«Ο πλανήτης δεν είναι εδώ για εμάς. Ο πλανήτης κάνει τα δικά του»

«Ο πλανήτης δεν είναι εδώ για εμάς. Ο πλανήτης κάνει τα δικά του»

Κάθε φορά που γίνεται μια υποβρύχια έκρηξη, ακούει μια νέα διάλεκτο για πρώτη φορά και αυτή καλείται να «μεταφράσει»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της αρέσουν τα ηφαίστεια. Αυτά που βρίσκονται στους βυθούς των ωκεανών. H Τζάκι Κάπλαν-Αουερμπαχ –πρόσφατη ανακάλυψη του κυρίου Γκρι έπειτα από συνέντευξή της στο Quanta Magazine και στον Ρόμπιν Τζορτζ Αντριους– είναι ηφαιστειολόγος και σεισμολόγος. Η μεγάλη της αδυναμία είναι οι σεισμοί που προκαλούν τα υποβρύχια ηφαίστεια. Είναι για εκείνη ένας καλός τρόπος να κατανοήσει τις εσωτερικές λειτουργίες του πλανήτη.

Ενα τέτοιο ηφαίστειο εξερράγη στον νότιο Ειρηνικό, το Χούνγκα Τόνγκαμ τον Ιανουάριο του 2022 κάνοντας την ατμόσφαιρα της Γης να ταλανιστεί όπως η τρεμάμενη, τεντωμένη επιφάνεια ενός κρουστού. Ο Αντριους το θέτει ωραία: η Κάπλαν-Αουερμπαχ μελετά αυτά ακριβώς τα soundtrack που δημιουργούν τόσο βίαιες εκρήξεις και έτσι μαθαίνει πολλά για τη φυσική που κρύβεται πίσω από τέτοια παροξυσμικά γεωλογικά φαινόμενα. «Πάντοτε αγαπούσα τους ήχους», λέει η ίδια στον δημοσιογράφο του Quanta. «Πάντοτε αγαπούσα τις αντηχήσεις και τα εγκάρσια κύματα. Ενα τέτοιο κλασικό παράδειγμα είναι όταν φυσάμε στο στόμιο μιας φιάλης μπίρας – ή όταν σέρνεις απαλά το δάχτυλό σου στο στόμιο ενός ποτηριού κρασιού… το γυαλί τραγουδάει».

Η Κάπλαν-Αουερμπαχ προτιμάει τα υδρόφωνα, μέσω των οποίων μπορεί να ακούσει κάθε είδους υποβρύχιο ήχο. «Υπάρχει μια ζώνη κάπου ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όπου ο ήχος παγιδεύεται. Εάν τοποθετήσεις ένα υδρόφωνο εκεί, μπορεί να ακούσει ήχους από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. (…) Ακούς σεισμούς, κατολισθήσεις, ηφαιστειακές εκρήξεις, ακούς φάλαινες, ακούς πλοία – Θεέ μου, τα πλοία κάνουν πολλή φασαρία. Μπορείς κατά κάποιο τρόπο να βάλεις σε μια τυχαία σειρά όλα αυτά τα τραγούδια που παράγει η ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Κάθε φορά που γίνεται μια υποβρύχια έκρηξη, ακούει μια νέα διάλεκτο για πρώτη φορά και αυτή καλείται να «μεταφράσει». «Τα ηφαίστεια αυτά μας δείχνουν απίθανα πράγματα που συμβαίνουν κάτω απ’ το νερό και δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτά. (…) Ο πλανήτης δεν είναι εδώ για εμάς. Ο πλανήτης κάνει τα δικά του». Οπως έδειξε η έκρηξη του Τόνγκα, τα τσουνάμι στον ωκεανό προκλήθηκαν από ατμοσφαιρικά βαρυτικά κύματα. «Αυτό σου τρελαίνει το μυαλό».

Το «Swift Quake»

Η Κάπλαν-Αουερμπαχ έχει καταμετρήσει ακόμα και σεισμικά κύματα που προκλήθηκαν από συναυλίες της… Τέιλορ Σουίφτ στο Σιάτλ. «Ηταν σαν ένας μικρός σεισμός. Το Swift Quake».

Ο κύριος Γκρι βάζει να ακούσει το άλμπουμ «Reflection», που ο Μπράιαν Ινο κυκλοφόρησε το 2017. Θα το έλεγες και ήχο της θάλασσας· αντηχήσεις από τα βάθη των ωκεανών, της μνήμης του ίδιου του πλανήτη. Δίχως εκρήξεις ή τσουνάμι· μονάχα αυτός ο υποβλητικός, νανουριστικός ψίθυρος που παραπέμπει στον εσωτερικό μονόλογο ενός ανθρώπου ή και ενός πλανήτη. «Υδρόφωνο είναι και αυτό», λέει ο κύριος Γκρι. «Εντοπίζει ήχους παγιδευμένους κάπου βαθιά, κάπου μακριά μέσα στα πράγματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή