Εκλεκτή μουσική για καλό σκοπό

Εκλεκτή μουσική για καλό σκοπό

Φιλανθρωπική συναυλία της εθελοντικής ομάδας «Στήριξη» στο Μέγαρο

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι αγαπάμε τη μουσική έχουμε έναν ακόμη καλό λόγο να βρεθούμε στο Μέγαρο Μουσικής την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου. Θα είναι και για καλό σκοπό. Εκείνη τη βραδιά, λοιπόν, η εθελοντική ομάδα «Στήριξη», μη χρηματοδοτούμενο και μη επιδοτούμενο σωματείο, διοργανώνει συναυλία-gala νέων βραβευμένων σολίστ του διεθνούς μουσικού σωματείου Gina Bachauer, με τίτλο «Η μουσική για τον άνθρωπο». Την καλλιτεχνική επιμέλεια της φιλανθρωπικής εκδήλωσης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας.

Το έργο της «Στήριξης» ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια και έχει αποδέκτες οικογένειες, συνήθως μονογονεϊκές ή πολύτεκνες, οι οποίες παράλληλα με τις εξαιρετικά δυσχερείς, δυσμενείς και αντίξοες οικονομικές συνθήκες αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων. Οι οικογένειες αυτές υποδεικνύονται στη «Στήριξη» από το Κέντρο Υποστήριξης και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Σε ό,τι αφορά το αμιγώς μουσικό μέρος, θα είναι μια βραδιά με ένα πρόγραμμα ελκυστικό. Η αρχή θα γίνει με την Αραμπέσκ έργο 18 του Ρόμπερτ Σούμαν, που θα ερμηνεύσει η Αγγελική Διαμαντή στο πιάνο. Αρχετυπικό δείγμα του γερμανικού ρομαντισμού, στο πνεύμα των έξοχων «Παιδικών σκηνών», αυτού του μοναδικού κύκλου δεκατριών πιανιστικών κομματιών που έγραψε ο Σούμαν την ίδια περίπου περίοδο με την τόσο ατμοσφαιρική του Αραμπέσκ.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την Εισαγωγή και Rondo Capricioso, έργο 28 του Καμίγ Σεν-Σανς, που θα ερμηνεύσουν η Αννα-Μαρία Γυπάκη στο βιολί και ο Ελευθέριος Μισιργής στο πιάνο. Η γαλλική εκδοχή ενός πιο όψιμου ρομαντισμού, πιο παθιασμένου, σχεδόν μεσογειακού μέσα στις εξάρσεις του. Γραμμένο αρχικά για βιολί και ορχήστρα προοριζόταν ως τρίτο μέρος του πρώτου κοντσέρτου για βιολί του Γάλλου συνθέτη. Τον ρόλο της ορχήστρας εδώ αναλαμβάνει το πιάνο.

Οψεις του ρομαντισμού του 19ου αιώνα μέσα από τις ερμηνείες νέων και πολλά υποσχόμενων σολίστ.

Η επιλογή με έργα μουσικής δωματίου του 19ου αιώνα θα συνεχιστεί με τη Σπουδή αρ. 8, Αγριο Κυνήγι, από τις Σπουδές Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας, S. 139 του Φέρεντς Λιστ, με τον Γιώργο Δαρμή στο πιάνο και με το Consolation αρ. 3, S. 172, επίσης του Λιστ, με τον Ελευθέριο Μισιργή στο πιάνο. Ο πιανιστικός οίστρος του Ούγγρου συνθέτη αποδίδεται με διαφορετικό τρόπο στις δύο συνθέσεις: εκρηκτικό το πρώτο έργο, ακολουθείται από ένα χαρακτηριστικά υποβλητικό, στοχαστικό έργο του μεγάλου Λιστ.

Τη σκυτάλη παίρνει ένας άλλος ύστερος ρομαντικός, ο Ρώσος Σεργκέι Ραχμάνινοφ, την Étude-Tableau Op. 39, αρ. 1, του οποίου ερμηνεύει στο πιάνο ο Λουκάς Δέλλιος. Ιλιγγιώδης, ζαλιστική σύνθεση που έρχεται σαν βίαιη αφύπνιση στην ονειροπόληση του Λιστ. Ο «Ραχ» στις πιο έντονες στιγμές του.

Αφήνουμε για πολύ λίγο το πιάνο και περνάμε στον κόσμο των πνευστών. Στο μεταίχμιο 19ου και 20ού αιώνα ο Κλοντ Ντεμπισί (αλλά με την εσωτερική του ματιά να απλώνεται περισσότερο προς τις τεχνοτροπίες του εικοστού). Τη Syrinx του θα παίξει στο φλάουτο ο Χρήστος Πηλός. Εξωτισμός, ένας κάποιος μυστικισμός, μπολιασμένος όμως με έναν τόνο ιδιότυπου αισθησιασμού. Ενα μικρό-μεγάλο έργο.

Εκλεκτή μουσική για καλό σκοπό-1
Η σύνθεση «Τρυφεροί στοχασμοί μιας εξαίσιας ημέρας» του Ελευθέριου Μισιργή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μέρος της βραδιάς.

Παραμένουμε στη Γαλλία, περνώντας στον μουσικό κόσμο του Γκαμπριέλ Φορέ: Φαντασία, έργο 79, και πάλι με τον Χρήστο Πηλό στο φλάουτο, αλλά και τη Χρύσα Γρένδα στο πιάνο. Η συνήθης παιγνιώδης διάθεση του Φορέ συνδυάζεται εδώ με ελεγειακούς τόνους ιδιαίτερα λεπτών αποχρώσεων, μέσα από μια σπάνια και ακριβή «συνομιλία» πιάνου και φλάουτου.

Το πρόγραμμα του πρώτου μέρους κλείνει με μια επιστροφή στον Φέρεντς Λιστ και τις «Αναμνήσεις του Δον Ζουάν», S. 418. Δημιουργική μεταγραφή-ερμηνεία γνωστών μοτίβων από την όπερα «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ. Το έργο ερμηνεύει στο πιάνο η Μαργαρίτα Κολάση.

Μελωδίες από την Ισπανία και την Ελλάδα έως τη Ρωσία

Μετά το διάλειμμα, το β΄ μέρος θα ξεκινήσει με τις «Ισπανικές παραδοσιακές μελωδίες» από τη Santa Barbara Guitar Orchestra, τη μουσική διεύθυνση της οποίας έχει ο Αλέξανδρος Παπαρίζος, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η σύνθεση «Τρυφεροί στοχασμοί μιας εξαίσιας ημέρας» του Ελευθέριου Μισιργή, με τη συμμετοχή της σχολής χορού Φωτεινής Παυλοπούλου.

Η συνέχεια ανήκει στον μεγάλο Γερμανό ρομαντικό συνθέτη Φελίξ Μέντελσον: ο Αλέξανδρος Σιουπούλης στο βιολοντσέλο και ο Σωτήρης Λουίζος στο πιάνο θα ερμηνεύσουν ένα από τα εξαίσια «Τραγούδια χωρίς λόγια», έργο 109.

Από τη Γερμανία στη Γαλλία, μέσω του σπουδαίου Μορίς Ραβέλ: Ondine, από τη σουίτα Gaspard de la nuit, με τον Σωτήρη Λουίζο στο πιάνο. Ενας άκρως αισθαντικός, υποβλητικός Ραβέλ.

Η βραδιά θα κλείσει με έναν αυτοσχεδιασμό στο πιάνο με δημοφιλή μουσικά θέματα από διάσημες όπερες.

Επιστροφή στην Ελλάδα με πέντε ελληνικές λαϊκές μελωδίες που θα ερμηνεύσουν η Ιωάννα Κύκνα, μεσόφωνος, και η πιανίστα Μαργαρίτα Κολάση, για να περάσουμε μετά στις «Μουσικές στιγμές» έργο 16, υπ’ αριθμ. 3 και υπ’ αριθμ. 4 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, με τον Ηλία Φουλίδη στο πιάνο. Η πιο αργή υπ’ αριθμ. 3 συνδυάζεται με τη ζαλιστική υπ’ αριθμ. 4, μολονότι και οι δύο συνθέσεις μοιάζουν να διακατέχονται από το ίδιο συναισθηματικό φορτίο.

Ενας άλλος παράξενος Ρώσος ακολουθεί, ο Αλεξάντρ Σκριάμπιν, και αυτός στο πέρασμα δύο αιώνων: εδώ θα ακούσουμε τη Σπουδή έργο 8, αρ. 12 με τον Ηλία Φουλίδη στο πιάνο. Από τις σύντομες συνθέσεις ενός ιδιότροπου και ιδιότυπου οραματιστή, που συχνά εξέφρασε έναν βαθιά προσωπικό μυστικισμό μέσα από τη μουσική του, τόσο την οργανική όσο και τη συμφωνική.

Η συναυλία θα κλείσει με τον Ελευθέριο Μισιργή να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο πάνω σε δημοφιλή μουσικά θέματα από διάσημες όπερες.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 21 Φεβρουαρίου, συναυλία-gala νέων βραβευμένων σολίστ του διεθνούς μουσικού σωματείου Gina Bachauer, με τίτλο «Η Μουσική για τον άνθρωπο». Την καλλιτεχνική επιμέλεια της φιλανθρωπικής εκδήλωσης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας. Συμμετέχουν οι νέοι σολίστ Αννα-Μαρία Γυπάκη, Γιώργος Δαρμής, Λουκάς Δέλλιος, Αγγελική Διαμαντή, Μαργαρίτα Κολάση, Ιωάννα Κύκνα, Σωτήρης Λουίζος, Ελευθέριος Μισιργής, Χρήστος Πηλός, Αλέξανδρος Σιουπούλης και Ηλίας Φουλίδης. Την εκδήλωση πλαισιώνουν η Santa Barbara Guitar Orchestra υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Παπαρίζου και το μπαλέτο της σχολής χορού Φωτεινής Παυλοπούλου.
Εισιτήρια για τη συναυλία πωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μέσα από την ιστοσελίδα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή