Απόστολος της ειρήνης με ράστα

Απόστολος της ειρήνης με ράστα

Η βιογραφία του Μπομπ Μάρλεϊ από τον Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bob Marley: One Love ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024)
Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν
Ερμηνείες: Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ, Λασάνα Λιντς

Ακόμη μία καλλιτεχνική βιογραφία, από τις πολλές του τελευταίου διαστήματος, κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη και στις ελληνικές αίθουσες. Μία από τις σπουδαιότερες μουσικές φιγούρες του 20ού αιώνα και κορυφαίος εκπρόσωπος της ρέγκε, ο Μπομπ Μάρλεϊ βιογραφείται εδώ από τον Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν του οσκαρικού «Η μέθοδος των Γουίλιαμς». Βρισκόμαστε στο 1975 και ο Μάρλεϊ ετοιμάζεται για μια μεγάλη συναυλία στο Κίνγκστον της Τζαμάικας, την ώρα ωστόσο που η χώρα βυθίζεται στο χάος της βίας και των εμφύλιων συγκρούσεων. Αφού και η δική του ζωή θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο, ο ίδιος φεύγει για το Λονδίνο, όπου θα δημιουργήσει τον διασημότερο δίσκο του, ενώ παράλληλα συνεχίζει να κηρύττει το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης, που αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας και της πίστης του.

Αυτό το τελευταίο πνευματικό κομμάτι είναι –προφανώς μαζί με τη μουσική– και το πιο ενδιαφέρον ενός μάλλον συμβατικού στην εκτέλεσή του φιλμ, το οποίο φέρει και την έγκριση της οικογένειας Μάρλεϊ, με όλους τους περιορισμούς και τα «δώρα» που αυτή συνεπάγεται. Εδώ δίνεται πράγματι ιδιαίτερη έμφαση στον Μάρλεϊ όχι μόνον ως χαρισματικό καλλιτέχνη, αλλά και ως προσωπικότητα – έναν πνευματικό καθοδηγητή, αφιερωμένο στην αποστολή να μεταδώσει τις αξίες της ρασταφάρι κουλτούρας.

Στο φιλμ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στον χαρισματικό καλλιτέχνη, αλλά και στον πνευματικό καθοδηγητή, κήρυκα της ρασταφάρι κουλτούρας.

Επειτα από ένα κάπως επιτηδευμένο και ελαφρώς αμήχανο ξεκίνημα, σύντομα μπαίνουμε στο κλίμα, παρασυρμένοι από τα τροπικά τοπία της Τζαμάικας και τους ρέγκε ρυθμούς, που μοιράζονται αρμονικά ανάμεσα σε γνωστούς «ύμνους» («Jamming», «No Woman, No Cry» κ.ο.κ.), αγνό «τζαμάρισμα» και σε πιο παραδοσιακές μελωδίες από τις θρησκευτικές ρίζες της συγκεκριμένης μουσικής. Παράλληλα, παρακολουθούμε σε σποραδικά φλας μπακ στιγμές από το παρελθόν του ήρωα, σχετικές με τα τραυματικά παιδικά του χρόνια ή τις πρώτες του μουσικές επιτυχίες.

Οι ερμηνείες

Φυσικά, λόγος πρέπει να γίνει και για τις ερμηνείες· αρχικά σε συλλογικό επίπεδο, μιας και η ταινία απαιτεί (και υιοθετεί) τη χρήση της τζαμαϊκανής διαλέκτου, την οποία οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να μιμηθούν πειστικά. Προφανώς στο επίκεντρο βρίσκεται ο Μάρλεϊ, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ («The OA») με στυλ και αύρα που πλησιάζει, κατά το δυνατόν, εκείνη του θρυλικού προτύπου. Δίπλα του η Λασάνα Λιντς («No Time to Die») έχει επίσης θετική παρουσία στον ρόλο της Ρίτα Μάρλεϊ, αγαπημένης συντρόφου και καλλιτεχνικής συνοδοιπόρου του Μπομπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή