Μύθοι και αρχαιότητα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορείς να μου πεις, Φιλοκλή, τι είναι αυτό που σε πολλούς ανθρώπους γεννάει την επιθυμία για το ψέμα και τους κάνει όχι μόνο να λένε οι ίδιοι, όλο ευχαρίστηση, πράγματα χωρίς καμία βάση, αλλά και ν’ ακούνε με μεγάλη προσοχή όποιον άλλον αραδιάζει τέτοιες ιστορίες;». Με αυτή την αποστροφή του Τυχιάδη για εκείνον που διαδίδει ψέματα και fake news, θα λέγαμε σήμερα, ξεκινάει ο Λουκιανός τον ψευδοφιλοσοφικό διάλογο «Οι μυθομανείς και ο δύσπιστος». Πρόκειται για ένα από τα τρία κείμενα της αρχαίας γραμματείας που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Σημεία και τέρατα» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, για τη δεισιδαιμονία και τους επικριτές της στην αρχαία Ελλάδα. Τα άλλα δύο είναι το «Περί δεισιδαιμονίας» του Πλουτάρχου και «Ο δεισιδαίμων» του Θεόφραστου. Με εισαγωγή, μετάφραση και σημειώσεις του καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Βάιου Λιαπή.

Αναλύοντας τον Καρλ Γιουνγκ

Μια πνευματική βιογραφία του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ παραδίδει ο Φρεντερίκ Λενουάρ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση της Μήνας Πατεράκη Γαρέφη. Ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος θεωρεί ότι ο Γιουνγκ, αν και διάσημος στοχαστής και εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής, είναι εν πολλοίς άγνωστος και παρεξηγημένος στο ευρύ κοινό, κυρίως λόγω της διαφοροποίησής του από τον φίλο του και εξίσου φημισμένο νεωτεριστή του ψυχαναλυτικού κινήματος, Σίγκμουντ Φρόιντ. Ο Λενουάρ ξεκινά από τα πρώτα χρόνια του Γιουνγκ και καταλήγει στη θεωρία του περί της διαδικασίας εξατομίκευσης.

Ταξίδι στη θάλασσα

Δύο νέες προσθήκες στη σειρά παιδικών βιβλίων με τον μικρό αρκούδο της Σουηδής συγγραφέως Ελζε Χόλμελουντ Μινάρικ κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε εικονογράφηση Μορίς Σεντάκ και μετάφραση Γιάννη Παλαβού. Πρόκειται για το βιβλίο «Ο μπαμπάς αρκούδος γυρίζει στο σπίτι» μετά από ένα μακρύ ταξίδι στη θάλασσα (άραγε, φέρνει μαζί του και μια μικρή γοργόνα όπως ονειρεύεται ο μικρός αρκούδος) και το «Ο μικρός αρκούδος πάει επίσκεψη», μια βόλτα του χαριτωμένου αρκούδου στη γιαγιά και στον παππού του. Για παιδιά από 3 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή