Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο μοναχικός φιλόσοφος του Βέντερς

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο μοναχικός φιλόσοφος του Βέντερς

«Υπέροχες μέρες». Ενα φιλμ ποιητικής απλότητας, από τον βραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέροχες μέρες ★★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Ερμηνείες: Κότζι Γιακούσο, Τόκιο Εμότο

Ο σπουδαίος Βιμ Βέντερς αποτίει φόρο τιμής στο ιαπωνικό (και) κινηματογραφικό πνεύμα με ένα φιλμ-κομψοτέχνημα, που διακρίθηκε και στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Εδώ παρακολουθούμε την καθημερινότητα του Χιραγιάμα, ενός λιγομίλητου μεσήλικου άνδρα, ο οποίος εργάζεται στον καθαρισμό τουαλετών στο Τόκιο. Κάνει τη δουλειά του με ευσυνειδησία, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνει τη ροκ μουσική, τα βιβλία, αλλά και τα φυτά του, που φροντίζει με αγάπη. Μέσα από τις μετρημένες συναντήσεις του με άλλους ανθρώπους μαθαίνουμε σταδιακά περισσότερες –και αναπάντεχες– λεπτομέρειες για το παρελθόν του.

Καθρεφτίζοντας πάνω στον μοναχικό του ήρωα τα ιαπωνικά χαρακτηριστικά της ακρίβειας, της οργάνωσης και του μινιμαλισμού, ο Βέντερς δημιουργεί ένα φιλμ ποιητικής απλότητας που συγκινεί τον θεατή, δίχως εκείνος να μπορεί καν να προσδιορίσει γιατί.

Ο Κότζι Γιακούσο βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στις Κάννες, υποδυόμενος έναν μικρό φιλόσοφο της καθημερινότητας, ο οποίος ακολουθεί ευλαβικά τη ρουτίνα και εκτιμά φανερά το δώρο της ζωής, ακόμη και στις πιο ταπεινές εκφάνσεις του. Σε έναν κόσμο που τρέχει πλέον με ασύλληπτες ταχύτητες –πόσο μάλλον σε μια μεγαλούπολη όπως το Τόκιο– αυτός ο ήρωας μοιάζει με παράξενο «πτηνό», κουβαλώντας ταυτόχρονα και τις δικές του ουλές από το παρελθόν. Από εκεί έχει βέβαια και τις πολύτιμες κασέτες του, οι οποίες συνθέτουν το υπέροχο σάουντρακ της ταινίας με Velvet Underground, Animals, Rolling Stones, Πάτι Σμίθ, Οτις Ρέντινγκ.

Εκεί που το κακό παραμονεύει ★★★
ΤΡΟΜΟΥ (2023)
Σκηνοθεσία: Ντεμιάν Ρούγκνα
Ερμηνείες: Εζεκίελ Ροντρίγκεζ, Ντεμιάν Σαλομόν

Από την Αργεντινή –σε συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ– μας έρχεται μία ταινία από τις εκπλήξεις της χρονιάς, η οποία ξεκίνησε την ηλεκτρισμένη πορεία της από το φεστιβάλ του Τορόντο. Σε κάποιον επαρχιακό οικισμό, δύο αδέλφια ανακαλύπτουν ότι μια δαιμονική οντότητα στοιχειώνει ένα κοντινό αγροτόσπιτο, δηλητηριάζοντας ταυτόχρονα τα ζώα της γύρω περιοχής. Δίχως πολλή σκέψη αναλαμβάνουν δράση με σκοπό να την εκδιώξουν, ωστόσο, η προσπάθειά τους γυρίζει μπούμερανγκ, με συνέπεια να πυροδοτηθεί ολόκληρη επιδημία δαιμονισμένων στη μικρή κοινότητα. Δίχως να κάνει οικονομία στο αίμα ή στην… παράνοια, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντεμιάν Ρούγκνα δημιουργεί ένα πραγματικά απολαυστικό (τουλάχιστον για τους λάτρεις του είδους) φιλμ, το οποίο δύσκολα περιγράφεται. Τεράστια ένταση, αγωνία και ανατροπές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του, ενώ οι παραλληλισμοί με την πανδημία που ταλαιπώρησε ολόκληρο τον πλανήτη είναι συχνά εξαιρετικά εύστοχοι και ιδιοφυείς.

Εμπόλεμη ζώνη ★★
ΔΡΑΣΗΣ (2024)
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Γιούμπανκ
Ερμηνείες: Λίαμ Χέμσγουορθ, Ράσελ Κρόου

Ο Λίαμ Χέμσγουορθ συναντά τον Ράσελ Κρόου σε μια βαμμένη στο αίμα πολεμική περιπέτεια επιβίωσης. Ενας αρχάριος ελεγκτής μάχης της πολεμικής αεροπορίας συνοδεύει μια μικρή ομάδα βετεράνων κομάντος σε μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης κάπου στις ζούγκλες των Φιλιππίνων. Φύλακας άγγελός τους είναι ένας έμπειρος χειριστής drone (Κρόου), ο οποίος επεμβαίνει από μακριά όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα. Φυσικά, αυτό το τελευταίο δεν αργεί καθόλου να συμβεί, καθώς η ομάδα διαλύεται και στο κατόπι του πρωταγωνιστή σπεύδει μια ολόκληρη στρατιά αιμοβόρων αντιπάλων. Τα κλισέ του είδους τσεκάρονται με συνέπεια σε ένα σύνολο δράσης που πηγαίνει με το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα από την αρχή μέχρι το φινάλε. Ευχάριστη πινελιά το γεγονός ότι ο κεντρικός ήρωας δεν είναι ακριβώς η πολεμική μηχανή τύπου «Ράμπο»· από την άλλη, και ο τελευταίος δεν είχε στη διάθεσή του τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους που εμφανίζονταν από το πουθενά για να εξολοθρεύσουν τους εχθρούς του…

Το χέρι της θείας δίκης ★½
ΘΡΙΛΕΡ (2024)
Σκηνοθεσία: Εσομ και Ιαν Νελς
Ερμηνείες: Ορλάντο Μπλουμ, Αντι ΜακΝτάουελ

Πολύ πιο «σκληρός» είναι ο ήρωας που ερμηνεύει αυτή την εβδομάδα ο Ορλάντο Μπλουμ. Ο Αμερικανός σταρ υποδύεται τον Κας, έναν άνδρα με σκοτεινό παρελθόν, ο οποίος προσπαθεί πλέον να μείνει στον ίσιο δρόμο, φροντίζοντας τον χήρο αδελφό και τη μικρή ανιψιά του.

Οταν οι τελευταίοι θα μπουν σε κίνδυνο εξαιτίας της σαδίστριας αρχηγού του ντόπιου υποκόσμου (Αντι ΜακΝτάουελ) αλλά και της απερισκεψίας του αδερφού του, ο Κας θα πάρει ξανά το όπλο του, ξεκινώντας μια φονική εκστρατεία εκδίκησης.

Η χτυπημένη από την ανέχεια αμερικανική επαρχία γίνεται πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε ημίτρελους και «μάτσο» –ή και τα δύο– χαρακτήρες, οι οποίοι είναι πιστοί στις αξίες του… Ντόναλντ Τραμπ: «Για τον Θεό, την οικογένεια και την επιβίωση», λέει ο Κας στην ανιψιά του, μαθαίνοντάς της να χειρίζεται το τουφέκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή