Η βία των όπλων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα όπλο σκότωσε τον παππού του Πολ Οστερ και κατέστρεψε την οικογένεια του πατέρα του. Ο φημισμένος συγγραφέας έμαθε για την τραγική ιστορία της οικογένειάς του πολύ αργότερα στη ζωή του, όταν –ευτυχώς– η σχέση του με τα όπλα περιοριζόταν στις ταινίες γουέστερν του σινεμά. Δεν συμβαίνει όμως σε όλους το ίδιο. Περίπου 40.000 Αμερικανοί σκοτώνονται κάθε χρόνο από πυροβόλα, όπως γράφει στο δοκίμιο «Αιματοβαμμένο έθνος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η έρευνά του για τη βία των όπλων συνοδεύεται από τις φωτογραφίες του Σπένσερ Οστράντερ, ο οποίος αποτύπωσε στον φακό τους τόπους στους οποίους είχαν σημειωθεί μαζικά περιστατικά πυροβολισμών.
Σ. Ι.

Το «Αστείο»από τον Ικαρο

Επανακυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Παλαβού «Αστείο» από τις εκδόσεις Ικαρος. Οι ιστορίες και οι ήρωες του βιβλίου βρίσκονται στο μεταίχμιο του ρεαλισμού και της φαντασίας και κινούνται κατά κύριο λόγο στην ορεινή μακεδονική ενδοχώρα, τόπο καταγωγής του συγγραφέα. Το βιβλίο βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2013 και έχει μεταφραστεί σε τρεις γλώσσες (γαλλικά, γερμανικά, βουλγαρικά). Οι εκδόσεις Ικαρος ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους με τον Γιάννη Παλαβό.

Ναυτικές ιστορίεςτου Κόνραντ

Δύο διάσημες ναυτικές ιστορίες του Τζόζεφ Κόνραντ (1857-1924), ο «Τυφώνας» και το «Φαλκ», σε μετάφραση Αγγελου Τερζάκη, συγκροτούν έναν νέο τόμο (τον υπ. αριθ. 262) στη σειρά Κλασικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Ζαχαρόπουλος. Ο Κόνραντ, που είχε ο ίδιος βιώματα της θαλασσινής ζωής, μυθολογεί την καθημερινότητα των ναυτικών και τις αντίξοες συνθήκες με τον απέραντο ωκεανό σαν μια ξέχωρη οντότητα. Και οι δύο αυτές νουβέλες –ιστορίες επιβίωσης με υπαρξιακές διαστάσεις– συνθέτουν ένα θαλασσινό δίπτυχο.
Ν. Β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή