Στη Ρέα Γαλανάκη το Βραβείο Γραμμάτων

Στη Ρέα Γαλανάκη το Βραβείο Γραμμάτων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη για τη συνολική προσφορά της στα γράμματα απονέμεται φέτος το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού.

«Είναι κάτι που με συγκινεί και με ευχαριστεί, πρόκειται για πολύ σπουδαία διάκριση. Θέλω να τη μοιραστώ με τους αναγνώστες και με τον εκδότη μου. Είναι για όλους μας πολύ μεγάλη χαρά», δήλωσε η Ρέα Γαλανάκη στην «Κ» αμέσως μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής βράβευσης, η συγγραφέας, μέσα από έργα όπως «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά» και «Εμμανουήλ και Αικατερίνη» (εκδ. Καστανιώτη), έχει ανοίξει «νέους δρόμους στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εγγραφή της Ιστορίας και του ιστορικού βιώματος στο σύγχρονο λογοτεχνικό κείμενο».

Από τα υπόλοιπα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2023 (εκδόσεις 2022) ξεχωρίζουν το Βραβείο Μυθιστορήματος που απονέμεται στην Ισμήνη Καρυωτάκη για το έργο «Φυγόδικος δεν ήμουν» (εκδ. Ποταμός), το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας το οποίο δίνεται στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη για τη νουβέλα «Το όνομά σου» (εκδ. Ροδακιό) και το Βραβείο Ποίησης που απονέμεται στον Σταύρο Ζαφειρίου για το «Πράσινος ουρανός, μπλε χορτάρι» (εκδ. Νεφέλη).

Ο ιστορικός Χρήστος Λούκος τιμάται με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής για το έργο «Η Ερμούπολη της Σύρου (1821-1950). Από το Λίβερπουλ της Ανατολικής Μεσογείου στη βαμβακούπολη των Κυκλάδων» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), ενώ το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονέμεται στον Αρη Αλεξανδρή για το έργο του «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα» (εκδ. Μεταίχμιο). Ολοι οι νικητές στο culture.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή