Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ενα ταξίδι βίαιης ενηλικίωσης

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ενα ταξίδι βίαιης ενηλικίωσης

«Εγώ, Καπετάνιος». Ρεαλισμός και ονειρικά στοιχεία στην πορεία δύο μεταναστών για την Ευρώπη

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγώ, Καπετάνιος ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε
Ερμηνείες: Σεϊντού Σαρ, Μουσταφά Φαλ

Ο Ματέο Γκαρόνε των μαφιόζικων «Γόμορρα» και «Dogman» επανέρχεται, αυτή τη φορά με ένα φιλμ γύρω από το σύγχρονο μεταναστευτικό που του χάρισε και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Σεϊντού και ο Μουσταφά, δύο έφηβα ξαδέλφια από τη Σενεγάλη, αποφασίζουν να φύγουν κρυφά από τους γονείς τους με προορισμό την Ευρώπη, όπου φιλοδοξούν να κάνουν τα όνειρά τους αληθινά. Τίποτα ωστόσο δεν τους έχει προετοιμάσει για ένα ταξίδι γεμάτο κακουχίες και απρόοπτα μέσα στην απέραντη αφρικανική ήπειρο, το οποίο βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους.

Ο Γκαρόνε κάνει τη διαφορά, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ακριβώς σε αυτή την περιπετειώδη διαδρομή –σε αντίθεση π.χ. με άλλες ταινίες που εστιάζουν στον τόπο προορισμού των μεταναστών– η οποία απεικονίζεται με ένα μείγμα σκληρού ρεαλισμού και ονειρικών στοιχείων. Τα τελευταία εδράζονται βέβαια στην αθωότητα των πρωταγωνιστών, οι οποίοι θα «ενηλικιωθούν» βίαια προτού αντικρίσουν τα κύματα της Μεσογείου. Ολα αυτά με τον φακό του Γκαρόνε πότε να γεμίζει από εκφράσεις (ελπίδας, φόβου, χαράς, νοσταλγίας) και πότε να τραβιέται πίσω, καδράροντας τα περιγράμματα των ανθρώπων που διασχίζουν μια κορυφογραμμή της ερήμου και δίνοντας έτσι καθολική διάσταση στην ιστορία τους.

Ματωμένος Δεσμός ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2024)
Σκηνοθεσία: Ρόουζ Γκλας
Ερμηνείες: Κρίστεν Στιούαρτ, Κέιτι Ο’ Μπράιαν

Η ανερχόμενη Ρόουζ Γκλας μετά το δυναμικό ντεμπούτο του «Saint Maud», επιστρέφει με ένα φιλμ, το οποίο κινείται σε «ταραντινικά» μονοπάτια, ξεκινώντας από έναν παθιασμένο έρωτα. Στην Οκλαχόμα του 1989, η Λου (Κρίστεν Στιούαρτ), μια μοναχική μάνατζερ γυμναστηρίου, ερωτεύεται την Τζάκι (Κέιτι Ο’ Μπράιαν), μια νεαρή μπόντι μπίλντερ που ονειρεύεται να γίνει μεγάλη σταρ του αθλήματος. Ο δεσμός τους ωστόσο σύντομα θα γίνει ο «ματωμένος» του τίτλου, καθώς οι δυο τους θα βρεθούν μπλεγμένες με την εγκληματική οικογένεια της Λου.

Η Γκλας ντύνει με ροκ αισθητική –από το σάουντρακ και τα ρούχα μέχρι τον ατελείωτο… ιδρώτα– την ταινία της και πατάει τέρμα το γκάζι, συνδυάζοντας το μαύρο χιούμορ με το σπλάτερ και το μελόδραμα. Αυτοί που ξεχωρίζουν εδώ είναι σίγουρα οι χαρακτήρες, ειδικά ο απερίγραπτος του Εντ Χάρις, σε ένα φιλμ που δεν φοβάται να φλερτάρει ακόμα και με την καρικατούρα, προκειμένου να σχηματοποιήσει την ηλεκτρισμένη εξτραβαγκάνζα του.

Στο ποταμόπλοιο ★★★
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Νικολά Φιλιμπέρ
Εμφανίζονται: Μαμαντί Μπαρί, Σαμπίν Μπερλιέρ

Η ταινία που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου 2023 είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μια σπάνια «κιβωτό» ψυχικής υγείας, η οποία… επιπλέει στα νερά του Σηκουάνα. Ο σπουδαίος ντοκιμαντερίστας, Νικολά Φιλιμπέρ, μας βάζει στον μικρόκοσμο του Adamant, ενός πλωτού κέντρου ψυχικής υγείας, το οποίο υποδέχεται ενήλικες που έχουν ανάγκη υποστήριξης. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, παιχνιδιών αλλά και ευκαιριών, οι ασθενείς βοηθούνται ώστε να μείνουν εστιασμένοι στον χώρο και τον χρόνο ή απλώς να αναπτερώσουν το ηθικό τους. Με καθαρή και ταυτόχρονα τρυφερή ματιά, ο Φιλιμπέρ αφήνει τους ανθρώπους να αφηγηθούν τις ιστορίες τους· η μοναξιά, οι ανείπωτοι τρόμοι αλλά και οι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον αναδύονται εδώ, μαζί με ένα εναλλακτικό, πολύ πιο ανθρωπιστικό πρότυπο ψυχιατρικής πρακτικής.

Ενα για τον δρόμο ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Μάρκους Γκόλερ
Ερμηνείες: Φρέντερικ Λάου, Νόρα Τσίρνερ

Συγγενικό με το πολύ επιτυχημένο «Ασπρο πάτο» του Τόμας Βίντεμπεργκ, το γερμανικό φιλμ μας στέλνει στα μπαρ του Βερολίνου για να μας συστήσει τον Μαρκ. Ο τελευταίος είναι ένας τριανταπεντάρης εργένης, ο οποίος ξεφαντώνει πίνοντας σχεδόν κάθε βράδυ, ώσπου θα πέσει σε έλεγχο της αστυνομίας και θα χάσει το δίπλωμά του. Εχοντας να περάσει μια σειρά από ιατρικά και ψυχολογικά τεστ προκειμένου να το πάρει πίσω, ο Μαρκ βάζει στοίχημα να μην αγγίξει αλκοόλ. Η εξάρτησή του όμως από το ποτό, σε συνδυασμό με μια καινούργια γνωριμία, θα περιπλέξει εκ νέου τα πράγματα. Ο Φρέντερικ Λάου («Βικτόρια») πρωταγωνιστεί σε ένα διασκεδαστικό φιλμ, που ασχολείται (αρκετά ανάλαφρα) με ένα σημαντικό σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει πρόσκαιρη ευτυχία στον ήρωα, βάζοντάς τον ταυτόχρονα σε μπελάδες· ο διδακτισμός προφανής, συνοδευμένος πάντως και από κάποιες έξυπνες παρατηρήσεις που σερβίρονται σε… σφηνάκι.

Αγρια Φύση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ (2024)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κόνολι
Ερμηνείες: Ερικ Μπάνα, Ανα Τορβ

Μετά την «Ξηρασία», άλλο ένα δημοφιλές αστυνομικό μυθιστόρημα της Τζέιν Χάρπερ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Ο Ερικ Μπάνα επιστρέφει στον ρόλο του ντετέκτιβ Ααρον Φαλκ, ο οποίος θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση εξαφάνισης μιας γυναίκας, που συμμετείχε σε μια εταιρική πεζοπορική εκδρομή στα βουνά. Τελικά εκείνος και η συνεργάτιδά του θα βρεθούν βαθιά μέσα στο παρθένο δάσος, καθώς μια μεγάλη καταιγίδα βάζει καινούργια εμπόδια στην έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή