«Μνημείο» της Unesco η techno σκηνή του Βερολίνου

«Μνημείο» της Unesco η techno σκηνή του Βερολίνου

«Η techno αποτελεί θεμελιώδες ταυτοτικό στοιχείο του Βερολίνου»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ανήκει πλέον η techno σκηνή του Βερολίνου, ως αναγνώριση της συμβολής της στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. 

Το Clubcommission του Βερολίνου, ένα δίκτυο για τα techno clubs και τους μουσικούς του Βερολίνου, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «ακόμη ένα ορόσημο για τους Βερολινέζους παραγωγούς, καλλιτέχνες, διοργανωτές, ιδιοκτήτες κλαμπ της techno σκηνής». 

«Η απόφαση θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε πως η κουλτούρα των κλαμπ αναγνωρίζεται ως πολύτιμος παράγοντας που χρήζει προστασίας και υποστήριξης» ανέφερε ο Λουτς Λάιχσενρινγκ, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Clubcommission. 

Η techno αποτελεί θεμελιώδες ταυτοτικό στοιχείο του Βερολίνου, σύμφωνα με τον Πέτερ Κιρν, dj και μουσικό παραγωγό. 

«Σε άλλες πόλεις, οι άνθρωποι δεν θα αποδέχονταν μια μουσική που είναι πραγματικά σκληρή ή παράξενη, γεμάτη συνθεσάιζερ ή αλλοιωμένο ήχο drums. Δεν μπορείς να παίζεις τέτοια μουσική σε ώρα αιχμής σε ένα κλαμπ, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Ομως, εδώ είναι απολύτως αποδεκτό να το παίζεις techno στο γεύμα», είχε δηλώσει ο ίδιος στον Observer το 2021. 

«Η techno έχει γίνει καταφύγιο για ανθρώπους περιθωριοποιημένους, και υπάρχει μια φυσική έλξη για το Βερολίνο ως πόλη με μεγαλύτερη ανεκτικότητα – ιδίως όταν προέρχεσαι από μέρη λιγότερο ανεκτικά». 

Η εκστρατεία για την υπαγωγή της μουσικής και της τέκνο κουλτούρας στη λίστα της Unesco μετρά πάνω από δέκα χρόνια προσπαθειών, με πρωτεργάτη το Rave the Planet – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την κουλτούρα της ηλεκτρονικής μουσικής.

Η λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς θεσπίστηκε το 2003 για την αναγνώριση και την προστασία τοπικών πολιτιστικών παραδόσεων – που περιλαμβάνουν από τέχνη, μουσική και χορό έως πεποιθήσεις, δόγματα και κουζίνα. 

Πηγή: Guardian/Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT