Γιορτή του ελληνικού σινεμά

Γιορτή του ελληνικού σινεμά

Το ελληνικό σινεμά γιορτάζει την Τρίτη 26 Μαρτίου με προβολές ταινιών σε όλη τη χώρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι πως στα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή πήρε την κάτω βόλτα. Οχι απαραίτητα από ποιοτικής άποψης, αλλά σίγουρα από εμπορικής, αφού σπάνια είδαμε ελληνικό φιλμ να ξεπερνάει τα 15-20.000 εισιτήρια μέσα σε αυτό το διάστημα. Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιες ταινίες σαν τα πολύ ιδιαίτερα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, που σημείωσε αναπάντεχη επιτυχία με 28.000 εισιτήρια, ερχόμενο περίπου από το «πουθενά». Το 2023 ωστόσο και οι αρχές του 2024 ήταν διαφορετική υπόθεση, αρχικά για το ελληνικό box office συνολικά, το οποίο σημείωσε άνοδο 35% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις ελληνικές παραγωγές ειδικότερα.

Φυσικά αυτό οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, η οποία ξεπέρασε τα 400.000 εισιτήρια, αποδεικνύοντας ότι η καλλιτεχνική αρτιότητα μπορεί να συνδυαστεί με αθρόα προσέλευση και στην αίθουσα. Σε αυτή την τελευταία στοχεύει και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου διοργανώνει την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, απλώνοντας μάλιστα τη δράση σε ολόκληρη την επικράτεια. Η μεγάλη πλειοψηφία της πιο αξιόλογης εγχώριας παραγωγής των τελευταίων ετών (μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation), με συνολικά 93 ταινίες, έρχεται στις αίθουσες από την Αλεξανδρούπολη ώς τα Χανιά και από τη Ρόδο ώς την Κέρκυρα, με γενική είσοδο 3 ευρώ.

Συνολικά 93 ταινίες έρχονται στις αίθουσες από την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά και από τη Ρόδο ώς την Κέρκυρα, με γενική είσοδο 3 ευρώ.

«Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΚΚ εδράζεται στην πεποίθησή του ότι η ελληνική ταινία και η ελληνική αίθουσα οφείλουν να συνυπάρξουν σε μια εποχή δομικών αλλαγών για την κινηματογραφική διανομή σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια συγκυρία διεθνούς καταξίωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών. Η Ημέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου έρχεται να ενισχύσει και την αίθουσα, χώρο πολιτισμού του οποίου η επιβίωση δοκιμάζεται πανευρωπαϊκά.

Σκοπός του ΕΚΚ είναι η προβολή της ελληνικής ταινίας σε ένα διευρυμένο κοινό, το οποίο το ελληνικό σινεμά έχει αποδείξει πως μπορεί να το συγκινήσει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Κέντρου. Θυμίζουμε ότι ανάλογες δράσεις, όπως η Γιορτή του Σινεμά τον περασμένο Οκτώβριο, βρήκαν σπουδαία ανταπόκριση από το κοινό, το οποίο γέμισε τους κινηματογράφους –τότε κόπηκαν γύρω στα 250.000 εισιτήρια σε μια μέρα– και έδειξε ότι η έξοδος για σινεμά αποτελεί ακόμα σταθερή πηγή ψυχαγωγίας.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε και σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, υπάρχει μια κάποια δυσαρμονία ανάμεσα στην ανταπόκριση του κοινού στις εγχώριες ταινίες, σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από την άλλη, η καταξίωση των Ελλήνων κινηματογραφιστών στη διεθνή σκηνή αποτελεί σίγουρα θετικό παράγοντα, ώστε και το ελληνικό κοινό να αγκαλιάσει και να «εμπιστευθεί» περισσότερο τη δουλειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή