Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αντιηρωικό γουέστερν στη Γη του Πυρός

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αντιηρωικό γουέστερν στη Γη του Πυρός

Το αιματοβαμμένο αποικιακό παρελθόν από τον Χιλιανό Φελίπε Γκάλβεζ.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άποικοι ★★★½
ΓΟΥΣΤΕΡΝ (2023)
Σκηνοθεσία: Φελίπε Γκάλβεζ
Ερμηνείες: Μαρκ Στάνλεϊ, Καμίλο Αρανσίμπια

Το σκοτεινό αποικιοκρατικό παρελθόν της Νοτίου Αμερικής σκιαγραφείται μέσα από ένα ιδιότυπο, αντιηρωικό γουέστερν, γυρισμένο στη Γη του Πυρός. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας πλούσιος Ισπανός γαιοκτήμονας αναθέτει σε τρεις άνδρες –έναν Βρετανό πρώην στρατιώτη, έναν Αμερικανό καουμπόη και έναν μιγά ιθαγενή– μια αποστολή κατά μήκος της απέραντης ιδιοκτησίας του. Σύντομα, ωστόσο, η περιπλάνησή τους θα μετατραπεί σε αιματοβαμμένο κυνήγι, καθώς στον δρόμο τους βρίσκονται γηγενείς της περιοχής, τους οποίους αρχίζουν να εξολοθρεύουν δίχως δισταγμό.

Στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, ο Χιλιανός Φελίπε Γκάλβεζ εντυπωσιάζει με τη δύναμη της κριτικής ματιάς του πάνω στην Ιστορία και στον τρόπο που συγκεκριμένες πτυχές της αποσιωπούνται στη δίνη του χρόνου. Το κάνει δε μέσα από μια αποστασιοποιημένη, απαλλαγμένη από το θερμό συναίσθημα, παρατήρηση· από την άλλη, υπάρχει το τραγικό βλέμμα του νεαρού ιθαγενούς, ο οποίος βλέπει τους ομοίους του να αντιμετωπίζονται περίπου σαν ζώα από τους ξένους αφέντες. Ο τελευταίος παρθένος στην αγριότητά του τόπος κινηματογραφείται εξαιρετικά, μεταφέροντάς μας αποτελεσματικά στην άκρη του ανθρώπινου κόσμου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το χρέος του εκτελεστή ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Κίτον
Ερμηνείες: Μάικλ Κίτον, Τζέιμς Μάρσντεν

Ο Μάικλ Κίτον περνάει για δεύτερη φορά στην καριέρα του πίσω από την κάμερα, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε ένα κάπως παλιομοδίτικο θρίλερ, με στοιχεία νουάρ, το οποίο πάντως καταφέρνει να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το φινάλε. Ενας επαγγελματίας δολοφόνος μαθαίνει ότι πάσχει από μια ραγδαία εξελισσόμενη μορφή άνοιας, η οποία σύντομα θα τον καταστήσει μη λειτουργικό. Παράλληλα, μια ευκαιρία εξιλέωσης θα του παρουσιαστεί καθώς ο από χρόνια αποξενωμένος γιος του (Τζέιμς Μάρσντεν) βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και του ζητάει βοήθεια. Εχοντας στη διάθεσή του ένα καλογραμμένο σενάριο διά χειρός Γκρέγκορι Πουαριέ, ο Κίτον στήνει με επιμέλεια ένα φιλμ που μοιράζει άρτια τον χρόνο του ανάμεσα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, στην καθαρή δράση και στις ανατροπές του. Οι τελευταίες έρχονται με φυσικότητα, ενώ ευπρόσδεκτος είναι και ο αυτοσαρκασμός του βετεράνου –τόσο του εκτελεστή όσο και του… ηθοποιού– ειδικά στις σκηνές που έχει ο Κίτον μαζί με τον έτερο «παλιό» Αλ Πατσίνο.

Ασπιλη ★★½
ΤΡΟΜΟΥ (2024)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μόχαν
Ερμηνείες: Σίντνεϊ Σουίνι, Αλβαρο Μόρτε

Στην τρίτη ταινία της που φτάνει στις ελληνικές αίθουσες μέσα σε διάστημα δύο μηνών, η Σίντνεϊ Σουίνι υποδύεται τη Σεσίλια, μια νεαρή Αμερικανίδα, η οποία ταξιδεύει έως την Ιταλία προκειμένου να μπει δόκιμη καλόγρια σε ένα μεγαλοπρεπές μοναστήρι της υπαίθρου. Σύντομα, ωστόσο, θα καταλάβει ότι το νέο της σπίτι κρύβει τρομακτικά μυστικά, με την ίδια να γίνεται πιόνι σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της. Για να κρίνει κανείς την ταινία του Μάικλ Μόχαν, πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσον αυτή παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά. Αν διαβαστεί ως τρομακτική σάτιρα, τότε είναι έως και απολαυστική με τη Σουίνι να μη διστάζει να «τσαλακώσει» την εικόνα της και να μας οδηγήσει σε ένα φρενιασμένο σπλάτερ φινάλε, που δύσκολα το ξεχνάς. Αν από την άλλη όλα αυτά γίνονται με γνώμονα την αληθοφάνεια, τότε μάλλον μιλάμε για αποτυχία. Το γεγονός, βέβαια, ότι τίθεται το ερώτημα είναι από μόνο του προβληματικό…

Το νέο αγόρι ★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Γουόρικ Θόρτον
Ερμηνείες: Κέιτ Μπλάνσετ, Ασουάν Ριντ

Ο διακεκριμένος Αυστραλός κινηματογραφιστής Γουόρικ Θόρτον («Γλυκιά πατρίδα») υπογράφει ένα φιλμ όπου συναντιούνται δύο πολύ ξεχωριστοί πρωταγωνιστές. Ο μικρός Ασουάν Ριντ εντυπωσιάζει στον ρόλο ενός ορφανού αγοριού από τη φυλή των Αβορίγινων, το οποίο φτάνει στο οικοτροφείο που διοικεί η αδελφή Αϊλιν.

Την τελευταία ερμηνεύει η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, καθώς εκείνη θα αποτελέσει μητρική φιγούρα για το αγόρι, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι διαθέτει ξεχωριστές δυνάμεις.

Ο Γουόρικ Θόρτον ντύνει με πανέμορφη, αν και ίσως υπερβολικά στυλιζαρισμένη για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, φωτογραφία την ταινία του, η οποία απεικονίζει επί της ουσίας το τέλος ενός κόσμου, στο πρόσωπο του παιδιού που καλείται να «εκπολιτιστεί» προκειμένου να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο.

Το θρησκευτικό-μυστικιστικό στοιχείο είναι επίσης έντονο, αλλά και μάλλον ενοχλητικά σχηματικό, ειδικά προς το τελευταίο κομμάτι του φιλμ.

Μινόρε ★★
ΚΩΜΩΔΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024)
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας
Ερμηνείες: Νταβίντε Τούτσι, Απόλλων Μπόλλας

Ανάμεσα στις αμερικανικές b-mo-vies και το «Ρεμπέτικο» του Φέρρη, το φιλμ του Κων. Κουτσολιώτα είναι από αυτά που πρέπει να τα δεις για να… καταλάβεις. Ενας Αμερικανός ναύτης αναζητά τον Ελληνα πατέρα του, σε ένα κουτούκι του Πειραιά, την ώρα που πλοκαμοφόρα εξωγήινα όντα κάνουν επίθεση στην περιοχή, με τη διπλοπενιά να είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τα σταματήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή