Η Αθήνα με το βλέμμα ενός φιλέλληνα

Η Αθήνα με το βλέμμα ενός φιλέλληνα

Με τον Γερμανό πρέσβη Αντρέας Κιντλ και τη σύζυγό του μοιραστήκαμε βιώματα και εντυπώσεις από το κέντρο της πρωτεύουσας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περπατώντας στην Αθήνα με τη χαρά να μοιραστούμε βιώματα και εντυπώσεις, ο περίπατος στο κέντρο της πρωτεύουσας μαζί με τον Γερμανό πρέσβη Αντρέας Κιντλ και τη σύζυγό του, δρα Ινα Βαϊνράουτνερ κατέληξε να είναι μια πλούσια εμπειρία. Ο πρέσβης και η σύζυγός του, η οποία είναι ιστορικός τέχνης, έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα εδώ και λίγους μήνες, αλλά η γνώση τους για την Ελλάδα είναι βαθιά. Περισσότερο συγκινητική είναι η περιέργεια που έχουν για όλα όσα υπάρχουν στο οπτικό μας πεδίο αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν για όσα συνθέτουν το παλίμψηστο της Αθήνας.

Κινηθήκαμε στο κέντρο, από την πλατεία Συντάγματος έως την Ομόνοια και πίσω. Διασχίσαμε την οδό Πανεπιστημίου, με στάσεις στην οδό Βουκουρεστίου, στο Ιλίου Μέλαθρον, στην Αθηναϊκή Τριλογία. Μιλήσαμε για το Αρσάκειο, σταθήκαμε απέναντι από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και έτσι είπαμε λίγα πράγματα παραπάνω για τον Τσίλλερ, που είχε ήδη αποτελέσει ένα από τα θέματα του περιπάτου. Είδαμε το Ρεξ, κατηφορίσαμε στην πλατεία Ομονοίας και από τη Σταδίου και την Αιόλου βγήκαμε στην πλατεία Κοτζιά και εκεί σχολιάσαμε την αρχαία στρωματογραφία. Μπήκαμε στην υποβλητικά πάντα μισοσκότεινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και είδαμε το καμένο κτίριο του «Αττικόν» να προβάλλει πάνω στο νέο ξενοδοχείο απέναντι. Εξω από την Παλιά Βουλή σχολιάσαμε τον έφιππο Κολοκοτρώνη και περάσαμε στην οδό Βουλής να δούμε τη βιτρίνα του «Ικαρου», την οποία ο πρέσβης φωτογράφισε (καθώς του αρέσει να συλλέγει φωτογραφίες βιβλιοπωλείων) και τα άλλα παλιά, πατροπαράδοτα μαγαζιά του δρόμου. Γεμίσαμε Αθήνα και η συζήτηση δεν σταμάτησε λεπτό.

Η σύζυγος του Γερμανού πρέσβη, δρ Ινα Βαϊνράουτνερ, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για τον 19ο αιώνα καθώς έχει εξειδίκευση σε αυτήν την περίοδο, συνέβαλε πολύ σε μια διαδραστική ξενάγηση, και από τον Οθωνα και την Αμαλία περνούσαμε σε όλα τα οξύμωρα της σύγχρονης Αθήνας.

Ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ έχει μια βαθιά σχέση με τη γλώσσα μας και τη χώρα μας. Με θητείες προηγουμένως στη Μέση Ανατολή, με γνώση της κοινωνίας του Λιβάνου, π.χ., έχει εμπειρίες από τον σύγχρονο, μεταβαλλόμενο κόσμο. Η Ελλάδα είχε πάντα κεντρική θέση στο πεδίο των ενδιαφερόντων του.

«Από 14 ετών που πρωτοήρθα στην Αθήνα, η πόλη αυτή με έχει γοητεύσει», λέει ο Γερμανός πρέσβης. «Είναι ο λόγος που ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να αναλάβω τη θέση του πρέσβη εδώ. Στην Αθήνα μού αρέσει που κάθε συνοικία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ότι παντού υπάρχουν αρχαία. Δεδομένου ότι σπούδασα Αρχαία Ελληνικά, ο αρχαίος πολιτισμός είναι ιδιαίτερα κοντά στην καρδιά μου».

Η κατανόηση της Ελλάδας είναι πάντα ένα ζητούμενο. «Κατά τη διάρκεια πολλών ταξιδιών σε όλη τη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, η πολύπλοκη σύγχρονη Ιστορία με απασχόλησε πολύ», λέει επισημαίνοντας πως έμαθε πολλά για τον 19ο αιώνα από τη σύζυγό του. «Είναι χαρά μου να βλέπω πόσο πιο όμορφη έχει γίνει η πόλη από τη δεκαετία του 1980». λέει. «Σε κάθε ευκαιρία που έχω, φορώ τα αθλητικά μου παπούτσια και την περπατώ μαζί με την οικογένειά μου προσπαθώντας να μάθω περισσότερα για την ιστορία της. Οι αγαπημένες μου αστικές συνοικίες είναι τα Ανω Πετράλωνα και η Νεάπολη».

Η Αθήνα είναι μεγάλη, οπότε υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω εξερεύνηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή