Η επιστροφή της Χόλι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ηρωίδα που του έκλεψε την καρδιά αφιερώνει το τελευταίο μυθιστόρημά του ο Στίβεν Κινγκ, χαρίζοντάς της μάλιστα τον τίτλο του βιβλίου, «Χόλι» (μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κλειδάριθμος). Η Χόλι Γκίμπνι υπήρξε ένας δευτερεύων χαρακτήρας στο μυθιστόρημα «Κύριος Μερσέντες», αλλά υπήρξε τόσο ευρηματική και συναρπαστική που με το έτσι θέλω πήρε τον ρόλο της πρωταγωνίστριας στη νέα δουλειά του Κινγκ. «Το “Χόλι” είναι η καταδίκη της», λέει ο Κινγκ και της αναθέτει την εξιχνίαση μιας σχεδόν ακατόρθωτης υπόθεσης, αναλαμβάνοντας δράση όταν η Πένι Νταλ της ζητάει απελπισμένη να εξιχνιάσει την υπόθεση της αγνοούμενης κόρης της σε μια ανατριχιαστική ιστορία μυστηρίου.
M. B.

«Ανέβα στο βουνόνα το φωνάξεις»

Οι εκδόσεις Πόλις συνεχίζουν τις κυκλοφορίες των έργων του Τζέιμς Μπάλντουιν με το πρώτο μυθιστόρημα του σπουδαίου Αφροαμερικανού συγγραφέα. Ενας χαρισματικός έφηβος μεγαλώνει στο Χάρλεμ της δεκαετίας του 1930. Οι αυστηροί γονείς του τον προορίζουν για ιεροκήρυκα, ωστόσο εκείνος αποφασίζει να ακολουθήσει διαφορετικό μονοπάτι. Αντλώντας από τις προσωπικές εμπειρίες του στη Νέα Υόρκη την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, ο Μπάλντουιν δημιούργησε μια κλασική ιστορία σκληρής ενηλικίωσης, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα συγκλονιστική αποτύπωση της μαύρης αμερικανικής κοινότητας και της περίπλοκης, βαθιάς σχέσης της με τη θρησκεία.
A. X.

​​​​Γκολ για ένα βιώσιμο μέλλον

Μια εναλλακτική ποδοσφαιρική –και όχι μόνο– φιλοσοφία, που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο όχι ως «όπιο του λαού», αλλά ως ένα πεδίο ιστοριών, ιδεών και έμπνευσης, καταθέτει ο Βασίλης Κωστάκης στο «Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» (εκδ. Διόπτρα). Ο 39χρονος καθηγητής και ερευνητής αναρωτιέται γιατί μερικοί αθλητές βγάζουν εκατομμύρια ενώ οι επιστήμονες όχι, πώς το ποδόσφαιρο επηρεάζει τις ανισότητες και την κλιματική αλλαγή, πώς θα μάθουν τα παιδιά να ενδιαφέρονται για το παιχνίδι και όχι για τη νίκη, προκειμένου να δείξει ότι το ποδόσφαιρο διαθέτει τέτοια δύναμη απελευθέρωσης και αλλαγής των ανθρώπων και του κόσμου, ώστε… ένα ματς να μπορεί να «γυρίσει» ακόμη και αν το σκορ είναι 4-0 στο ’89.
N. Z.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή