Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπέκετ και οι γυναίκες της ζωής του

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπέκετ και οι γυναίκες της ζωής του

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μαρς εστιάζει στην προσωπική ζωή του συγγραφέα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χορεύοντας με τον Μπέκετ ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς
Ερμηνείες: Γκέιμπριελ Μπερν, Αϊνταν Γκίλεν

Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Σάμιουελ Μπέκετ βιογραφείται κινηματογραφικά από τον Τζέιμς Μαρς της «Θεωρίας των πάντων». Ο Βρετανός σκηνοθέτης προσπαθεί να κάνει την απεικόνισή του λιγότερο συμβατική, συστήνοντάς μας για πρώτη φορά τον Μπέκετ σε αρκετά προχωρημένη ηλικία, όταν εκείνος καλείται να παραλάβει στο βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας διάλογος του σπουδαίου συγγραφέα με τον εαυτό του, κατά τη διάρκεια του οποίου εκείνος θυμάται, μέσω εκτεταμένων φλας μπακ, τους σταθμούς και (κυρίως) τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του: την αυταρχική μητέρα του, τον Τζέιμς Τζόις, τη σύζυγό του Σουζάν και την ερωμένη του, Μπάρμπαρα.

Ο Μαρς ακολουθεί τη σύγχρονη τάση, που θέλει τις βιογραφίες να επικεντρώνονται στην προσωπική ζωή παρά στο έργο των ηρώων τους. Η συγκεκριμένη τακτική, πάντως, εδώ αποδίδει αρκετά, αφού μέσα από τις σχέσεις του Μπέκετ με τις γυναίκες της ζωής του αναδύεται ο μεγάλος δημιουργός του «Περιμένοντας τον Γκοντό» και του «Τέλους του παιχνιδιού». Αυτός ο διαρκής «πόλεμος» της μεγάλης τέχνης με τη ζωή είναι και ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η ταινία.

Μέσα στη μέρα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ Σου
Ερμηνείες: Τζι Γιου Μπονγκ, Κιμ Μιν Χι

Ο πάντα ενδιαφέρων κορεατικός κινηματογράφος μάς δείχνει αυτή τη φορά την ποιητική-φιλοσοφική πλευρά του, μέσα από ένα λιτό δράμα διά χειρός Χονγκ Σανγκ Σου. Μια επίδοξη ηθοποιός καλεί μια καταξιωμένη ομότεχνη στο σπίτι της, ζητώντας συμβουλές και καθοδήγηση. Ενας σπουδαίος ποιητής φιλοξενεί δύο νεαρούς θαυμαστές, οι οποίοι λαχταρούν να του υποβάλουν τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Και οι δύο, ωστόσο, χρησιμοποιούν τεχνάσματα προκειμένου να αποφύγουν τις ευθείες απαντήσεις. «Μην ψάχνεις για νόημα, απλώς βούτα στο νερό», λέει ο ποιητής, ο οποίος έχει λάβει εντολές γιατρού να αποχωριστεί το αγαπημένο του αλκοόλ και το τσιγάρο. Η σύμπλευση με τη φυσική ροή των πραγμάτων και η εκτίμηση των καθημερινών απολαύσεων είναι οι αξίες που μπαίνουν στο επίκεντρο, σε ένα φιλμ το οποίο σταδιακά παίρνει τη μορφή διαλογιστικού μοτίβου.

Καταγωγή ★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Αβα ντι Βερνέ
Ερμηνείες: Ονζανί Ελις-Τέιλορ, Τζον Μπέρνθαλ

Η δημιουργός του εξαιρετικού «Οταν μας βλέπουν», Αβα ντι Βερνέ, ενορχηστρώνει ένα φιλόδοξο, πολιτικοκοινωνικά φορτισμένο δράμα με διεθνείς διαστάσεις. Μια Αφροαμερικανίδα δημοσιογράφος ερευνά το παγκόσμιο φαινόμενο της κάστας και των κοινωνικών της επιπτώσεων, ενώ παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει μια τρομακτική προσωπική απώλεια. Η Ντι Βερνέ χρησιμοποιεί τον όρο «κάστα», ο οποίος αφορά συγκεκριμένα την Ινδία, ώστε να συμπεριλάβει εντός του το πογκρόμ κατά των Εβραίων επί Χίτλερ, τις φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ και άλλες αδικίες. Το φιλμ της είναι καλοφτιαγμένο και η ερμηνεία της υποψήφιας για Οσκαρ, Ονζανί Ελις Τέιλορ, πολύ καλή, όμως ο ευθύς διδακτισμός του καταντά ανυπόφορος, ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διάρκεια των σχεδόν δυόμισι ωρών.

Ο αντίλαλος ★★½
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Ουέσο
Εμφανίζεται: Μοντσεράτ Ερνάντεζ

Βραβείο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Βερολίνου για ένα νατουραλιστικό φιλμ, το οποίο τοποθετείται στο Ελ Εκο, ένα απομακρυσμένο χωριό του Μεξικού, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Εκεί τα νέα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν τη γη και τα ζώα, ενώ κάνουν το ίδιο και για τους ηλικιωμένους της κοινότητας. Το βασίλειό τους είναι η μητέρα φύση, οι δικές της «παραστάσεις» το παιχνίδι τους· καθώς η ενηλικίωση τα οδηγεί συχνά μακριά από τον αγαπημένο τόπο, οι εμπειρίες που φέρουν μέσα τους αποτελούν οδηγό για τη νέα αρχή και ταυτόχρονα άρρηκτο δεσμό με ένα πανάρχαιο παρελθόν.

Αρθουρ ο βασιλιάς ★★½
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2024)
Σκηνοθεσία: Σάιμον Κίλαν Τζόουνς
Ερμηνείες: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σίμου Λιου

Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ πρωταγωνιστεί σε μια περιπέτεια ανθρώπινης αντοχής και… ζωοφιλίας, βασισμένο σε μια αληθινή μα πραγματικά απίστευτη ιστορία. Ο Μάικλ, ένας επαγγελματίας αθλητής αγώνων αντοχής, συγκεντρώνει την ομάδα του για έναν μαραθώνιο 700 χιλιομέτρων μέσα στη ζούγκλα του Αγιου Δομίνικου.

Στην πορεία, ο ίδιος θα σχηματίσει δεσμό στοργής με έναν αδέσποτο σκύλο, ο οποίος τους ακολουθεί κατά πόδας και με τον τρόπο του τους βοηθά να φτάσουν στα όρια των αντοχών τους. Γεμάτη από τα κλισέ του είδους, αν και αρκετά συγκινητική, η ταινία του Σάιμον Κίλαν Τζόουνς είναι κατευθείαν βγαλμένη από τηλεοπτικά μεσημέρια.

Stop Making Sense ★★★★
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (1983)
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι
Εμφανίζονται: Ντέιβιντ Μπερν, Τίνα Γουέιμαουθ

To 1983, ο μετέπειτα σκηνοθέτης της «Σιωπής των αμνών», Τζόναθαν Ντέμι, γυρίζει ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά ντοκιμαντέρ, κινηματογραφώντας τη σειρά εμφανίσεων των θρυλικών Talking Heads στο θέατρο Pantages του Χόλιγουντ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων, η ταινία επανακυκλοφορεί σε νέα, ολοκληρωμένη και ψηφιακά αποκατεστημένη εκδοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή