Δομές και θεσμοί του 1821

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, το ΕΚΠΑ διοργάνωσε έναν κύκλο δέκα ημερίδων με τη συμμετοχή πάνω από εκατό επιστημόνων και ειδικών. Οι μελέτες και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στις ημερίδες εκδόθηκαν πρόσφατα σε μια σειρά 10 τόμων με τίτλο «Τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους: δομές και θεσμοί» υπό την επιστημονική επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου και με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς. Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι ανά τόμο είναι οι Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Διπλωματική υπηρεσία και εξωτερική πολιτική/Ενοπλες δυνάμεις και εσωτερική ασφάλεια), Μιχάλης Ν. Πικραμμένος (Η διαδρομή της ελληνικής δικαιοσύνης στα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση), Αννα Καρακατσούλη (Πολιτισμός και πολιτιστική πολιτική), Γιάννης Υφαντόπουλος (Κοινωνική ασφάλιση), Ν.Κ. Αλιβιζάτος (Οι περιπέτειες του ελληνικού κοινοβουλευτισμού), Κατερίνα Γαρδίκα (Υγεία, κοινωνία, κράτος: διακόσια χρόνια δυτικής στροφής), Αντώνης Μακρυδημήτρης (Δημόσια διοίκηση: δομές και άνθρωποι), Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (200 χρόνια ελληνική οικονομία: παρελθόν, παρόν και μέλλον), Βαγγέλης Καραμανωλάκης (Εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική).
Σ. Ι.

Τα ετερόδοξα του Νίκου Δήμου

Δεκατέσσερα, αδημοσίευτα τα περισσότερα, κείμενα περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Νίκου Δήμου με τίτλο «Η αντίσταση στον Δαρβίνο και άλλα 13 ετερόδοξα κείμενα» (εκδ. Πατάκη). Ο Νίκος Δήμου εστιάζει σε πολλά θέματα που είναι κεντρικά στη σύγχρονη αντίληψη του κόσμου, και παρουσιάζει με οξυδέρκεια, χιούμορ, σαρκασμό και σοφία προσεγγίσεις «ανορθόδοξες» πάνω σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας, πολιτικής ιδεολογίας, αστικής εξέλιξης, γεωπολιτικής κατεύθυνσης, υπαρξιακής αναζήτησης ή προσωπικής ελευθερίας. Για τον λαϊκισμό, π.χ., γράφει: «Πέρα από kitsch και μελό, ο λαϊκισμός εμφανίζεται συχνά αγράμματος, απαίδευτος και ασύντακτος».
Ν. Β.

Νέο λογοτεχνικό περιοδικό

Οι εκδόσεις Νήσος ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του εξαμηνιαίου περιοδικού λογοτεχνικής μετάφρασης «Το Παράσιτο» με ένα αφιέρωμα στην ποίηση και τη μετάφρασή της. Τα μέλη της συντακτικής ομάδας απαρτίζουν οι Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, Παναγιώτης Αρβανίτης, Γιώργος Γιοβανίδης, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Αννα Γρίβα, Ευσταθία Δήμου και Ευτυχία Παναγιώτου.
Σ. Ι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή