Σήμα κινδύνου για το κυκλαδικό τοπίο

Σήμα κινδύνου για το κυκλαδικό τοπίο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος είναι τα τρία νησιά των Κυκλάδων που εντάχθηκαν χθες στη λίστα της Europa Nostra των πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, εξαιτίας του υπερτουρισμού που παρατηρείται στα μικρά νησιά και της αλλοίωσης του τοπίου τους. «Μετά την COVID-19 υπάρχει μια έκρηξη ανεξέλεγκτου τουρισμού και ως αποτέλεσμα, υπερβολικά πολλοί επενδυτές, ενίοτε “επιθετικοί’, επιλέγουν μικρά νησιά, ακόμη και με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, για να χτίσουν κολοσσιαία ξενοδοχεία, χαρακτηρισμένα ως πράσινα εξαιτίας της οροφής και των κουφωμάτων τους, τα οποία όμως καταστρέφουν σε μεγάλη κλίμακα το μοναδικό τοπίο των Κυκλάδων. Και όλα αυτά, σε μια εποχή έντονης κλιματικής κρίσης», αναφέρει η συνιδρύτρια και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Λυδία Καρά, η οποία και πρότεινε την ένταξη των νησιών στη λίστα.

Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης η χριστιανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τουρκία, τμήματα της οποία κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική περιοχή της γειτονικής χώρας το 2023. Η ανέγερση του ναού χρονολογείται το 1364, αν και αρχιτεκτονικά μέλη του ναού θεωρούνται παλαιότερα. Ο ίδιος σεισμός προκάλεσε ζημιές και στη Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας, ένα μνημείο ύψους 18 μέτρων, έργο της εποχής του Ιουστινιανού που χρησίμευε ως φράγμα, και μέρος του τείχους της πόλης που επίσης περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Europa Nostra. Τα υπόλοιπα μνημεία – χώροι πολιτισμού είναι η εκκλησία του Αγιου Πέτρου στο Μιλάνο, η συναγωγή της Σιένα, οι εργατικές κατοικίες της πόλης Ρουμπέ – Τουρκουά στη Γαλλία και η οικία του γιουγκοσλαβικού στρατού στη Σερβία. Τα μνημεία και οι τόποι θα λάβουν επιχορήγηση από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 10.000 ευρώ ανά τοποθεσία για δράσεις ευαισθητοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή