Στην Αυστραλία ο Χρυσός Λέων της 60ης Μπιενάλε

Στην Αυστραλία ο Χρυσός Λέων της 60ης Μπιενάλε

Το έργο «Kith and kin» (Συγγενείς) αναφέρεται στα κληροδοτήματα της αποικιακής ιστορίας της Αυστραλίας γεφυρώνοντας το προσωπικό με το συλλογικό/πολιτικό στοιχείο

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΝΕΤΙΑ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μια τελετή που βράβευσε κατά κύριο λόγο γυναίκες δημιουργούς και έδωσε έμφαση στη συλλογικότητα, τη διαφορετικότητα, την μετά- αποικιοκρατική προσέγγιση της ιστορίας και τον εναργή περί τα κοινά καλλιτεχνικό λόγο, η κριτική επιτροπή της 60ής Μπιενάλε της Βενετίας παρέδωσε σήμερα τον Χρυσό Λέοντα της καλύτερης εθνικής συμμετοχής στην Αυστραλία και το έργο “Kith and Kin”, και χειροκροτήθηκε θερμά.

Το σκεπτικό της βράβευσης αναφέρεται στην πολύμηνη έρευνα του καλλιτέχνη Αρτσι Μουρ και την αφοσίωσή του προκειμένου να δημιουργήσει μια τεράστια εγκατάσταση, η οποία μπορεί να μην εμφανίστηκε πολύ στα social media – δεν είναι ινσταγκραμική, κάτι που μάλλον θεωρούμε προσόν- αλλά φέρνει ήσυχα στο προσκήνιο το γενεαλογικό δέντρο μιας ολόκληρης ηπείρου.

Στην Αυστραλία ο Χρυσός Λέων της 60ης Μπιενάλε-1

Το έργο «Kith and kin» (Συγγενείς) αναφέρεται στα κληροδοτήματα της αποικιακής ιστορίας της Αυστραλίας γεφυρώνοντας το προσωπικό με το συλλογικό/πολιτικό στοιχείο. Κεντρικό σημείο της παρουσίασης είναι η κατανόηση του χρόνου ως τεράστιο αρχείο, ενώ μιλά για την οικουμενικότητα της ανθρώπινης οικογένειας. «Είναι ένα μνημείο αφιερωμένο σε κάθε ζωντανή ύπαρξη που πέρασε από τη χώρα, ένας χώρος για γαλήνιο προβληματισμό σχετικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», αναφέρεται στο επιμελητικό σημείωμα.

Σε αντίθεση λοιπόν με την κεντρική θεματική της φετινής διοργάνωσης που διατείνεται πως όλοι είμαστε ξένοι παντού («Foreigners Everywhere»), o Μουρ μεταμορφώνει το Περίπτερο της Αυστραλίας σε έναν τεράστιο γενεαλογικό χάρτη, σχεδιασμένο στο χέρι, συνδεδεμένο με τα πρώτα έθνη που εκτείνονται σε περισσότερες από 2.400 γενιές και 65.000 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή