Οι προκλήσεις για το βιβλίο στην εποχή της ΑΙ

Οι προκλήσεις για το βιβλίο στην εποχή της ΑΙ

Η 20ή Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει πάνω από 500 εκδηλώσεις, 1.500 συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και ομιλητές από 40 χώρες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κάποιο «τρανταχτό» λογοτεχνικό όνομα που θα συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, αλλά συντονισμένη σε επίπεδο θεματικών με τις τεχνολογικές εξελίξεις και με το αίτημα για συμπεριληπτικότητα στον χώρο των εκδόσεων, καθώς και πρόθυμη να συνεχίσει να ενισχύσει το επαγγελματικό της κομμάτι, είναι η 20ή Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo έχοντας ως τιμώμενο προσκεκλημένο το αραβικό εμιράτο της Σάρτζα.

Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει πάνω από 500 εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και ομιλητές, προερχόμενοι από 40 χώρες. Από τα διεθνή ονόματα ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Κάρλο Λουκαρέλι, που θα μιλήσει για το έργο του «Τριλογία του φασισμού» (εκδ. Διόπτρα), η Ισλανδή ομότεχνή του Ιρσα Σιγκουρνταντότιρ, η οποία με αφορμή το μυθιστόρημά της «Η κούκλα» (εκδ. Μεταίχμιο) θα αναφερθεί και στο σκανδιναβικό νουάρ, καθώς και ο Γάλλος Ζιλ Λεγκαρνινιέ («Πάλι ψέματα είπα», εκδ. Πατάκη), η Αμερικανίδα Κάρα Χόφμαν («Κράχτες», εκδ. Gutenberg), η ιδρύτρια του φόρουμ δικτύωσης PublishHER – Women in Publishing και πρόεδρος της Sharjah Book Authority, Μποντούρ αλ Κασίμι, η Κροάτισσα Μαρτίνα Βίνταϊτς, ο Τούρκος Ζιλφί Λιβανελί κ.ά.

Η κεντρική θεματική της έκθεσης είναι αφιερωμένη στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο των εκδόσεων και περιλαμβάνει συζητήσεις για τις δυνατότητες της AI να παραγάγει λογοτεχνία και για τον ρόλο της ως ισχυρού εργαλείου των σύγχρονων βιβλιοθηκών, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια εκδήλωση με τίτλο «Το έγχαρτο βιβλίο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – Προοπτικές, ευκαιρίες και απειλές».

Την επαγγελματική θέση των γυναικών και την πνευματική παραγωγή τους στον χώρο του βιβλίου θα επιχειρήσει να συνοψίσει η θεματική με τίτλο «Γυναίκες στα βιβλία». Στο πρόγραμμά της θα βρούμε πάνελ με τη συμμετοχή δυναμικών εκδοτριών από τα Εμιράτα και από την Ελλάδα, συζητήσεις για μυθιστορήματα με θέματα όπως οι αναγκαστικοί γάμοι στην Αφρική (Ντζαϊλί Αμαντού Αμάλ, «Οι ανυπάκουες», εκδ. Θίνες), παρουσιάσεις πρωτοβουλιών όπως το «Know Her Words» της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN International, μια εκδήλωση με τη Γαλλίδα Καμίγ Λοράνς με αφορμή το μυθιστόρημά της «Κορίτσι» (εκδ. Μεταίχμιο) κ.ά. Στις θεματικές για τα Βαλκάνια, την ιστορία και την πολιτική και την κλιματική κρίση ξεχωρίζουν η παρουσίαση του γαλλικού γκράφικ νόβελ «Ενας κόσμος χωρίς τέλος» (εκδ. Κριτική), καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων για τον λόγιο του νεοελληνικού Διαφωτισμού Αθανάσιο Ψαλίδα, την ιστορία του Ελληνα Εβραίου Sonderkommando Μαρσέλ Νατζαρή, το παρασκήνιο της συμφωνίας των Πρεσπών κ.λπ.

Το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα της διοργάνωσης θα φέρει στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, την αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Εκδοτών (IPA) Γκβάντσα Γιόμπαβα και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μετάφρασης ENLIT, που θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντησή του, ενώ θα συνεχιστούν και οι «θεσμοί» της ΔΕΒΘ, όπως το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, η Παιδική και Εφηβική Γωνιά κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT