Κάτι σαν διαθήκη του Πολ Οστερ

Κάτι σαν διαθήκη του Πολ Οστερ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ο Πολ Οστερ, ο διάσημος Αμερικανός μυθιστοριογράφος, πέθανε την Πρωτομαγιά στα εβδομήντα επτά του. Λίγο καιρό προτού αφήσει για πάντα τον κόσμο αυτό, πρόσθεσε μερικά έργα ακόμη στην πλούσια βιβλιογραφία του. Ενα μυθιστόρημα (περισσότερα επ’ αυτού στην προσεχή κυριακάτικη «Κ»), ένα βιογραφικό χρονικό για τον σπουδαίο Αμερικανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Στίβεν Κρέιν, καθώς επίσης ένα σύντομο δοκίμιο με τίτλο «Αιματοβαμμένο έθνος».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη και περιλαμβάνει σειρά φωτογραφιών του Σπένσερ Οστράντερ.

Θα παρακολουθήσουμε αυτή την εβδομάδα το «Αιματοβαμμένο έθνος», το οποίο δίνει τον τόνο ήδη από το εξώφυλλο: ένα σύντομο κείμενο που λειτουργεί σαν υπότιτλος, ο οποίος όμως υπερβαίνει σε έκταση κάθε έννοια υποτίτλου. «Πάνω από εκατό Αμερικανοί σκοτώνονται από σφαίρες κάθε μέρα», διαβάζουμε σε αυτό, ωστόσο, «ο αριθμός των Αμερικανών που σημαδεύονται άμεσα ή έμμεσα κάθε χρόνο από τη βία των όπλων πρέπει να υπολογιστεί σε εκατομμύρια».

Είναι, βέβαια, πασίγνωστη η σχέση των Αμερικανών με τα όπλα και με τις δολοφονικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί σε σχολεία και κολέγια. Είναι επίσης γνωστό το ζήτημα με την οπλοκατοχή έτσι όπως έχει κατοχυρωθεί από το αμερικανικό σύνταγμα, απηχώντας νοοτροπίες μιας άλλης, μακρινής εποχής, στην οποία οι Ιδρυτές Πατέρες του Εθνους είχαν κατά νουν την αυτοπροστασία του πολίτη, ακόμα και με τη χρήση των όπλων, από ένα καταπιεστικό καθεστώς, εφόσον διέβλεπαν πως είτε η ατομική ιδιοκτησία, είτε η ελευθερία (του λόγου, της κίνησης), είτε η δημοκρατία κινδύνευαν σοβαρά από κυβερνήτες που ίσως στο μέλλον να «φλέρταραν» με τις γνωστές ευρωπαϊκές παθογένειες (βλέπε τότε μοναρχία) από τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες αποζητούσαν να απαγκιστρωθούν με κάθε τρόπο.

Η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τη λεγόμενη «βαθιά Αμερική» (από ραντσέρηδες που ζούνε στις εσχατιές της ερημικής Βόρειας ή Νότιας Ντακότας, στους ρατσιστές Rednecks της λεγόμενης «Ζώνης της Βίβλου» του αμερικανικού Νότου, έως και επικίνδυνες παραστρατιωτικές σέκτες που βλέπουν την Ουάσιγκτον σαν έναν διαρκή εχθρό, χειρότερο κι από την Κίνα ή τη Ρωσία), ωστόσο δεν περιορίζεται εκεί.

Το ότι νέοι αστοί Αμερικανοί μπορούν να προμηθευτούν όπλα από σούπερ μάρκετ ή μέσω του Διαδικτύου, έχει οδηγήσει σε τραγωδίες. Η ενδεχόμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις επόμενες εκλογές πιθανώς να αναζωπυρώσει αυτό το καυτό «εσωτερικό μέτωπο». Γι’ αυτό και ο Οστερ, εν είδει πολιτικής διαθήκης, συντάσσει μια πολεμική, στην οποία θα μπούμε βαθύτερα από αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT