Ποιοι πήραν φέτος «εισιτήριο» του ΚΑΣ για το Ηρώδειο

Ποιοι πήραν φέτος «εισιτήριο» του ΚΑΣ για το Ηρώδειο

Χανς Τσίμερ, Λουντοβίκο Εϊνάουντι, Καμάσι Ουάσιγκτον, μεταξύ των καλλιτεχνών που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φθινόπωρο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναυλίες των Χοσέ Καρέρας, Χανς Τσίμερ, Ντιόν Γουόργουικ, Eμα Σάπλιν και Λουντοβίκο Εϊνάουντι, αφιερώματα στον Γιώργο Κατσαρό, στον Χρήστο Νικολόπουλο και στη Μαρινέλλα, καθώς και εμφανίσεις της Βίκυς Λέανδρος και του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το φθινόπωρο οι θεατές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, έπειτα από την ομόφωνα θετική γνωμοδότηση που έδωσε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στα σχετικά αιτήματα των καλλιτεχνικών φορέων για πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο μνημείο.

Στις μουσικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο περιλαμβάνονται επίσης μια σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το μέταλ συγκρότημα Septic Flesh, μια παράσταση μουσικής και μπαλέτου με βάση τα «Carmina Burana» από την Εθνική Οπερα της Οδησσού, ένα έργο του χορογράφου Μπενζαμίν Μιλπιέ με βάση το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ, μια συναυλία του Αμερικανού τζαζ σαξοφωνίστα Καμάσι Ουάσιγκτον, το βραβευμένο με Τόνι μιούζικαλ «Zorba the Greek» και ένα αφιέρωμα στον Ενιο Μορικόνε.

Από το ελληνικό ρεπερτόριο ξεχωρίζουν επίσης μία συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα (με μουσικές από την Κρήτη, την Ιρλανδία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη), καθώς και τα αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι (με ερμηνευτή τον Αλκίνοο Ιωαννίδη), στον Νίκο Γκάτσο (με τους Μαρία Φαραντούρη και Μανώλη Μητσιά) και στον Θάνο Μικρούτσικο (με τους Γιάννη Κότσιρα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργο Νταλάρα και Μίλτο Πασχαλίδη).

Το κοινό ορισμένων από τους Ελληνες ερμηνευτές των φθινοπωρινών εκδηλώσεων του Ηρωδείου θα έχει την ευκαιρία να τους παρακολουθήσει και σε μερικές ακόμη του ρωμαϊκού ωδείου, στις οποίες επίσης συμμετέχουν, όπως σε εκείνη για την Ιμβρο (με τους Γ. Νταλάρα, Γλυκερία, Μ. Μητσιά κ.ά.) και μία για τα 50 χρόνια κατοχής τμήματος της Κύπρου (με τους Μ. Φαραντούρη και ίσως τον Μ. Μητσιά, μεταξύ άλλων). Οσο για το κοινό του Χανς Τσίμερ και του Χοσέ Καρέρας, θα έχει επίσης την ευκαιρία να τους απολαύσει σε συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο του Λυκαβηττού και στο Καλλιμάρμαρο.

Από θεατρικές παραστάσεις, στο Ηρώδειο θα παιχτούν και αρκετές από εκείνες του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, όπως η «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου και παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Τιμοφέι Κουλιάμπιν και παραγωγή του Φεστιβάλ, ο αριστοφανικός «Πλούτος» από το ΚΘΒΕ και τον Γιάννη Κακλέα κ.ά.

Η ζήτηση των καλλιτεχνικών φορέων για το Ηρώδειο ήταν φέτος αυξημένη, καθώς τα αιτήματα που υποβλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού ήταν συνολικά 96, έναντι 78 πέρυσι. Βασισμένη σε κριτήρια σχετικά με την ποιότητα της παραγωγής, τον σεβασμό στο μνημείο, την πληρότητα των κατατεθειμένων φακέλων, την ισότιμη εκπροσώπηση των καλλιτεχνικών παραγωγών κ.ά., η επιτροπή κατέληξε σε 37 εκδηλώσεις, με το ΚΑΣ να προσθαφαιρεί ορισμένες, διατηρώντας τον αριθμό των εκδηλώσεων, των οποίων οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο. Στις εκδηλώσεις που δεν «πέρασαν» περιλαμβάνονται ένα αφιέρωμα στον Θανάση Πολυκανδριώτη (με συμμετοχή του Αλέν Λεφέβρ), συναυλίες των Δέσποινας Βανδή, Κωνσταντίνου Αργυρού, Ρικ Γουέικμαν (των Yes), των Apocalyptica, Einsturzende Neubauten κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT