Η Παλαιστίνη πήγε στις Κάννες μέσω Αθήνας

Η Παλαιστίνη πήγε στις Κάννες μέσω Αθήνας

Η ταινία «To A Land Uknown» του Παλαιστινίου Μαχντί Φλάιφελ είναι ελληνική συμπαραγωγή και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην πρωτεύουσα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «no politics» στην Κρουαζέτ κράτησε τελικά μία εβδομάδα. Εν μέσω των συνεχιζόμενων πολέμων σε Γάζα και Ουκρανία, αλλά και της αυξανόμενης έντασης ενόψει αμερικανικών εκλογών, ως γνωστόν, το Φεστιβάλ Καννών απάντησε με απαγορεύσεις και συστάσεις: όχι σημαίες, όχι κονκάρδες, όχι συγκεντρώσεις και συνθήματα. Η Κέιτ Μπλάνσετ έσπασε, έστω διακριτικά, την άτυπη «ομερτά» τις προάλλες με το συμβολικό φόρεμά της στο κόκκινο χαλί, ωστόσο, ήταν το βράδυ της Τετάρτης που η παλαιστινιακή σημαία ξεδιπλώθηκε κανονικά πάνω στη σκηνή των Καννών.

Δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Το «To A Land Uknown» του Μαχντί Φλάιφελ, η μόνη παλαιστινιακή ταινία της φετινής διοργάνωσης, έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του φεστιβάλ και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Theatre Croisette σηκώθηκε στο πόδι για να υποδεχτεί τους συντελεστές. Οι τελευταίοι ανέβηκαν στο πάλκο υψώνοντας περήφανα τη σημαία της Παλαιστίνης εν μέσω αποθέωσης. Ανάμεσά τους ήταν και κάποιοι «δικοί μας» άνθρωποι, αφού η ταινία αποτελεί ελληνική συμπαραγωγή, ενώ είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Αθήνα.

«Ηταν τρομερή η υποδοχή, με όλους τους ηθοποιούς και τους συντελεστές στη σκηνή· νομίζω ότι ο κόσμος μοιράστηκε την αγανάκτησή τους και φώναξε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία που συντελείται, ανεξάρτητα του τι πιστεύει κανείς για το Ισραήλ, τη Χαμάς κ.ο.κ.», μας λέει η συμπαραγωγός Μαρία Δρανδάκη (Homemade Films) από τις Κάννες.

Ο Παλαιστίνιος Φλάιφελ, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στη χώρα μας –πλέον μοιράζει τις δραστηριότητές του ανάμεσα σε Ελλάδα και Δανία– έγραψε το σενάριο πολύ καιρό πριν, ωστόσο, τα γυρίσματα της ταινίας άρχισαν μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στη Γάζα.

«Οταν ξέσπασε ο πόλεμος βρισκόμασταν στο στάδιο της προετοιμασίας και, βέβαια, προέκυψαν μεγάλα προβλήματα, καθώς έκλεισαν τα σύνορα και δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν οι ηθοποιοί. Τελικά τα καταφέραμε. Ο Μαχντί ασχολείται σε όλη την καριέρα του με τη μοίρα των Παλαιστινίων, όμως όσα γίνονται τώρα έκαναν την ταινία πολύ επίκαιρη και για τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει η κ. Δρανδάκη.

Στο «To Α Land Unknown», δυο νεαροί φίλοι από την Παλαιστίνη βρίσκονται στην Αθήνα, η οποία αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό, με τελικό προορισμό τη Γερμανία. Προσπαθώντας να αποκτήσουν τα πλαστά διαβατήρια για να προχωρήσουν, θα μπλεχτούν με το περιθώριο της πόλης, τις μικροκλοπές, τα ναρκωτικά κ.λπ. «Ουσιαστικά, η ταινία δείχνει την επίδραση που έχει πάνω στον άνθρωπο το να βρίσκεται σε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση, δίχως πατρίδα», συμπληρώνει η Ελληνίδα παραγωγός.

Στο φιλμ, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και η Αγγελική Παπούλια, επίσης παρούσα στις Κάννες με την κονκάρδα της Παλαιστίνης στο πέτο, ενώ τα γυρίσματα έγιναν σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως η Κυψέλη και το Πεδίον του Αρεως, και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Προς το παρόν, δεν έχει διανομή στη χώρα μας, αλλά η Μαρία Δρανδάκη δηλώνει βέβαιη πως θα φτάσει και στις ελληνικές αίθουσες, αφού πρώτα κάνει πρεμιέρα σε κάποιο από τα μεγάλα εγχώρια φεστιβάλ.

Βραβείο

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η διάκριση του σκηνοθέτη Νίκου Κολιούκου με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία La Cinef για τη σπουδαστική ταινία «Το χάος που άφησε πίσω της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT