Ψηφιακά ολογράμματα στην Ιερά Οδό

Ψηφιακά ολογράμματα στην Ιερά Οδό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα λέγατε αν βλέπατε τον Δημήτρη Μητροπάνο να τραγουδά ξανά στην Ιερά Οδό; Λίγο μακάβριο ίσως θα πει κάποιος, όμως η σύγχρονη τεχνολογία με τον τρόπο της το επιτρέπει, όπως μας διαβεβαιώνει ο Χρήστος Στεργίου, διευθύνων σύμβουλος της Musion Hellas. Η εταιρεία του φέρνει πρώτη στην Ελλάδα την τεχνολογία των τρισδιάστατων ψηφιακών ολογραμμάτων, παρουσιάζοντάς την το προσεχές τριήμερο (28-30/8) στον πολυχώρο της Ιεράς Οδού 13.

Οι εφαρμογές, βέβαια, των ολογραμμάτων δεν περιορίζονται στους εκλιπόντες καλλιτέχνες, που μπορούμε να δούμε ξανά εν δράσει –μέχρι και περιοδείες κάνουν στο εξωτερικό–, αλλά εκτείνονται και σε πολλά ακόμη πεδία. Στις περασμένες γαλλικές εκλογές του 2017, ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, εμφανίστηκε ταυτόχρονα με το Παρίσι σε συγκεντρώσεις πέντε ακόμη πόλεων ως ολόγραμμα.

Ψηφιακά ολογράμματα στην Ιερά Οδό-1

Εντυπωσιακά ψηφιακά ζώα αντικαθιστούν τα ζωντανά πρότυπά τους σε πρωτοποριακές παραστάσεις τσίρκου.

Την παραγωγή της μετάδοσης είχε αναλάβει τότε το εκεί τμήμα της Musion. «Εμείς προσφέρουμε το πλήρες πακέτο του προγράμματος, του εξοπλισμού, της παραγωγής και της σκηνοθεσίας, ανάλογα με τις ανάγκες. Πρόκειται για μεγάλη καινοτομία με δεκάδες εφαρμογές, η οποία φτάνει μάλιστα στη χώρα μας πριν από γείτονες όπως η Ιταλία και η Τουρκία», μας λέει ο κ. Στεργίου.

Τις επόμενες ημέρες από την έκθεση, η οποία είναι προφανώς ανοιχτή και στο κοινό, αναμένεται να περάσουν διάφορες εταιρείες, οργανισμοί αλλά και το υπουργείο Τουρισμού. «Υπάρχει, για παράδειγμα, η δυνατότητα, να πάρει κανείς τα στενά της Μυκόνου και να τα παρουσιάσει τρισδιάστατα σε μια έκθεση του Λονδίνου, με τους επισκέπτες της να κάνουν κανονικά τη βόλτα τους». Το ίδιο και στην εκπαίδευση, με το Πάντειο Πανεπιστήμιο να έχει εκφράσει ήδη ενδιαφέρον και τις δυνατότητες που προκύπτουν να ορίζονται μόνο από τη φαντασία και (φυσικά) τους διαθέσιμους πόρους.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές καινοτομίες που θαυμάζαμε πάντα στον «Πόλεμο των Αστρων» ήταν οι «τηλεδιασκέψεις» με ολογράμματα, όπου οι συνομιλητές συναντιούνταν στο ίδιο δωμάτιο, ενώ βρίσκονταν σε διαφορετικά μέρη του γαλαξία. Παρομοίως και με την τρομερή τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο Τόνι Σταρκ – Iron Man στις ταινίες της Marvel.

Ψηφιακά ολογράμματα στην Ιερά Οδό-2

Η Κριστίνα Αγκιλέρα και άλλοι εν ζωή σταρ εμφανίζονται πλέον και ψηφιακά.

Πλέον όλα αυτά περνούν σιγά σιγά από την επιστημονική φαντασία στην καθημερινή εφαρμογή.

Φοιτητές ιατρικής εκπαιδεύονται από ολογράμματα γιατρών, οι οποίοι χειρουργούν ξανά και ξανά μπροστά τους, δίχως τα συνακόλουθα πρακτικά προβλήματα, ενώ και η τηλεϊατρική αναβαθμίζεται σε μέγιστο βαθμό.

Τέλος, το κομμάτι της τέχνης και των συναυλιών με το οποίο ξεκινήσαμε, ίσως είναι το πιο αμφιλεγόμενο από όλα. Πράγματι ο Δημήτρης Μητροπάνος θα μπορούσε να «γυρίσει» για να μας τραγουδήσει και πάλι –και από ό,τι μαθαίνουμε το σχετικό πρότζεκτ βρίσκεται ήδη στα σκαριά για τον χειμώνα–, όμως πλησιάζει αυτό σε κάτι την πραγματική εμπειρία; Οι αναφορές από τις σχετικές ξένες συναυλίες είναι μάλλον μοιρασμένες: αρκετοί επισήμαναν πως το ολόγραμμα της Μαρίας Κάλλας έδειχνε «πιο πολύ σαν φάντασμα», ενώ άλλοι ενθουσιάστηκαν με τον ρεαλισμό μιας παράστασης του Ρόι Ορμπισον, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του. Εκεί βέβαια μια εξαιρετικά συγχρονισμένη παραγωγή κατάφερε να συνδυάσει την παρουσία ενός ζωντανού ηθοποιού στη σκηνή με το άψογα ψηφιοποιημένο πρόσωπο του θρυλικού μουσικού.

Για όσους έχουν ακόμη απορίες (και περιέργεια), η έκθεση στο Γκάζι μάς περιμένει από τις 11 π.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή