Σεμινάρια για την αρχαία τραγωδία με «οδηγό» τον Θανάση Τριαρίδη

Σεμινάρια για την αρχαία τραγωδία με «οδηγό» τον Θανάση Τριαρίδη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει νέος κύκλος συναντήσεων στην Αθήνα, στο πλαίσιο των δράσεων του Athens Walking Stories, με κεντρικό ομιλητή το συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη για το μεγαλύτερο επίτευγμα αλλά και το μεγαλύτερο αίνιγμα του ανθρώπινου πολιτισμού, την αρχαία τραγωδία. Η αρχαία ελληνική τραγωδία, το μεγαλύτερο πολιτισμικό δημιούργημα αλλά και το μεγαλύτερο αίνιγμα του ανθρώπινου πολιτισμού, προσεγγίζεται μέσα σε έξι τρίωρα σεμινάρια. Με οδηγό την αιρετική όσο και γοητευτική οπτική του Θανάση Τριαρίδη, εξετάζεται η σκοτεινή αφετηρία της τραγωδίας, η εξωφρενική όσο και ολόλαμπρη κορύφωσή της στον 5ο αιώνα π.X. και η ανάδυση της αιμορραγικής όσο και αντιφατικής ανθρώπινης φύσης μέσα σε αυτήν. Περισσότερα από 200 αποσπάσματα από σπάνιες ταινίες, αλλά και από ιστορικές παραστάσεις που σημάδεψαν το παγκόσμιο και το ελληνικό θέατρο, θα συναντηθούν με μεταγενέστερες αξιολογήσεις για την τραγωδία (από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γκαίτε και από τον Νίτσε μέχρι τον Μπέρκμαν και τον Μάρκες). Ενα συγκλονιστικό ταξίδι όπου το θέατρο και η λογοτεχνία σμίγουν με την Ιστορία, την ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία, την ψυχανάλυση, στο τολμηρότερο τάνυσμα της ανθρώπινης ψυχής μέσα στον χρόνο. Οι θεματικές έχουν ως εξής:

1. Η πείνα: όταν οι άνθρωποι ορέγονται τον Λόγο. Μια εισαγωγή για τη γέννηση της τραγωδίας.

2. Η βούληση: όταν οι άνθρωποι μυρίζουν το κρέας τους. Επτά επί Θήβας, Αντιγόνη, Φοίνισσες, Αίαντας, Ηρακλής, Ιφιγένεια.

3. Ο ηδυσμένος φόνος: όταν οι άνθρωποι αγαπούν τον πλησίον τους. Ορέστεια, Ηλέκτρα, Ιππόλυτος, Μήδεια.

4. Η ύβρις: όταν οι ήρωες ορέγονται τον ίσκιο τους. Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ.

5. Η μόλυνση: όταν οι ίσκιοι ορέγονται τους ήρωές τους. Βάκχες.

6. Ο απονενοημένος χαιρετισμός: όταν οι ίσκιοι απομένουν πεινασμένοι. Ενας επίλογος (;) για την τραγωδία.

Εξι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πατάρι του Gutenberg, κάθε Παρασκευή 11, 18, 25 Οκτωβρίου και 1, 8, 15 Νοεμβρίου, από τις 6 έως τις 9 μ.μ., Διδότου 37, Εξάρχεια. Αυτός είναι ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων που διοργανώνει το Athens Walking Stories. Θα ακολουθήσουν σεμινάρια πάνω στον Σαίξπηρ, στην ιστορία της προκυμαίας της Σμύρνης, στην αμερικανική λογοτεχνία, που θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Η συμμετοχή είναι 110 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6978.186.901 και 6937.160.705. Κρατήσεις αποκλειστικά στο email: [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή