Ματιές στον κόσμο

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η «Βασίλισσα των πάγων», η νέα όπερα του Χανς Αμπραχάμσεν στο Μόναχο

Στα 67 του χρόνια, ο Δανός συνθέτης Χανς Αμπραχάμσεν απασχολεί και πάλι την επικαιρότητα, καθώς ένα νέο έργο του, μια καινούργια όπερα έκανε πρεμιέρα στην Κρατική Οπερα της Βαυαρίας. Είναι ένα γεγονός στην ευρωπαϊκή όπερα που το υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος με μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά, οι Νιου Γιορκ Τάιμς αφιέρωσαν μεγάλο δημοσίευμα με την υπογραφή του Τζόσουα Μπαρόν, εστιάζοντας στην προσωπικότητα του Χανς Αμπραχάμσεν. Εξαίρετη η μεταφορά για τη μουσική του: το δημοσίευμα τη συγκρίνει με μια χιονονιφάδα. Αναφορές σε προηγούμενα έργα του, όπως στον κύκλο τραγουδιών «Let me tell you», περιέχουν περιγραφές αντίστοιχες ενός χειμωνιάτικου τοπίου σε έργο ζωγραφικής του Μπρίγκελ. Ολος αυτός ο παγωμένος, λευκός κόσμος τρέχει σαν Leitmotif στο έργο του Χανς Αμπραχάμσεν, που μετά την πρεμιέρα της νέας του όπερας στην πατρίδα του τη Δανία στη δανική γλώσσα, παρουσιάζει τώρα στο Μόναχο την αγγλική μετάφραση της «Βασίλισσας του χιονιού», που ξεκινάει τη διεθνή ζωή της. Με έμπνευση από το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ο Χανς Αμπραχάμσεν δημιουργεί μια αλληγορία του ψύχους, των εποχών και του δίπολου καλού/κακού. Η αγγλόφωνη εκδοχή είναι μια παραγωγή της Κρατικής Οπερας της Βαυαρίας, ενώ η πρωτότυπη εκδοχή ήταν παραγγελία της Βασιλικής Οπερας της Δανίας στην Κοπεγχάγη. Η παραγωγή του Μονάχου φέρνει επί σκηνής και στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γκέρτα την Καναδή υψίφωνο Μπάρμπαρα Χάνιγκαν, η οποία μεσουρανεί στην εποχή μας σε ερμηνείες έργων σύγχρονης όπερας. Ο χαρακτήρας της βασίλισσας των πάγων παρουσιάζεται ως πηγή φυσικών δυνάμεων, με δυνατότητα για κάθε κατεύθυνση. Γι’ αυτό και ερμηνεύεται από άνδρα, τον μπάσο Πίτερ Ρόουζ. Η συνεργασία του Χανς Αμπραχάμσεν και της Μπάρμπαρα Χάνιγκαν είναι παλιά. Για τη φωνή της, ο Δανός συνθέτης έγραψε τον κύκλο τραγουδιών «Let me tell you» και αυτήν είχε εξαρχής κατά νου όταν συνέθετε τη «Βασίλισσα των πάγων». Αλλά η Βασιλική Οπερα της Δανίας επέμενε το έργο να παιχτεί στη δανική γλώσσα. Αυτό ήταν μια μεγάλη δυσκολία για τη Χάνιγκαν, όπως είναι για κάθε ερμηνευτή που καλείται να τραγουδήσει όπερα σε μία από τις λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες. Οπως είπε η Χάνιγκαν, ο κόσμος δεν θα πρόσεχε πώς θα τραγουδήσω αλλά το πώς τραγουδάω στα δανικά. Ετσι, περίμενε έως την πρεμιέρα της αγγλόφωνης εκδοχής που υιοθετήθηκε πλήρως ως εξαρχής νέα παραγωγή από την Κρατική Οπερα της Βαυαρίας. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στις αυλές της Ευρώπης

Ματιές στον κόσμο-1

MET

Ανάμεσα στο 1550 και το 1750, αμύθητοι θησαυροί και έργα τέχνης συγκεντρώνονταν από τους μονάρχες στις αυλές της Ευρώπης, σε έναν ανταγωνισμό γοήτρου που γέμισε τα παλάτια με μοναδικά τεκμήρια δημιουργίας. Αυτή την παράμετρο της ευρωπαϊκής ιστορίας, στην οποία οφείλουμε αναρίθμητα έργα τέχνης χάρη σε αναθέσεις μοναρχών σε καλλιτέχνες, φωτίζει η έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης με τίτλο «Δημιουργώντας θαύματα: επιστήμη και λάμψη στις αυλές της Ευρώπης». 

ΑΝΝΟΒΕΡΟ

Ιγκορ Λέβιτ

Ματιές στον κόσμο-2

SONY

Ανερχόμενος ως μία προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, ο πιανίστας Ιγκoρ Λέβιτ ηχογράφησε ένα σημαντικό άλμπουμ, κέρδισε εκπαιδευτική θέση στο Πανεπιστήμιο του Αννόβερου και έχει προγραμματισμένη περιοδεία στις ΗΠΑ για τις σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν. Είναι το θέμα του τελευταίου του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε από τη Sony. Ο Ιγκορ Λέβιτ, 32 ετών, είναι ρωσογερμανικής καταγωγής, και το 2004 είχε πάρει το β΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαρία Κάλλας στην Αθήνα. 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Αρτεμισία

Ματιές στον κόσμο-3

THE NATIONAL GALLERY

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (National Gallery) ανακοίνωσε την έναρξη προπώλησης για τη νέα μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι (1593-1653), της μεγάλης ζωγράφου από την Ιταλία που τα τελευταία χρόνια έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο. Η έκθεση στο Λονδίνο θα εγκαινιαστεί στις 4 Απριλίου και αναγγέλλεται ως η πρώτη του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο με 35 έργα από διάφορες συλλογές. Νέα έργα της έχουν ταυτοποιηθεί πρόσφατα. 

ΒΙΕΝΝΗ

Πρωτοπορία του 20ού αιώνα

Ματιές στον κόσμο-4

MAK

Ενα από τα περίφημα μουσεία της Βιέννης, είναι και το ΜΑΚ, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών, στεγασμένο σε ένα εξαίρετο οικοδόμημα, όπου μπορεί κανείς να δει την εξέλιξη του ντιζάιν την εποχή του Secession και των επιδράσεών της, από το 1890 ώς το 1940. Αυτήν την περίοδο υπάρχει έκθεση επικεντρωμένη σε ένα από τα δημιουργικά πνεύματα της βιεννέζικης πρωτοπορίας, του Οτο Προύτσερ (1880-1949), ο οποίος ήταν αρχιτέκτων και σχεδιαστής, με πλούσια παρακαταθήκη. 

ΑΖΑΝ

Εκθεση Γκόγια

Ματιές στον κόσμο-5

MUSEE AGEN

Για όποιον ταξιδεύει στη νοτιοδυτική Γαλλία, κοντά στο Μπορντό και στην Τουλούζη, αξίζει να πάει στην πόλη Αζάν, στο Μουσείο Καλών Τεχνών, να δει την πολυδιαφημισμένη έκθεση με έργα Γκόγια. Το μουσείο υποστηρίζει ότι προσφέρει νέα οπτική στον Ισπανό ζωγράφο με 90 έργα προερχόμενα από κορυφαία μουσεία και συλλογές. Η έκθεση υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και διοργανώθηκε με την επίβλεψη της Juliet Wilson-Bareau, που θεωρείται ειδήμων περί τον Γκόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή