Ματιές στον κόσμο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παλιό ταχυδρομείο που έγινε βιβλιοθήκη

ΟΥΤΡΕΧΤΗ

Η νέα ζωή του παλιού ταχυδρομείου της Ουτρέχτης φέρνει μαζί όχι μόνο μια ωραία βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο αλλά και καλή αρχιτεκτονική, παλαιά και σύγχρονη σε έναν ευτυχή συγκερασμό. Το παλιό κτίριο, χτισμένο ανάμεσα στο 1917 και το 1924, είναι χαρακτηριστικό της Σχολής του Αμστερνταμ, με το τόσο ιδιαίτερο ύφος. Αυτά τα κτίρια, που θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια εθνική σχολή αρχιτεκτονικού εξπρεσιονισμού για την Ολλανδία, κάνουν ευρεία χρήση μικρών διακοσμητικών τούβλων για την επένδυση της πρόσοψης, εφαρμόζουν μια ολιστική θεώρηση λειτουργίας και διακόσμησης και είναι τυπικά της περιόδου 1910-1930. Πηγή ήταν το αρχιτεκτονικό γραφείο του Eduard Cuypers, του οποίου ο παππούς Πιερ Κάιπερς είχε σχεδιάσει το Rijksmuseum στη δεκαετία του 1870. Το ταχυδρομείο της Ουτρέχτης είναι έργο του Γιόζεφ Κρούελ (1885-1962) και είναι και αυτό τυπικό του ολλανδικού ύφους εκείνης της εποχής. Πολλοί τα ονόμαζαν εξπρεσιονιστικά κτίρια. Μεγάλοι εσωτερικοί χώροι με διακοσμητικά πλακίδια, δεσμίδες φωτός, θόλοι και απόσχιση από τον κλασικισμό.

Η νέα ζωή του συμπλέει τώρα με αυτήν της νέας βιβλιοθήκης της Ουτρέχτης που απέκτησε έναν χώρο που προκαλεί τη δημιουργία και εμπνέει. Είναι ένα νέο αρχιτεκτόνημα που συνομιλεί με το παλιό, προσθέτει χώρους και στοιχεία και γεννά ένα αμάλγαμα που έρχεται από τα σπλάγχνα της πόλης. Η βιβλιοθήκη (Neude Bibliotheek) είναι καρπός της συνεργασίας δύο αρχιτεκτονικών γραφείων της Ολλανδίας, των Zecc Architecten από την Ουτρέχτη και των Rijnboutt από τη Χάγη, που έδωσαν ένα έργο για να το χαίρεται το κοινό. Διαθέτει μεγάλο αναγνωστήριο, αμφιθέατρο και εστιατόριο και δίνει στο κοινό της τη δυνατότητα να απολαύσει τη σπουδαία πρωτότυπη αρχιτεκτονική με τους θόλους και τα πλακίδια του 1920, όπως και τις νέες επεκτάσεις με την αρμονική συνομιλία της ίδιας, εξελιγμένης ματιάς της Σχολής του Αμστερνταμ για τον 21ο αιώνα. Στην πρόσοψη, ενισχύθηκε η ερμηνεία της πρώτης εκδοχής με κεραμικές επιστρώσεις της φημισμένης ολλανδικής κεραμοποιίας Royal Tichelaar, που δραστηριοποιείται από το 1890. Αυτό το πολυεπίπεδο κτίριο δεν υπάρχει περίπτωση να φοβίσει κανέναν, καθώς η άνετη προσβασιμότητα ήταν ένα από τα βασικά κριτήρια για την ολοκλήρωση του έργου, που διήρκεσε πέντε χρόνια (2015-2020). Ενα αρχιτεκτονικό κόσμημα, οργανικό στοιχείο μιας πανέμορφης πόλης που προάγει τη γνώση.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Κλειστά το καλοκαίρι

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης μετέθεσε τον χρόνο επαναλειτουργίας του αορίστως προς τα μέσα Αυγούστου ώστε να συμβαδίσει με τον ρυθμό της υπόλοιπης πόλης. Ακόμη και αν ανοίξει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, το ωράριο θα είναι μειωμένο, ενώ ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις, οι ξεναγήσεις και οι ομιλίες για την τρέχουσα χρονιά. Για πρώτη φορά επίσης, δεν θα γίνει φέτος το ετήσιο γκαλά του μουσείου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο μεγάλος Αυστραλός

Νέα έκθεση θα έχει τον Οκτώβριο στο Λονδίνο ο Αυστραλός εικαστικός Ρον Μουκ που φημίζεται για τα ρεαλιστικά, υπερφυσικά, ανθρωπόμορφα έργα του από σιλικόνη και φάιμπερ γκλας. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τον Βρετανό επιμελητή και συλλέκτη Αντονι Ντ’ Οφέι, μετά τη νέα συνεργασία με την γκαλερί Thaddaeus Ropac και την αίθουσά της στο Λονδίνο. Θα είναι η πρώτη έκθεσή του στην Αγγλία μετά το 2012.

ΤΙΡΑΝΑ

Κοινωνία των πολιτών

Η υπόθεση της κατεδάφισης του Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα ανέδειξε στη διεθνή κοινότητα τη δυναμική κοινωνία των πολιτών στην Αλβανία. Το κτίριο είχε χτιστεί το 1939 από τους Ιταλούς στο ρασιοναλιστικό ύφος που εξήγαγε τότε η Ιταλία. Εγκαταλελειμμένο για χρόνια, είχε περιέλθει σε αχρησία. Η απόφαση της κυβέρνησης να το κατεδαφίσει (κάτι που τελικά επέτυχε) προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

ΠΑΡΙΣΙ

Ανιές Βαρντά, τα άπαντα

Η κορυφαία σκηνοθέτις και εν γένει δημιουργός Ανιές Βαρντά (1928-2019) άφησε ένα πλούσιο έργο, παρακαταθήκη στην ιστορία του σινεμά. Το κανάλι Criterion, στη σειρά του «Criterion Collection», θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο τα άπαντα της Ανιές Βαρντά, σε μια έκδοση που περιλαμβάνει 15 δίσκους, αναλύσεις ταινιών και πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Σημαντική συμβολή στη μελέτη του κινηματογράφου, χρήσιμο και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

Τα κτίρια του Κοινοβουλίου

Με την υπογραφή του μεγάλου αρχιτέκτονα Εντουιν Λάτιενς (1869-1944) τα κτίρια του Κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί απηχούν τη βρετανική αποικιοκρατία αλλά με σπουδαία αρχιτεκτονική. Ο Ινδός καλλιτέχνης Ανις Καπούρ προειδοποιεί ότι εν μέσω πανδημίας η ινδική κυβέρνηση προχωρεί σχέδια αναμόρφωσης των κτιρίων (που χτίστηκαν την περίοδο 1912-1931) και κυρίως του περιβάλλοντος χώρου με κίνδυνο ανεπανόρθωτης αλλοίωσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή