Τα μικρά φεστιβάλ αντέχουν

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφανώς υπήρξαν καθυστερήσεις, δισταγμοί και μεταθέσεις ημερομηνιών. Βεβαίως το υγειονομικό πρωτόκολλο καθορίζει όχι μόνον τον τρόπο που θα διεξαχθούν αλλά εμμέσως επηρεάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους –ελάχιστες μετακλήσεις από το εξωτερικό, μικρές θεατρικές παραστάσεις ή αναλόγια, κυρίως ζωντανή μουσική με ολιγομελή μουσικά σχήματα, κινηματογραφικές προβολές· όλα σε ανοιχτούς χώρους. Αλλά τα φεστιβάλ δίνουν ήχο και εικόνα στο καλοκαίρι μας, οπότε ναι, κάποια θα πραγματοποιηθούν φέτος. Μπορεί η Αθήνα να έχει περιορίσει τις μεγάλες  διοργανώσεις, οι οποίες γρήγορα γίνονται sold out λόγω των περιορισμών στο κοινό, όμως υπάρχουν και τα μικρότερα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα που ακόμη έχουν ελεύθερες θέσεις. Από το Ναύπλιο έως το Καστελλόριζο, όσοι αγαπούν τον πολιτισμό, θα βρουν μια γιορτή που τους ταιριάζει.

Για το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων (έως 30/8) αυτή είναι η πέμπτη χρονιά, πάντοτε με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη. Δύο από τις 4 προγραμματισμένες συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς και μία μουσικοθεατρική παράσταση. Επίσης σε συνεργασία με το Tryfon Art Residency, θα φιλοξενήσει στον χώρο της Οικίας Μιχαηλίδου έκθεση με έργα νέων εικαστικών. Ολες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν για το κοινό.

Από την κλασική μουσική πάμε στη σύγχρονη ελληνική, και βρισκόμαστε στην πόλη της Χίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός «Μούσα ελληνική» (έως 1/8), με την καλλιτεχνική διεύθυνση της μουσικού και φιλολόγου Ελευθερίας Λυκοπάντη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες και εκδηλώσεις αφιερωμένες στο λόγιο τραγούδι, στο μελόδραμα, στη βυζαντινή υμνογραφία, στον πειραματισμό. Νέοι συνθέτες γράφουν ειδικά για το Φεστιβάλ καινούργια έργα εμπλουτίζοντας την ελληνική μουσική εργογραφία.

Τα μικρά φεστιβάλ αντέχουν-1

Σε διεθνές σημείο συνάντησης για τους κινηματογραφιστές και το κοινό του ιστορικού ντοκιμαντέρ έχει εξελιχθεί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, που φέτος διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά.

«Μια σταγόνα χρόνου» τιτλοφορείται η κεντρική εικαστική εκδήλωση, και συνακόλουθα το 20ό Φεστιβάλ της Νάξου (έως 29/8), που πραγματοποιείται κυρίως στον Πύργο Μπαζαίου –στην ενδοχώρα του νησιού–, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μάριου Βαζαίου και του Στέλιου Κρασανάκη. Εκτός από την έκθεση σύγχρονης τέχνης, είναι προγραμματισμένες συναυλίες, αναγνώσεις, θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά και κινηματογραφικά αφιερώματα.

Εως την Κυριακή θα διαρκέσει το Φεστιβάλ Ναυπλίου, που την καλλιτεχνική του επιμέλεια έχει ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης. Υπάρχουν δύο προγραμματισμένες παραγωγές, η μία αύριο στην Πινακοθήκη της πόλης με τίτλο «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» –μια σκηνική καντάτα σε μουσική Περικλή Κούκου– και την Κυριακή η συναυλία του Στέφανου Κορκολή με τη Σοφία Μανουσάκη στο Φουγάρο. Με λιγότερες από το συνηθισμένο αλλά προσεκτικά διαλεγμένες εκδηλώσεις παρουσιάζεται φέτος το Φεστιβάλ της Ανδρου (έως 9/8), που έχει την υπογραφή του Παντελή Βούλγαρη. Φέτος, για έκτη χρονιά προσκαλεί το κοινό του να παρακολουθήσει θέατρο («Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ και «Ο κήπος» του Μπρους Γκους) και να ακούσει μουσική («5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν») στο πέτρινο ανοιχτό θέατρο του νησιού.

Το θέμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (17-18/8) είναι «Συγχρονισμός», και θα ενώσει μουσικά την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι συναυλίες θα δοθούν σε ειδικά επιλεγμένο σημείο του Μολύβου, με άριστη ακουστική αλλά και τις προϋποθέσεις για να προβληθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο οικισμός, ο οποίος θα «φωτιστεί» από τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. Το πρωί της 18ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κοντσέρτο μπροστά από το «Βοστάνειο» νοσοκομείο στη Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού. Μια μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου θα στηθεί για πέμπτη συνεχόμενη  χρονιά στο Καστελλόριζο. Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» (23-30/8) θα φέρει στο ακριτικό νησί σημαντικούς προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο και κινηματογραφιστές που ασχολούνται με το ιστορικό και πολιτικό σινεμά τεκμηρίωσης. Το πρόγραμμα των προβολών είναι ευρύτατο κι ενδιαφέρον ενώ φέτος θα εγκαινιαστούν 3 νέα βραβεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή