H άνοιξη του ευρωπαϊκού Βορρά, η τέχνη του Αλμπερτ Εντελφελτ

H άνοιξη του ευρωπαϊκού Βορρά, η τέχνη του Αλμπερτ Εντελφελτ

Η ζωγραφική στον ευρωπαϊκό Βορρά, σε διάρκεια περίπου 30 ετών, από το 1880 έως το 1910, προκαλεί το ερευνητικό ενδιαφέρον ιστορικών της τέχνης της νεότερης γενιάς, που βρίσκουν νέες αναγνώσεις σε μια παρακαταθήκη που ούτως ή άλλως είναι αξιοπρόσεκτη και γοητευτική

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωγραφική στον ευρωπαϊκό Βορρά, σε διάρκεια περίπου 30 ετών, από το 1880 έως το 1910, προκαλεί το ερευνητικό ενδιαφέρον ιστορικών της τέχνης της νεότερης γενιάς, που βρίσκουν νέες αναγνώσεις σε μια παρακαταθήκη που ούτως ή άλλως είναι αξιοπρόσεκτη και γοητευτική. Η καλλιτεχνική ακμή στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία στο γύρισμα του 20ού αιώνα έχει αναδείξει ζωγράφους όπως ο Βίλχελμ Χάμερσοϊ (1864-1916) ή ο Λαουρίτς Αντερσεν Ρινγκ (1854-1933), που εκπροσωπούν τη «χρυσή περίοδο» της δανικής ζωγραφικής. «Χρυσή περίοδο» είχε και η Φινλανδία, με ανοικτούς διαύλους προς το Παρίσι και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα· αυτήν την περίοδο υπάρχει μια ωραία έκθεση αφιερωμένη στον Αλμπερτ Εντελφελτ (1854-1905), τον πιο διάσημο και αγαπητό, ίσως, εκπρόσωπο του φινλανδικού ρεαλισμού. Η έκθεση με έργα του Εντελφελτ θα παραμείνει στο Πτι Παλέ του Παρισιού έως τις 10 Ιουλίου, αποτελώντας ένα ακόμη κεφάλαιο στη συστηματική παρουσίαση ζωγράφων από τον ευρωπαϊκό Βορρά. Το Πτι Παλέ έχει ήδη διοργανώσει εκθέσεις-αφιερώματα για τους εξέχοντες Σουηδούς ζωγράφους Καρλ Λάρσον (1853-1919) και Αντερς Ζορν (1860-1920) όπως και αφιέρωμα στη «χρυσή εποχή» της ζωγραφικής στη Δανία, που είναι περισσότερο γνωστή. Αλλά υπάρχει και η Φινλανδία. Στο Ελσίνκι, στο εξαιρετικό Μουσείο Ατενέουμ, μπορεί κανείς να εκτιμήσει την ακμή της ζωγραφικής στη διάρκεια της ίδιας περιόδου από καλλιτέχνες που γεννήθηκαν τις δεκαετίες του 1850 και του 1860 και έφτασαν στην ακμή τους γύρω στο 1900. Σε αυτήν την ομάδα των καλλιτεχνών ανήκει ο Αλμπερτ Εντελφελτ, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στους ζωγράφους της φινλανδικής άνοιξης (πριν ακόμη η Φινλανδία αποκτήσει την ανεξαρτησία της, το 1917). Ο Εντελφελτ είναι ο αστέρας της φινλανδικής ζωγραφικής της περιόδου αυτής και η έκθεση στο Παρίσι συγκεντρώνει περί τα 100 έργα του, που επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν την εξέλιξή του. Η φινλανδική ζωγραφική έγινε ευρύτερα γνωστή στη Διεθνή Εκθεση των Παρισίων του 1900, αλλά ο Εντελφελτ, όπως και άλλοι συμπατριώτες καλλιτέχνες, είχε στενή επαφή με ό,τι συνέβαινε στη Δυτική Ευρώπη. Ο Εντελφελτ από 19 ετών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Βίωσε την καλλιτεχνική επανάσταση στην περίοδο μετά το 1880.

H άνοιξη του ευρωπαϊκού Βορρά, η τέχνη του Αλμπερτ Εντελφελτ-1
NYT

ΣΙΚΑΓΟ
Ιγκσάαν Ανταμς
Με την πρώτη ατομική έκθεσή του στις ΗΠΑ, ο εικαστικός καλλιτέχνης Ιγκσάαν Ανταμς από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής κάνει το μεγάλο βήμα προς τη διεθνή σκηνή. Με ισχυρές αναφορές σε θέματα όπως το απαρτχάιντ και οι μετακινήσεις πληθυσμών, ο Ανταμς είναι ένας εικαστικός που δημιουργεί έργα – εγκαταστάσεις σαν ψευδαισθητικές ταπισερί. Η έκθεσή του στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου τού δίνει τη δυνατότητα επαφής με ένα ευρύτερο και πολυσυλλεκτικό κοινό.

H άνοιξη του ευρωπαϊκού Βορρά, η τέχνη του Αλμπερτ Εντελφελτ-2
COURTAULD GALLERY

ΛΟΝΔΙΝΟ
Εντβαρντ Μουνκ
Στις 27 Μαΐου εγκαινιάζεται στην Κουρτό Γκάλερι έκθεση έργων του Εντβαρντ Μουνκ. Δεκαοκτώ έργα θα έρθουν από το μουσείο KODE, που διαθέτει αξιόλογη συλλογή Μουνκ, την οποία συγκρότησε στις αρχές του 20ού αιώνα ο Νορβηγός βιομήχανος Ράσμους Μέγερ. Είναι η πρώτη φορά που σημαντική ενότητα της συλλογής παρουσιάζεται εκτός Νορβηγίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σειρά έργων γύρω από τη μελαγχολία, από τη δεκαετία του 1890.

H άνοιξη του ευρωπαϊκού Βορρά, η τέχνη του Αλμπερτ Εντελφελτ-3
PRADO

ΜΑΔΡΙΤΗ
Πτέρυγα γλυπτικής
Το μουσείο Πράδο εγκαινιάζει στις 19 Μαΐου την Ιωνική πτέρυγα γλυπτικής, με σκοπό να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες παρουσίασης για 56 σημαντικά γλυπτά από τις συλλογές αιγυπτιακής, ελληνορωμαϊκής, αναγεννησιακής και μπαρόκ τέχνης. 
Η νέα παρουσίαση, εμπνευσμένη από το όραμα του αρχιτέκτονα Αλεχάντρο Σουρέδα (1815-1889), θα επιτρέπει μια νέα διαδρομή μέσα στους αιώνες της γλυπτικής με άξονα έργα ιδιαίτερης αξίας. 

H άνοιξη του ευρωπαϊκού Βορρά, η τέχνη του Αλμπερτ Εντελφελτ-4
NGPRAGUE

ΠΡΑΓΑ
Οικειότητα και τεχνολογία
Με θέμα την ανάγκη της οικειότητας μέσω της τεχνολογίας και της διαρκούς επαφής με τις πάσης φύσεως οθόνες, η Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας παρουσιάζει μια έκθεση με σύγχρονους εικαστικούς, που επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα. Η έκθεση ανοίγει ένα τεράστιο θέμα, κοινό σε όλους μας, αυτό της ψυχικής επαφής μέσα από την καθημερινή χρήση της τεχνολογίας. Μαζί με την οικειότητα προς τους άλλους, εξετάζεται και η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας. 

H άνοιξη του ευρωπαϊκού Βορρά, η τέχνη του Αλμπερτ Εντελφελτ-5
DAVID ZWIRNER

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Μίκαελ Μπόρεμανς
Την έβδομη ατομική έκθεση του Μίκαελ Μπόρεμανς παρουσιάζει η γκαλερί David Zwirner στη Νέα Υόρκη (19η οδός). Ο 59χρονος Βέλγος εικαστικός έχει γεννήσει έναν αισθητικό κόσμο από μόνος του καθώς εμπνέεται από τους μεγάλους δασκάλους, όπως ο Βελάσκεθ, αλλά κυρίως από το αποτύπωμα που άφησε στην τέχνη ο 18ος αιώνας. 
Ο Μπόρεμανς εκθέτει στη Νέα Υόρκη έπειτα από 12 χρόνια. Στη φωτογραφία, το έργο του «Ο ακροβάτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή