«Βιώνοντας το σέλας» στο Πλανητάριο

«Βιώνοντας το σέλας» στο Πλανητάριο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To χειμερινό ηλιοστάσιο γιορτάζει αύριο το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου με μια ιδιαίτερη ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Βιώνοντας το σέλας». Η πρώτη πλανηταριακή παράσταση για το σέλας παγκοσμίως είναι σχεδιασμένη για να καλύπτει πλήρως τον τεράστιο θόλο του Ευγενίδειου Πλανηταρίου -έκτασης 950 τ.μ.- δημιουργώντας στους θεατές την εντύπωση ότι βρίσκονται στ’ αλήθεια κάτω από τον αρκτικό ουρανό. Για τις ανάγκες του πρωτότυπου εγχειρήματος, ο σκηνοθέτης και τέως διευθυντής του Πλανηταρίου Armagh της Βόρειας Ιρλανδίας, Terence Murtagh, και η ομάδα του ταξίδεψαν από το Fairbanks της Βόρειας Αλάσκας έως το Τρόμσο της Νορβηγίας και από το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό έως την πόλη Κιρούνα στα σύνορα της Σουηδίας με τη Φινλανδία. Σε διάστημα επτά μηνών κατέγραψαν με time-lapse υψηλής ανάλυσης φωτογράφιση αυτό το μοναδικό φαινόμενο, που εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό όταν τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας «βομβαρδίζονται» με ηλεκτρόνια προερχόμενα από τον ηλιακό άνεμο.

Εκτός από εντυπωσιακές εικόνες, η παράσταση, η οποία προβάλλεται ήδη στο Κέντρο Επιστημών του Εντμοντον στον Καναδά, καθώς και στα Πλανητάρια του Armagh, του Αμβούργου κ.ά., περιλαμβάνει εύληπτες πληροφορίες σχετικά με το σέλας και τη διαδικασία δημιουργίας του. Αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις προβολές της παράστασης στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στις 6.30, 7.15, 8 και 8.45 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται στο ταμείο του Πλανηταρίου από τις 6 μ.μ. και μέχρι να εξαντληθούν οι θέσεις. Διάρκεια προβολής 25 λεπτά.    Λεωφόρος Συγγρού 387, είσοδος από Πεντέλης 11

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή