Ματιές στον κόσμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η ζωή του Τζον Λε Καρέ

Είναι ενδιαφέρον για έναν δημιουργό να έχει το προνόμιο, όσο είναι εν ζωή, να διαβάζει τη βιογραφία του. Ο 84χρονος Τζον Λε Καρέ είναι ένας μύθος από μόνος του και, όπως προκύπτει από τη βιογραφία που έγραψε ο Adam Sisman, είναι ένας λογοτέχνης «πλήρης». Σχεδόν 700 σελίδες, η βιογραφία με τον απλό τίτλο «John le Carré: The Biography» προκαλεί πολλές προσεγγίσεις όχι μόνο στο ίδιο το είδος που καλλιέργησε ο Λε Καρέ και την εποχή του αλλά και στο πέρασμα από τον Ψυχρό Πόλεμο στην παγκοσμιοποίηση. Πολλοί όμως προσεγγίζουν τη βιογραφία ανθρωποκεντρικά και μόνο, όπως ο Jason Cowley στους FT. Ισχυρίζεται πως ο Λε Καρέ είναι δύσκολο θέμα καθώς είναι γεμάτος αντιφάσεις. Υπέρ και κατά του κατεστημένου, πατριώτης αλλά και με απόσταση από τους θεσμούς του κράτους. Πάνω από όλα όμως επιπλέει η άποψη για μία πολύπλοκη και σύνθετη προσωπικότητα που σφράγισε και «επινόησε» την εποχή του.

ΤΟΚΙΟ

Τακάσι Μουρακάμι

Η πρώτη μεγάλη έκθεση του Τακάσι Μουρακάμι στην πατρίδα του έπειτα από 14 χρόνια είναι αυτή που εγκαινιάστηκε στο Mori Art Museum του Τόκιο, με τίτλο «Takashi Murakami: The 500 Arhats». Η έκθεση (έως 6 Μαρτίου) κατευθύνει τον επισκέπτη στο να αντιληφθεί τη φιλοσοφία του Μουρακάμι, στη διασάλευση των ορίων ανάμεσα στο ιερό και το κοσμικό, το υψηλό και το ευτελές.

ΜΟΣΧΑ

Η χήρα του Σολζενίτσιν

Η Νατάλια ήταν η σύζυγος του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν και η εμπειρία της από τα εγκαίνια στη Μόσχα του μουσείου για την ιστορία του Γκουλάγκ ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Τα εγκαίνια συνέπεσαν με την ημέρα μνήμης των θυμάτων από την καταπίεση του σοβιετικού καθεστώτος. Εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους στα κολαστήρια του Γκουλάγκ στη Σιβηρία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’

Η φωτογραφία δείχνει τον ηθοποιό Tim Pigott-Smith στην παράσταση «King Charles III», που έχει ανεβεί στο Music Box Theatre της Νέας Υόρκης. Ο Pigott-Smith πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο του Mike Bartlett’s «King Charles III», που προσφέρει μία διασκεδαστική όσο και σαρκαστική ματιά στο τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Πρίγκιπας της Ουαλλίας ανέβαινε στον βρετανικό θρόνο.

ΗΠΑ

Το νέο βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Φρέσκο στα βιβλιοπωλεία είναι το νέο μυθιστόρημα της Ιζαμπέλ Αλιέντε, με τίτλο «The Japanese Lover», που προσεχώς θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά. Είναι μία σάγκα με βαθύ ουμανισμό και περιθώρια για στοχασμό πάνω στο βάρος της Ιστορίας στη ζωή των ανθρώπων, πάνω στη δύναμη της αγάπης και τη σοφία της προχωρημένης ηλικίας. Διαδραματίζεται στο Σαν Φρανσίσκο και περιλαμβάνει αναδρομές στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συναντάμε την Ιρίνα, μια Μολδαβή που εργάζεται ως βοηθός, και την Αλμα, που επέζησε του Ολοκαυτώματος. Οι ζωές τους μπλέκονται…

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Αλέν Ντελόν γίνεται 80

Σήμερα, ο Αλέν Ντελόν έχει γενέθλια. Δεδομένου ότι γεννήθηκε σαν σήμερα το 1935, ήρθε η στιγμή να συμπληρώσει τα 80 του χρόνια. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι του 2013 (από το Φεστιβάλ Καννών) και τον δείχνει θαλερό και γοητευτικό. Προφανώς, σήμερα θα δεχθεί χιλιάδες ευχές από τα εκατομμύρια των θαυμαστών του από όλον τον κόσμο, στη σκέψη των οποίων ο παλιός γαλλικός κινηματογράφος μαζί με τα είδωλα της δεκαετίας του ’60 κρατά ακόμη την αίγλη του. Και τη γοητεία του, προκαλώντας κύματα νοσταλγίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή