Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ενα αριστούργημα του ρομαντικού μπελ κάντο

Πρεμιέρα την ερχόμενη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη νέα παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» του Βιντσέντζο Μπελίνι. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, που θα παρουσιαστεί για έξι βραδιές (13, 14, 15, 18, 20, 21/11). Η σκηνοθεσία είναι του Αρνό Μπερνάρ, τα σκηνικά του Αλεσάντρο Κάμερα, τα κοστούμια της Κάρλα Ρικότι, η μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Ενα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού μπελ κάντο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη Λυρική Σκηνή και εξιστορεί την τραγωδία των «αιώνιων εραστών» της Βερόνας, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Σύμφωνα με τη σκηνοθετική σύλληψη του Μπερνάρ, οι ήρωες του έργου ξεπηδούν μέσα από τους πίνακες ενός μουσείου με αναγεννησιακά έργα. Με αυτό τον τρόπο ο σκηνοθέτης επιχειρεί να συνδέσει τους ρομαντικούς ήρωες του Μπελίνι με τους θεατές τού σήμερα.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Μαίρη-Ελεν Νέζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Μιχαέλα Μάρκου, Ελενα Ξανθουδάκη, Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς και Διονύσης Τσαντίνης.

​​8 μ.μ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη,

τηλ. 210 7282333

FUZZ

Σπαγκέτι γουέστερν και ελληνικά παραδοσιακά

Το ελληνικό κοινό ανέκαθεν αγαπούσε τους Calexico, τον ήχο τους με τις τρομπέτες και την tex-mex ατμόσφαιρα, το γοητευτικό μείγμα με πορτογαλέζικα φάντος, μουσική των Τσιγγάνων, τζαζ του ’50 και επιρροές από τα σπαγκέτι γουέστερν του Ενιο Μορικόνε. Φέτος, οι Calexico συμπλήρωσαν είκοσι χρόνια παρουσίας στην αμερικανική indie rock σκηνή και κυκλοφόρησαν ολοκαίνουργιο δίσκο με τίτλο «Edge Of The Sun». Ερχονται να τον παρουσιάσουν σε δύο συναυλίες, πρώτα στη Θεσσαλονίκη (13/11) και μετά στην Αθήνα (14/11). Το άλμπουμ τους αυτό έχει έντονο ελληνικό άρωμα, καθώς σε ορισμένα τραγούδια συμμετέχουν οι Tακίμ. Το ελληνικό συγκρότημα, που μπερδεύει υπέροχα μουσικές της Ανατολής με τα δικά μας παραδοσιακά, ταίριαξε ιδανικά με την αισθητική του γκρουπ από την Αριζόνα και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Ισως και να έχετε ήδη ακούσει στο ραδιόφωνο ένα από τα τραγούδια της συνεργασίας τους, το «Roll Tango», στο οποίο μάλιστα κάνει φωνητικά ο Ερικ Μπάρντον.

​​13/11 Θεσσαλονίκη  (Fix Factory of Sound) και 14/11 Αθήνα (Fuzz Live Music Club)

Τζαζ από σαξοφωνίστα που άλλαξε τη μουσική

Ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Γκάρι Μπαρτς έρχεται μαζί με το κουαρτέτο του για σειρά εμφανίσεων στο Half Note, από την Παρασκευή 13/11 έως και τη Δευτέρα 16/11. Η μουσική και ο ήχος του Μπαρτς φέρει διαρκή και σύγχρονη στυλιστική φρεσκάδα στις post-bop εξελίξεις της τζαζ από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας. Είναι γιατί ο βραβευμένος με Γκράμι και πολύ-ηχογραφημένος μουσικός έχει συμβάλλει όσο λίγοι σε αυτές τις εξελίξεις. Ξεκινώντας τη μουσική του δράση σε μια εποχή όπου η σύγχρονη τζαζ ανοιγόταν σε ποικίλες μουσικές κατευθύνσεις, ο Μπαρτς είχε την ευτυχία να παίζει πλάι στους μεγάλους: τον Charles Mingus, τον Art Blakey, τον Max Roach, τον Woody Shaw και, φυσικά, τον Miles Davis που τον εισήγαγε στην ηλεκτρική μουσική και τον έκανε να κινηθεί σε πιο groovy κατευθύνσεις στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70.

​​

Παρασκευή και Σάββατο στις 10.30 μ.μ., Κυριακή και Δευτέρα στις 9.30 μ.μ. Τριβωνιανού 17, Αθήνα

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τσέχωφ

Στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου η εταιρεία θεάτρου Εν Δράσει παρουσιάζει το έργο «Τσέχωφ», μια παράσταση βασισμένη και αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ρώσου δραματουργού. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μυλωνά.

​​Εως τις 10/1/2016. Αντισθένους 7 & Θαρύπου, τηλ. 210 9212900

FUZZ

Βραδιά salsa

Απόψε στο Fuzz Live Music Club εμφανίζονται οι Salsa Sliners σε μια βραδιά salsa, παρουσιάζοντας με ένα μουσικοχορευτικό διαδραστικό happening την ιστορία της salsa.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, τηλ. 210 3450817

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μουσική και βωβό σινεμά

Οι σύγχρονες μουσικές συνθέσεις στο πιάνο του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου συνδυάζονται τη Δευτέρα (9/11) με τρία κλασικά κινηματογραφικά πορτρέτα της Νέας Υόρκης των αρχών του 20ού αιώνα, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Προλογίζει ο Χρίστος Μητσάκης.

​​Είσοδος ελεύθερη. Στις 8.30 μ.μ.,

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΛΕΙΑΔΕΣ

Κώστας Κατσουλάρης

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Κατσουλάρη «Νυχτερινό ρεύμα» (εκδ. Πόλις) διοργανώνεται την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι). Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι Νίκος Βατόπουλος και Αλέξης Πανσέληνος.

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Mamma Mia

Εως τις 15 του μήνα θα διαρκέσουν οι παραστάσεις του «Mamma Mia» στο θέατρο Badminton μετά την επιτυχία τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το διάσημο μιούζικαλ σε σκηνοθεσία της Phyllida Lloyd παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους. Την παραμονή του γάμου της, μια κόρη αποφασίζει να ανακαλύψει την ταυτότητα του πατέρα της.

​​Εισιτήρια από 70 έως 20 ευρώ.

Αλσος Γουδί, τηλ. 210 8840600

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Ευρώ και δραχμή

Την παράσταση «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι» παρουσιάζει ο Βασίλης Παπαβασιλείου στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου.

Ο Φωκίων Καπνίδης, τρόφιμος του «Ασύλου Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως» δίνει τη διάλεξη του «Τροφίμου της Χρονιάς».

​​Φρυνίχου 14, Πλάκα,

τηλ. 210 3222464, 210 3236732

Ιδρυμα Μιχαλης Κακογιαννης

Αφηγήσεις

Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ξεκινούν αύριο οι αφηγήσεις της Σάσας Βούλγαρη για τους Αθλους του Ηρακλή. Η γνωστή παραμυθού θα αφηγηθεί τον πρώτο (Ο Λέων της Νεμέας) και τον δεύτερο άθλο (Λερναία Υδρα). Οι αφηγήσεις απευθύνονται σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω.

​​Κάθε Κυριακή από τις 12.30 έως τις 13.30 μ.μ. Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418579.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δημιουργική εκπαίδευση

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεχίζει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για παιδιά όλο τον Νοέμβριο. Αυτή την Κυριακή, με τίτλο «Ο βάτραχος που ήπιε όλο το νερό του κόσμου», το μουσείο καλεί παιδιά από 2 έως 3,5 ετών να φτιάξουν μπογιές και να παίξουν με τα χρώματα.

​​Από 11.30 έως 13.00 Εισιτήριο 15 ευρώ, απαραίτητη είναι και η παρουσία των γονέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή