Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το κρυμμένο θρησκευτικό σώμα της πόλης

Μια πολύ σημαντική έκθεση φωτογραφίας ξεκίνησε αυτές τις μέρες το ταξίδι της στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς. Πρόκειται για τη φωτογραφική «έρευνα πεδίου», την οποία διεξήγαγε ο Τάσος Βρεττός στους χώρους λατρείας μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο και τα περίχωρα της Αθήνας. Η έκθεση υπό τον τίτλο «Τ(ρ)όποι Λατρείας» καταγράφει ένα αόρατο δίκτυο στο σώμα της πόλης: υπόγεια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυκατοικίες και γκαράζ, γήπεδα και υπαίθριοι, δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές, πρόχειρα καταλύματα, ιδιοκατασκευές σε προσωρινές αλλά και μόνιμες διευθύνσεις, ομάδες Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Σπιριτσουαλιστών και Χριστιανών διαφόρων δογμάτων και πολλαπλών εθνικών προελεύσεων (Αιθίοπες, Αφγανοί, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι, Φιλιππινέζοι, Ινδονήσιοι, Ιρακινοί, κ.ά.). Η έκθεση εμπλουτίζεται επιπλέον με ηχητικό υλικό, το οποίο κατέγραψε ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης, κατόπιν προσκλήσεως του Βρεττού, και παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις. Τέλος έχει σχεδιαστεί και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το παιδικό και το εφηβικό κοινό.

​​Εως τις 10 Ιανουαρίου, Πειραιώς 138. Εισιτήριο 6 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ. Πληροφορίες στο 210-36.71.067-9

ΟΛΥΜΠΙΑ

Μια «Κάρμεν» για παιδιά από τη Λυρική Σκηνή

Η νέα παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για παιδιά, με τίτλο «Καρμενσίτας», έχει πρεμιέρα αύριο στο Θέατρο Ολύμπια. Μια πρωτότυπη παραγωγή όπερας και μπαλέτου, βασισμένη στη μουσική της «Κάρμεν» του Μπιζέ, που χορογράφησε η πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή.

Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί με κύριο μέσο τη βιωματική τέχνη του χορού να μεταδώσει εμπειρία ζωής στους νεαρούς θεατές. Με όχημα τη μουσική του Μπιζέ, οι χορευτές και διακεκριμένοι μονωδοί παρουσιάζουν μια παράσταση για τη χαρά της ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, ενώ τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας και τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα.

​​ Εναρξη στις 11 π.μ. Ακαδημίας 59, τηλ. 210-36.62.100.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«Μια Σουμπερτιάδα με την Καμεράτα»

Μια αλλιώτικη συναυλία θα δώσει το βράδυ της Τρίτης η Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής. Ο σπουδαίος Φραντς Σούμπερτ θα βρίσκεται στο επίκεντρο, σε ένα πρόγραμμα με ποικιλία, εναλλαγές και πιο ανάλαφρη διάθεση, όπως θα το απολάμβανε το φιλόμουσο κοινό την εποχή του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Σούμπερτ. Σολίστ της βραδιάς, η οποία τιτλοφορείται «Μια Σουμπερτιάδα με την Καμεράτα», θα είναι η Χριστίνα Γιαννακοπούλου (σοπράνο), ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), ο Σέρτζιου Ναστάζα (βιολί), ο Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο) και ο Γιώργος Πέτρου (πιάνο), ο οποίος και θα διευθύνει την Καμεράτα σε όργανα εποχής. Τέλος, οι φίλοι της ρομαντικής μουσικής θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν, αυτήν την ξεχωριστή βραδιά, τον ιδιαίτερο ήχο ενός αυθεντικού πιάνου Stodart του 1820.

​​Στις 8.30 μ.μ., Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη. Πληροφορίες για εισιτήρια και κρατήσεις στο 210-72.82.333

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ

Η Μιράντα της «Τρικυμίας»

Με το τελευταίο ίσως έργο του Σαίξπηρ, την «Τρικυμία», συνεχίζει το δραστήριο θέατρο «Πορεία» από την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Ο Λιθουανός σκηνοθέτης Οσκαρας Κορσουνόβας διασκεύασε το κείμενο του Σαίξπηρ και μας προσκαλεί να δούμε τη «Μιράντα», με πρωταγωνιστές την Ιωάννα Παππά και τον Λαέρτη Μαλκότση.

​​Τρικόρφων 3,

Αθήνα

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν»;

Ο ρόλος του Γιώργου Κοτανίδη σ’ αυτή την παράσταση έχει χαρακτηριστεί  ο πιο σύνθετος της καριέρας του. Από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ο νομπελίστας φυσικός Ρίτσαρντ Φάυνμαν θα ξαναζωντανέψει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου και θα μας περιμένει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8.30 μ.μ. ώς τις 15 Δεκεμβρίου.

​​Πειραιώς 206,

Ταύρος

ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

«Αγριος σπόρος»

Το έργο «Αγριος σπόρος» του Γιάννη Τσίρου από την ομάδα «Νάμα» παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη. Ενα κοινωνικό δράμα στο παρακμιακό πλαίσιο ενός ελληνικού επαρχιακού τοπίου.​​

Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός, τηλ. 210-51.38.067

ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ

«Το δέντρο του Οιδίποδα»

Πρεμιέρα τη Δευτέρα (23/11) στο θέατρο «Θησείον» για τη νέα παράσταση των Κώστα Γάκη, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή «Το δέντρο του Οιδίποδα (σχεδίασμα α΄). Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Γάκη, ο οποίος υπογράφει και τη ζωντανή μουσική της παράστασης. Ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνος Μπιμπής, Εκτορας Λιάτσος, Νεφέλη Μαρκάκη, Μαρίνα Αργυρίδου κ.ά.

​​

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.

Τουρναβίτου 7, Θησείο

ΙΑΝΟΣ

Νίκος Κυπουργός

Με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό θα μιλήσει τη Δευτέρα (23/11) η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Συναντήσεις με Μουσικούς». Οι εκδηλώσεις αναμεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr και το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του έως και τρεις μέρες πριν από την εκδήλωση ([email protected]).

​​ Είσοδος ελεύθερη, 8.30 μ.μ.

Σταδίου 24

ΙΑΝΟΣ

Ηρώ & Αδάμ Τσαρούχης

«Κατευθείαν καρδιά»: η Ηρώ ταξιδεύει έχοντας δίπλα της τον Αδάμ Τσαρούχη, επαναλαμβάνοντας τη συνεργασία τους. Ο γνώριμος ήχος του πιάνου της και το ρεπερτόριό της συναντιόνται με τις jazz και swing διασκευές του ταλαντούχου ερμηνευτή. Απόψε (9 μ.μ.), η δεύτερη συναυλία τους στον «Ιανό». Είσοδος 10 ευρώ, ελάχιστη κατανάλωση 6 ευρώ.

Απόψε (9 μ.μ.), στον «Ιανό»,

Σταδίου 24

SKROW THEATER

Για παιδιά

Επίσημη πρεμιέρα αύριο για το έργο «Το κάτι-σαν-κομμάτι» της ομάδας Ντουθ στο Skrow Theater. Η παράσταση, εμπνευσμένη από «Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο» του Shel Silverstein, απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω. Παίζουν οι Μυρτώ Μακρίδη, Σεραφείμ Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη και Μαρία Φιλίνη.

​​

Ωρα έναρξης 12 το μεσημέρι. Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 210-72.35.842

«ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

Αφήγηση

Στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του, θα αφηγηθεί σήμερα το πρωί η γνωστή παραμυθού Σάσα Βούλγαρη. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για ενήλικο κοινό και παιδιά από 8 ετών και έχει πρωταγωνιστές ανθρώπους και γεγονότα από την ιστορία του Παρνασσού.

​​

Γενική είσοδος 7 ευρώ. 11 π.μ. Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή