Ματιές στον κόσμο

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΥΣΤΡΙΑ

Για την «Κάρμεν» στα νερά της λίμνης Κωνσταντίας

Η παραλίμνια πόλη Μπρέγκεντς της Αυστρίας έχει καθιερωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες ως η πόλη που υποδέχεται το ομώνυμο φεστιβάλ και που κάθε καλοκαίρι αιχμαλωτίζει την παγκόσμια φαντασία με τα φαντασμαγορικά ανεβάσματα όπερας στα νερά της λίμνης Κωνσταντίας, εκεί όπου ενώνονται η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία. Με καίρια συμβολή της Συμφωνικής της Βιέννης, το Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης των παραστατικών τεχνών στην καρδιά της Ευρώπης και ένα μεγάλο τουριστικό κέντρο που τονώνει την οικονομία της περιοχής, σταθερά και με υψηλή ποιότητα. Αλλά κάθε φορά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί θεαματική αποκάλυψη το σκηνοθετικό και σκηνογραφικό εύρημα που θα συνδεθεί με το ανέβασμα μιας όπερας και που θα αναδυθεί από τα νερά της λίμνης ενώπιον 7.000 θεατών. Αξέχαστες παραγωγές του παρελθόντος, όπως ο «Χορός των μεταμφιεσμένων», η «Τόσκα», η «Μποέμ», η «Αΐντα» ή το «Γουέστ Σάιντ Στόρι», έμειναν χαραγμένες στη μνήμη των θεατών και στην ιστορία του θεσμού. Αυτό το καλοκαίρι σειρά έχει η «Κάρμεν» του Μπιζέ, η κλασική γαλλική όπερα του 19ου αιώνα, που φέτος είναι το μουσικό (αλλά και εικαστικό) γεγονός στο Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς.

Ηδη, οι φωτογραφίες από το σκηνικό της Βρετανής Es Devlin έχουν συζητηθεί ως απαύγασμα σκηνογραφικής εξωστρέφειας και το εύρημα με τα αναδυόμενα χέρια είναι το σήμα κατατεθέν του φετινού φεστιβάλ. Η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει και υπολείπονται ακόμη οι παραστάσεις στις 13, 15, 16 και 17 Αυγούστου που συγκεντρώνουν θεατές του πολιτιστικού τουρισμού της Κεντρικής Ευρώπης. Διευθυντές ορχήστρας είναι οι Paolo Carignani και Jordan de Souza και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δανός σκηνοθέτης Kasper Holten. Τον ρόλο της Κάρμεν τραγουδούν εναλλάξ η Gaëlle Arquez, η Lena Belkina και η Annalisa Stroppa. Τον ρόλο του Δον Χοσέ, ο Daniel Johansson, ο Martin Muehle και ο Arnold Rawls. Και τον ρόλο του Εσκαμίγιο, τραγουδούν ο Andrew Foster-Williams, ο Scott Hendricks και ο Kostas Smoriginas. Στο Μπρέγκεντς, η ιστορία της όπερας εμπλουτίζεται με σχεδόν χορογραφημένες σκηνοθεσίες που αναδεικνύουν τα σκηνικά ως αναδυόμενες, γιγαντιαίες οφθαλμαπάτες. Είναι και αυτό ένα επιπλέον δέλεαρ.

ΜΠΟΧΟΥΜ

Μουσείο Ορυκτού Πλούτου

Προορισμός εξειδικευμένου τουρισμού, με επισκέπτες από όλον τον κόσμο, το Γερμανικό Μουσείο Ορυκτού Πλούτου (Deutsches Bergbau-Museum) στο Μπόχουμ, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, είναι ένα από τα μουσεία με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μουσείου, ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 365.700. Είναι το μεγαλύτερο στο είδος του μουσείο στον κόσμο και ταυτόχρονα αποτελεί ονομαστό ερευνητικό κέντρο διεθνούς εκτοπίσματος.

ΜΠΕΒΕΡΛΙ ΧΙΛΣ

«Love Connection»

Τηλεοπτικός σταρ και δημοφιλής, ο βραβευμένος με Emmy Αντι Κοέν αναλαμβάνει την παρουσίαση της νέα σειράς του FOX με τίτλο «Love Connection». Η σειρά ξεκινάει με 15 ωριαίες εκπομπές, στη διάρκεια των οποίων άνδρες και γυναίκες αναζητούν συντρόφους. Αφού βγουν σε ραντεβού στα τυφλά, επιστρέφουν στο στούντιο και αφηγούνται την εμπειρία τους. Με τον χιουμοριστικό τρόπο του Αντι Κοέν. Στη φωτογραφία, ποζάρει στη διάρκεια του θερινού τουρ της Ενωσης Τηλεκριτικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Rachel Whiteread

Η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με Turner Prize ήταν η Rachel Whiteread. Ηταν το 1993. Τώρα, η Tate Βritain έχει αναγγείλει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο της με προγραμματισμένα εγκαίνια στις 12 Σεπτεμβρίου. Θα είναι η πληρέστερη έως τώρα παρουσίαση έργων της τιμώντας 25 χρόνια δημιουργίας. Κορυφαία γλύπτρια, η Rachel Whiteread χρησιμοποιεί πλήθος υλικών: γύψο, τσιμέντο, ρητίνη και μέταλλο, δημιουργώντας έργα «καθημερινής χρήσης» αλλά και αρχιτεκτονικά περιβάλλοντα.

ΠΕΚΙΝΟ

Το μέλλον του σήμερα

Η έκθεση που παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι (έως 16/9) στο Πεκίνο (Today Art Museum) αντλεί έμπνευση από την κλασική διάθεση μελλοντολογίας που διατρέχει κάθε εποχή. Με τίτλο «Το μέλλον του σήμερα», η έκθεση παρουσιάζει μια ανθολόγηση διαφόρων τεχνοτροπιών από μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών, καθώς σκοπός είναι να καταδειχθεί η προσωπική θεώρηση πάνω στο σήμερα μέσα από τη μελλοντολογική του αξία. Στη φωτογραφία, μια επισκέπτρια μέσα σε ένα περιβάλλον ερυθράς οφθαλμαπάτης.

ΜΟΝΑΧΟ

Πορτρέτα Ελλήνων και Ρωμαίων

Στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, η έκθεση που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι τραβάει τα πλήθη. Οι επισκέπτες φωτογραφίζονται με την υπερμεγέθη κεφαλή του αυτοκράτορα Αυγούστου στην είσοδο του μουσείου ως διαφήμιση της έκθεσης «Πορτρέτα Ελλήνων και Ρωμαίων». Η έκθεση αξιοποιεί τη συλλογή προτομών της Γλυπτοθήκης, που θεωρείται από τα κορυφαία μουσεία στην κατηγορία της αρχαίας γλυπτικής. Εως 14 Ιανουαρίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή