Ματιές στον κόσμο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Ρικάρντο Μούτι η πρωτοχρονιάτικη συναυλία στη Βιέννη

ΑΥΣΤΡΙΑ

Θεσμός παγκόσμιας ακτινοβολίας, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, ανήμερα την πρώτη ημέρα του έτους στις 11.15 π.μ., είναι μια παράδοση που τηρείται με συνέπεια, σοβαρότητα και λαμπρότητα. Κάθε χρόνο η Αυστρία δίνει σε όλον τον κόσμο ένα μάθημα πολιτιστικής πολιτικής, κουλτούρας και εθνικής περηφάνιας.

Τιμώμενος και προσκεκλημένος μαέστρος φέτος είναι ο διάσημος Ιταλός αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, ο οποίος θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης στο περίφημο Musikverein. Είναι η πέμπτη φορά που η πρόσκληση απευθύνεται στον 76χρονο πλέον Ρικάρντο Μούτι, ο οποίος είχε και πάλι διευθύνει την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης: το 1993, το 1997, το 2000 και το 2004. Εμπειρος και δημοφιλής, ο Ρικάρντο Μούτι φέρνει μαζί του το αξεπέραστο στυλ του, και τη γνώση του, που τον έχουν καθιερώσει διεθνώς. Ειδικά με τη Φιλαρμονική της Βιέννης τον συνδέει παλαιός δεσμός, που συντηρείται αδιαλείπτως από το 1971, όταν ο νέος τότε Ρικάρντο Μούτι είχε διευθύνει την ορχήστρα στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Ο Μούτι προετοιμάζει κάθε συναυλία με εντατική έρευνα, και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, δίνει μεγάλη έμφαση σε πολλές λεπτομέρειες που τον προικίζουν με βαθιά γνώση για τον ιδιαίτερο ήχο της σπουδαίας αυτής ορχήστρας. Αυτός ο δεσμός επισφραγίστηκε το 2011 όταν η Φιλαρμονική της Βιέννης βράβευσε τον Ρικάρντο Μούτι ως Επίτιμο Μέλος σε ειδική τελετή στο Σάλτσμπουργκ το 2011, με αφορμή τα 70ά γενέθλια του μαέστρου.

Η ζήτηση για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία αλλά και για τις υπόλοιπες στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι τεράστια και προέρχεται από φιλόμουσους από όλον τον κόσμο, γι’ αυτό και γίνεται κλήρωση στις αρχές κάθε χρόνου για τις συναυλίες των επόμενων Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Βεβαίως, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία αναμεταδίδεται ζωντανά σε 90 χώρες του κόσμου και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σωστά κάνει τη δουλειά της η Αυστρία.

Στη Χρυσή Αίθουσα του Musikverein, θα ακουστούν και πάλι μελωδίες των συνθετών της οικογενείας Γιόχαν Στράους, του Φραντς φον Σουπέ και Αλφόνς Τσιμπούλκα (ο τελευταίος απηχεί το μεγαλείο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας). Εν αναμονή.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Κοσμήματα και παρελθόν

Μία από τις εκθέσεις που παρουσιάζει το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης είναι αφιερωμένη στο κόσμημα και στις διαχρονικές αναφορές του στο ιστορικό παρελθόν. Η έκθεση ενδιαφέρει εκατομμύρια σχεδιαστές, καθώς δείχνει τις διαδρομές των δανείων στον σχεδιασμό μέσα από μοτίβα του κλασικού κόσμου της Ελλάδας και της Ρώμης, της Αιγύπτου, της Αναγέννησης και της βικτωριανής εποχής. Οι μεγάλοι οίκοι που ιδρύθηκαν πριν από 100 και 150 χρόνια εμπνεύστηκαν από πολλές δεξαμενές.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Φωτογραφικά πορτρέτα

Ο θεσμός της φωτογραφικής έκθεσης προσωπογραφιών, που έχει θεσπίσει εδώ και αρκετά χρόνια η National Portrait Gallery του Λονδίνου, έχει συμβάλει στην ανάδειξη πολλών ταλέντων. Η ετήσια έκθεση όσων έργων διακρίθηκαν είναι χάρμα οφθαλμών και παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο και ώς τις 8 Φεβρουαρίου. Είναι ο 17ος διαγωνισμός που ονομάζεται πλέον λόγω του χορηγού σε Τaylor Wessing Photographic Portrait Prize (παλαιότερα χορηγός ήταν η ΒΡ). Στη φωτογραφία, έργο της Πάολα Σερίνο.

ΠΡΑΓΑ

Τα φώτα της γέφυρας

Ο Γιαν Τάτερ έχει καθήκον να ανάβει τις λάμπες στην ιστορική γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα, κάθε βράδυ από τα τέλη Νοεμβρίου ώς τις αρχές του νέου χρόνου, τηρώντας μια παράδοση αιώνων. Ο Γιαν Τάτερ, περήφανος για τη συμβολή του στη διατήρηση της παράδοσης και της ομορφιάς σε μία από τις ωραιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, ανάβει καθημερινά 37 ιστορικές λάμπες γκαζιού στη μεσαιωνική γέφυρα, που άρχισε να χτίζεται το 1357. Οι πρώτες γκαζόλαμπες τοποθετήθηκαν στη γέφυρα το 1848.

ΠΑΡΙΣΙ

O Γκοτιέ και το ομοίωμά του

Μια διασκεδαστική φωτογράφιση ήταν για τον διάσημο Γάλλο σχεδιαστή Ζαν-Πολ Γκοτιέ εκείνη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Γκρεβέν στο Παρίσι. Ντυμένος με την κλασική μαρινιέρα, με την οποία έχει ταυτιστεί, πόζαρε για τους φωτογράφους δίπλα στο κέρινο ομοίωμά του, που αποτελεί ένα νέο έκθεμα για το δημοφιλές μουσείο που ιδρύθηκε το 1882 και μαζί με το Μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο είναι τα διασημότερα μουσεία κέρινων ομοιωμάτων στον κόσμο.

ΜΑΝΧΑΪΜ

Νέο κτίριο για ιστορικό μουσείο

Με έτος ίδρυσης το 1909, το Μουσείο Τέχνης του Μάνχαϊμ στη Γερμανία (Kunsthalle Mannheim) θα αποκτήσει σε λίγους μήνες ένα νέο, υπερσύγχρονο κτίριο, το οποίο θα συμβάλει στη διεύρυνση των ιδρυτικών σκοπών του. Το μουσείο παραμένει κλειστό έως τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2018. Το Kunsthalle Mannheim ήταν εξαρχής μια κιβωτός της μοντέρνας τέχνης και εξελίχθηκε σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή