ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο Ρόντερικ Μπήτον για τον Λόρδο Βύρωνα

Ο Ρόντερικ Μπήτον για τον Λόρδο Βύρωνα

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο υποδέχεται τον σπουδαίο ελληνιστή Ρόντερικ Μπήτον (Roderick Beaton) για μία διάλεξη (στα ελληνικά) πάνω στο θέμα «Ο Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολόγγι: η πολιτική σημασία της προσφοράς του στον ελληνικόν Αγώνα», τη Δευτέρα 28  Μαΐου, στις 19:30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου.

Ο Beaton, καθηγητής στην έδρα Αδαμαντίου Κοραή στη βυζαντινή και νεότερη ελληνική ιστορία, γλώσσα και λογοτεχνία στο King's College του Λονδίνου, είναι γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της χώρας μας. Η μονογραφία του «Ο πόλεμος του Μπάιρον, ρομαντική εξέγερση, ελληνική επανάσταση» που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, αποτελεί μία πληρέστατη μελέτη της ιδιοσυγκρασίας, των επιδιώξεων, των ενεργειών αυτού του μεγάλου ρομαντικού ποιητή που μεταβλήθηκε σε πολιτικό για έναν ξένο, αλλά τόσο ιδεολογικό αγώνα. Και ενώ η παρέμβασή του ενίσχυσε την εκσυγχρονιστική πλευρά στις εσωτερικές διαμάχες της Ελληνικής Επανάστασης, ο ίδιος κατέστη με το θάνατό του το διαχρονικό σύμβολο της αφοσίωσης σε ένα υψηλότερο ιδανικό, καθώς και προσωποποίηση της φιλελληνικής προσφοράς.

Η διάλεξη οργανώθηκε σε συνεργασία με την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στα πλαίσια της φωτογραφικής έκθεσης «Μπάιρον + Μεσολόγγι»  της Μαρίας Στέφωση. Διάρκεια έκθεσης έως 31 Μαΐου.