«Προτάσεις για κοστούμια»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Ζιάκας εκθέτει στην γκαλερί «έκφραση» (Βαλαωρίτου 9α, έως τις 6 Απριλίου) μακέτες για δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: η μια, «Το λιβάδι που δακρύζει», δεν προβλήθηκε τελικά με τα δικά του κοστούμια, η άλλη, «Η άλλη θάλασσα», έμελλε να μη φτάσει ποτέ στην οθόνη· στα γυρίσματά της σκοτώθηκε ο σκηνοθέτης σε τροχαίο τον Ιανουάριο του 2012…

Και οι δύο ταινίες, για διαφορετικούς λόγους, παρέμειναν για τον Γιώργο Ζιάκα «προτάσεις για κοστούμια», που είναι και ο τίτλος της έκθεσης. Ο ίδιος ο σκηνογράφος (γεν. 1940) εξηγεί και καταγράφει μια μικρή ιστορία παρασκηνίων: «Το καλοκαίρι του 2001 ξεκίνησα να δουλεύω όπως σε όλες τις ταινίες του, πριν συμπληρωθεί το καστ των ηθοποιών και έκανα μια σειρά ζωγραφιές μελετώντας την ατμόσφαιρα της εποχής στην προσφυγική Ελλάδα. Επειδή ήμουν μπλοκαρισμένος με το εργαστήριο σκηνογραφίας στην ΑΣΚΤ και δεν θα μπορούσα να ακολουθώ την ταινία στα γυρίσματα στην Κερκίνη και σε άλλους τόπους έξω από την Αθήνα, αποφάσισα για να διευκολύνω την παραγωγή να αποχωρήσω από την ταινία σταματώντας τη δουλειά που είχα κάνει μέχρι τότε… Επειδή τις θεωρώ σημαντική δουλειά μέσα στο σύνολο της συνεργασίας μας με τον Θ. Αγγελόπουλο, σε επτά ταινίες του, αποφάσισα να τις εκθέσω έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια μαζί με κάποιες προτάσεις για τα κοστούμια της ταινίας “Η άλλη θάλασσα”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή