Ο «Ποιητής» της Κύπρου

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Δρομέας» ήταν το δεύτερο μεγάλο έργο σε γυαλί του Βαρώτσου. Το πρώτο είναι ο «Ποιητής». Οι Κύπριοι αναγνώρισαν πρόσφατα τη μεγάλη αισθητική του αξία. Ενώ είχε τοποθετηθεί παλαιότερα σε μια λίγο άχαρη θέση στον προμαχώνα Καράφα, δίπλα από την Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, μετακινήθηκε σε νέο πόστο ώστε να αναδειχθεί. Τώρα βρίσκεται στον προμαχώνα του δημαρχείου της πόλης και έχει απευθείας διάλογο με την αναμορφωμένη πλατεία Ελευθερίας. Για τους Κυπρίους, ο «Ποιητής» συμβολίζει μια νέα αρχή, ανάκαμψη από την κρίση και δεν είναι τυχαίο ότι τον έβαλαν σε μια τόσο προνομιακή τοποθεσία.

Το γλυπτό δέχθηκε και ένα πολύ ευεργετικό lifting. Τις εργασίες επιτήρησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Σπουδαίος ήταν και ο ρόλος του Δάκη Ιωάννου, του συλλέκτη χάρη στον οποίο ο «Ποιητής» πρωτοβρέθηκε στην Κύπρο για μια έκθεση που είχε διοργανώσει στις αρχές του ’80. Με δική του δωρεά παρέμεινε εκεί και με δική του δαπάνη έγιναν η πρόσφατη φροντίδα και η μεταφορά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή