Οι μητέρες του αντάρτικου της Κολομβίας και τα μοντέλα της Σενεγάλης

Οι μητέρες του αντάρτικου της Κολομβίας και τα μοντέλα της Σενεγάλης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες από τις εικόνες που είναι υποψήφιες για τις φετινές διακρίσεις του World Press Photo Contest αποτυπώνουν τα πιο θλιβερά και βίαια γεγονότα της χρονιάς που πέρασε: ο βίαιος χωρισμός παιδιών από τους γονείς τους στα αμερικανικά σύνορα, οι επιθέσεις με χημικά στη Συρία, η δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η ανθρωπιστική κρίση στο Τσαντ.

Οι μητέρες του αντάρτικου της Κολομβίας και τα μοντέλα της Σενεγάλης-1

«Colombia, (Re)Birth». Η Catalina Martin – Chico αποτυπώνει την κατακόρυφη άνοδο γεννήσεων μεταξύ των μαχητριών του FARC.

Ορισμένοι από τους φωτογράφους, ωστόσο, επέλεξαν να στρέψουν τον φακό τους σε πιο αισιόδοξες όψεις της επικαιρότητας, όπως η κατακόρυφη άνοδος των γεννήσεων μεταξύ των μαχητριών του FARC, που, μετά τη σύναψη ειρήνης ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και στο ανταρτικό κίνημα το 2016, φαίνεται ότι έχουν αφοσιωθεί στη μητρότητα παίρνοντας εκδίκηση για τις απαγορεύσεις (και, σύμφωνα με τις αφηγήσεις κάποιων εξ αυτών στη φωτορεπόρτερ Catalina Martin-Chico, τις υποχρεωτικές αμβλώσεις) των προηγούμενων ετών.

Οι μητέρες του αντάρτικου της Κολομβίας και τα μοντέλα της Σενεγάλης-2

«State of Decay». Ο Alejandro Cegarra φωτογραφίζει διαδηλωτές εναντίον του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Ακόμα, ο Finbarr O’Reilly απαθανάτισε τα μοντέλα που συμμετείχαν στην απρόσμενα επιτυχημένη εβδομάδα μόδας στο Ντακάρ της Σενεγάλης, η Sarah Blesener εστίασε στα προγράμματα «πατριωτικής εκπαίδευσης» στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, ενώ ο Forough Alaei φωτογράφισε τις γυναίκες οι οποίες έλαβαν την πολυπόθητη άδεια να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της FIFA στην Τεχεράνη, καθώς και εκείνες που έμειναν εκτός γηπέδου. Τα βραβεία του World Press Photo Foundation απονέμονται κάθε χρόνο σε επαγγελματίες φωτογράφους από όλο τον κόσμο. Μολονότι οι κατηγορίες που σχετίζονται με την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα συνήθως λαμβάνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα, ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποψηφιότητες των «περιφερειακών» ενοτήτων, όπως η φύση, ο αθλητισμός και τα πορτρέτα: ένα φλαμίνγκο σε αιχμαλωσία προσπαθεί να εξοικειωθεί με τους επιδέσμους στα πληγωμένα πόδια του (Jasper Doest), μια «φτερωτή» μέδουσα Leucothea multicornis επιπλέει στα νερά του Αλικάντε (Angel Fitor), δύο δίδυμες αδελφές φωτογραφίζονται ντυμένες στα λευκά στη Νιγηρία, τη χώρα όπου σχεδόν κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα σετ διδύμων (Benedicte Kurzen, Sanne de Wilde) και δύο παλαιστές ντυμένοι με παραδοσιακά δερμάτινα παντελόνια δίνουν τα χέρια λίγο πριν από την έναρξη ενός αγώνα στο τουρνουά Kirkipinar, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη Ερντινέ της νοτιοδυτικής Τουρκίας (Elif Ozturk Ozgoncu).

Οι μητέρες του αντάρτικου της Κολομβίας και τα μοντέλα της Σενεγάλης-3

«Akashinga – Οι γενναίες». Ο Brent Stirton φωτογραφίζει τις γυναίκες που προστατεύουν την άγρια ζωή στη Ζιμπάμπουε.

Χιλιάδες συμμετοχές

Τα 43 υποψήφια έργα επιλέχθηκαν ανάμεσα σε σχεδόν 79.000 συμμετοχές και θα εκτεθούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου στο πλαίσιο περιοδικής έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί στο Αμστερνταμ στις 14 Απριλίου, τρεις ημέρες μετά την τελετή απονομής των βραβείων. Για πρώτη φορά φέτος θα δοθεί η διάκριση World Press Photo Story of the Year σε έναν φωτογράφο που, μέσω μιας ενότητας εικόνων, κατάφερε να αφηγηθεί μια ιστορία «ιδιαίτερης δημοσιογραφικής σπουδαιότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή