«Τετράδια της Πόλης», μνήμες μιας ζωής, στο Σισμανόγλειο

«Τετράδια της Πόλης», μνήμες μιας ζωής, στο Σισμανόγλειο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο λαμπρό Σισμανόγλειο Μέγαρο, την εστία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, τα «Τετράδια της Πόλης» ξεφυλλίζονται και γεννούν ιστορίες. Είναι η ατομική έκθεση της Ειρήνης Βογιατζή που έφερε στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης καινούργια έργα με την αύρα της μνήμης, τη σκιά των προγόνων, την ορμή που συνοδεύει κάθε νέα δημιουργία. Τα έργα «είναι αποτέλεσμα των βιωμάτων που έζησα από παιδί κοντά στη γιαγιά μου Σμαρώ Καραγατσίδου από την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης», λέει η Ειρήνη Βογιατζή. «Είναι οι σκοποί που τραγούδησα από τα πρώτα μου βήματα με τον παππού μου Γιάννη Γαβριηλίδη από τα Ταταύλα. Είναι και το όνειρο που είχα να ξαναζήσω νοερά στην Πόλη όλες τις διηγήσεις τους. Τις χαρές και τις λύπες μέσα από τους στίχους των τραγουδιών που εκείνοι τραγουδούσαν».

Με σινική μελάνη, με χρωματιστά μολύβια ακουαρέλας, με κηρομπογιές, με ακρυλικά και με λάδια, η Ειρήνη Βογιατζή αναβίωσε έναν ολόκληρο κόσμο, λεπτοκεντημένο και βαθιά αισθαντικό, αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης δουλειάς. Μέσα στην ατμόσφαιρα μπελ επόκ του Σισμανόγλειου, τα έργα της λάμπουν. Ρομαντικά και ρεαλιστικά ταυτόχρονα, τα «Τετράδια της Πόλης» είναι η κατάθεση μιας ολόκληρης γενιάς. Η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ιρις Κρητικού επιμελήθηκε την οργάνωση και το στήσιμο της έκθεσης, εμβαθύνοντας στις σχέσεις γέφυρας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Πόλη. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός κοινού, Ελλήνων και Τούρκων. «Το Σισμανόγλειο προσφέρει ευρεία και επιστημονική προσέγγιση του ελληνικού πολιτισμού», λέει η γενική πρόξενος Γεωργία Σουλτανοπούλου. «Τούτο επιτυγχάνεται χάρη στις γενναιόδωρες χορηγίες των Ιδρυμάτων Σταύρος Νιάρχος, Μποδοσάκη και Κανελλοπούλου (σε αρχικό στάδιο), αλλά και ευρισκόμενο σε συνεχή συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη και στη χώρα μας». Στα εγκαίνια, παρουσία και της προξένου Δανάης Βασιλάκη, το κλίμα ήταν επίσημο και γιορτινό.

Η γενική πρόξενος Γεωργία Σουλτανοπούλου επισημαίνει το άνοιγμα στο τουρκικό κοινό. «Λειτουργώντας τα τελευταία δέκα χρόνια ως βασικός πυλώνας πολιτιστικής διπλωματίας της Ελλάδας στην Πόλη, το Σισμανόγλειο έχει προσφέρει τη δυνατότητα σε πληθώρα καλλιτεχνών από την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία να εκθέσουν τα έργα τους και να συνδράμουν στο χτίσιμο δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Το τελευταίο διάστημα δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση και Τούρκων καλλιτεχνών. Κατά μόνας είτε σε συνδυασμό με αναλόγου εμπνεύσεως Ελληνες συναδέλφους τους εκθέτουν τα έργα τους και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα, ενώ αντιθέτως ενώνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή