Tα Χριστούγεννα πάνε στο μουσείο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα συλλεκτικό κόσμημα με κεραμική καρδιά. Χειροποίητες σοκολάτες σε τέσσερις διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς, που «ντύνονται» με κεντήματα από τη συλλογή Νεοελληνικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη. Πολύχρωμα ρόδια για μια γόνιμη νέα χρονιά. Μπάλες και στολίδια για το δέντρο από παπιέ μασέ, που καθόλου δεν μοιάζουν με ό,τι μαζικά πωλείται στα μαγαζιά με εποχικά είδη. Ενα μικρό χάρτινο επιτραπέζιο ημερολόγιο που σχηματίζει ένα ποδήλατο. Ενα γούρι για το 2020 εμπνευσμένο από μολύβδινο μετρικό βάρος, με ανάγλυφη χελώνα η οποία χρονολογείται στον 3ο-1ο αι. π.Χ. και παρουσιάζεται στο ισόγειο, στην Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης. Ο αρχαίος μύθος έλεγε ότι με επιμονή και προσήλωση στον στόχο της, η χελώνα νίκησε την επιπόλαια αυτοπεποίθηση του λαγού σε αγώνα δρόμου.

Τα πωλητήρια των μουσείων είναι πλέον οι αγαπημένοι τόποι των έξυπνων shoppers. Οχι μόνο διότι διαθέτουν δώρα για όλα τα βαλάντια και καλύπτουν μεγάλη γκάμα ηλικιών, αλλά κυρίως επειδή φροντίζουν, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο –ενίοτε πολύ συχνότερα–, να ανανεώνουν τις συλλογές τους. Με αναθέσεις σε σχεδιαστές και καλλιτέχνες, φροντίζουν να διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους, παρουσιάζοντας αντικείμενα όχι μόνο καλόγουστα, αλλά και ταιριαστά με τη φυσιογνωμία τους. Ετσι, κάθε κομμάτι είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού και προϊόν μικρής παραγωγής, κάτι που το κάνει ούτως ή άλλως εξαιρετικό. Πολλά, μάλιστα, από τα αντικείμενα συνοδεύονται από την «ταυτότητά» τους, που δηλώνει, εκτός από τη μοναδικότητα, και την ιστορία τους. Στις καλύτερες περιπτώσεις, λοιπόν, δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα «συνομιλία» μεταξύ των αντικειμένων προς πώληση και των συλλογών που παρουσιάζονται στα μουσεία, οι οποίες εμπνέουν τους δημιουργούς.

Tα Χριστούγεννα πάνε στο μουσείο-1

Aπό αριστερά: Κεραμικές πιατέλες σχεδιασμένες από τον Θωμά Κοτσιγιάννη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στολίδια από αλουμίνιο, δημιουργία των Aluminati, εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Χριστουγεννιάτικα στολίδια από το πωλητήριο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Ειδικά στις γιορτές, η πραγματική ευλογία των πωλητηρίων είναι ότι μπορούν να εξασφαλίσουν ταυτοχρόνως δώρα για όλους τους συγγενείς και να συνδυαστούν με ένα ραντεβού για καφέ ή φαγητό, ενώ τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά. Και μια νέα άφιξη στην πόλη: στο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έρχεται ένα pop-up Maison Assouline. Το όνομα Assouline είναι γνωστό παγκοσμίως ως το πρώτο luxury brand στον πολιτισμό και ο κόσμος ενός Maison Assouline προσφέρει ό,τι πιο καλαίσθητο σχετίζεται με μια σύγχρονη βιβλιοθήκη. Στον χώρο του μουσείου, αυτή η ατμόσφαιρα, που συνδυάζει τον πολιτισμό με το στυλ, ζωντανεύει με ειδικά διαμορφωμένες γωνιές, όπου ο επισκέπτης βρίσκει εκδόσεις Assouline, coffee table books, συλλεκτικά αντικείμενα, πολυτελή δώρα κ.λπ., ενώ παράλληλα μπορεί να απολαύσει πρωινό, brunch, καφέ ή μεσημεριανό.

Από τις πλούσιες εκδηλώσεις που τα μουσεία προσφέρουν στο εορταστικό τους πρόγραμμα, ξεχωρίζουμε δύο εξαιρετικά πρωτότυπες. Η πρώτη είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από έξι έως δέκα ετών, τα οποία για πέντε ημέρες αναλαμβάνουν ρόλο σκηνογράφου, γλύπτη και ζωγράφου στο Christmas Camp του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, μεταμορφώνοντας την αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων σε ένα ζεστό σκηνικό με γιορτινή ατμόσφαιρα (24, 27, 31/12, 2, 3/1 goulandris.gr).

Η δεύτερη είναι η θεματική παρουσίαση «Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου». Στο Μουσείο Ακρόπολης ζωντανεύει ψηφιακά το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου και αποκαλύπτονται τα υλικά και οι τεχνικές κατασκευής του, οι μύθοι και οι αλληγορίες του, η ακτινοβολία και οι περιπέτειές του (7, 14, 21, 28/12. Ελεύθερη συμμετοχή, τηρείται σειρά προτεραιότητας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT