Ο ιός «καθυστερεί» την Ακρόπολη

Ο ιός «καθυστερεί» την Ακρόπολη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eυρεία σύσκεψη για την πορεία των εργασιών σε 8 έργα στην Ακρόπολη συγκάλεσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όπου διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, πρόβλημα στην προμήθεια υλικών εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών που σημειώνονται στη διεθνή αγορά προκαλούν με τη σειρά τους καθυστέρηση στο έργο της αντικατάστασης του αναβατορίου και συγκεκριμένα στο τμήμα της υπεργολαβίας που αφορά την αντιστήριξη του τείχους. Το ΥΠΠΟ εξετάζει και άλλα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων υλικών εισαγωγής.

Στον Ιερό Βράχο προχωράει η οριστική μελέτη για τους διαδρόμους πρόσβασης ΑμεΑ, ενώ η μελέτη για την αναβάθμιση του φωτισμού θα εισαχθεί στο ΚΑΣ της επόμενης εβδομάδας και θα επεκταθεί στις κλιτύς και στα μνημεία τους, στα φυλάκια και στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Σε β΄ φάση, η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο, το έργο του φωτισμού θα καλύψει τον λόφο του Φιλοπάππου και ντο ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά.  Οπως ανακοινώθηκε, επίσης, ολοκληρώθηκαν η καταγραφή των ηλεκτρικών πινάκων και των ανενεργών καλωδίων που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο και η αντικεραυνική θωράκισή του. Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) συντάσσεται ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, ενώ δρομολογείται για τον Απρίλιο ο διεθνής διαγωνισμός για την οικοδομική αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως.

Στην ανησυχία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και στο αίτημά του για αναστολή λειτουργίας των μουσείων εξαιτίας της επιδημίας, το ΥΠΠΟ διατύπωσε τη σταθερή θέση του ότι ακολουθεί τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, γίνεται προμήθεια των χώρων υγιεινής των μουσείων με αντισηπτικά και σχετικό υλικό.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να βρουν λύση ώστε να αφαιρεθεί το επίχρισμα από την Οικία Δασοφύλακα για να αλλάξει η όψη «μεζονέτας» που απέκτησε το κτίσμα στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοΐου (σχετικό ρεπορτάζ είχε η «Κ» στις 10/3/2020). Οι αρχιτεκτονικές μελέτες του συγκροτήματος Γεννήτριας, Οικίας Δασοφύλακα και Οικίας Αρχικηπουρού «είναι οι μόνες μελέτες στο Τατόι που έγιναν εσωτερικά από την πρώην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής του υπουργείου Πολιτισμού και είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού», διευκρινίζει σε δήλωσή του ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου. Οι μελέτες που έχει δωρίσει ο Σύλλογος στο ΥΠΠΟ αφορούν τα κτίρια του Βουτυροκομείου, του Τηλεγραφείου/Κτιρίου Τηλεπικοινωνιών, της οικίας Sturm και της Οικίας Φροντιστή/Νοσοκομείο Βασίλισσας Ολγας.

Ελληνικό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό θα «ξαναπεράσει» από το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ στα τέλη Μαρτίου. Τα δύο όργανα του υπουργείου θα εξετάσουν τους φακέλους των περίπου 900 υπό κατεδάφιση κτιρίων (εξαιρούνται όσα έχουν κριθεί διατηρητέα), καθώς είναι απαραίτητη η γνωμοδότησή τους για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων κατεδάφισης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή