Το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο φιλοξενεί γελοιογραφίες του Αρκά φέτος το καλοκαίρι

Το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο φιλοξενεί γελοιογραφίες του Αρκά φέτος το καλοκαίρι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως αποφάσισε να μας κάνει μια ευχάριστη έκπληξη με την επιλογή της φετινής του έκθεσης. Στους φιλόξενους του χώρους στη Χώρα της Ανδρου θα δούμε από την 1η Αυγούστου σχέδια του γνωστού και πολυαγαπημένου Αρκά που κλείνει 40 χρόνια έντυπης παρουσίας. Σκιτσογράφος, γελοιογράφος, συγγραφέας και εικαστικός δημιουργός, εξοικείωσε το ελληνικό κοινό με το σαρκαστικό αιχμηρό χιούμορ μέσα από τους χαρακτηριστικούς του ήρωες που έχουν αγαπηθεί από πολλές γενιές. Ποιος λ.χ. δεν θυμάται το περίφημο γουρούνι και τον κόκορα που άφησαν εποχή; Τις «Χαμηλές Πτήσεις» και τον Ισοβίτη; Την μετά θάνατον ζωή και τις «Σόου Μπίζνες»; Προσωπικά τον ανακάλυψα στην εφηβεία μου στο περιοδικό «Βαβέλ», αλλά με χαροποιεί πολύ που τον γνωρίζουν ακόμα και οι σημερινοί έφηβοι.

Το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο φιλοξενεί γελοιογραφίες του Αρκά φέτος το καλοκαίρι-1

Ο φιλόξενος χώρος του Ιδρύματος στη Χώρα της Ανδρου.

Καθώς λοιπόν περνάμε ένα από τα πιο δύσκολα και απρόβλεπτα καλοκαίρια της ζωής μας, τα σκίτσα του έρχονται να μας θυμίσουν πως το γέλιο μπορεί να είναι βάλσαμο και λύτρωση. Είναι άλλωστε από εκείνους που έκαναν μερικά από τα πιο εύστοχα «σχόλια» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία βέβαια θα συμπεριλαμβάνονται στο αφιέρωμα.

Η έκθεση θα έχει τίτλο «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» και εκτός από τις 185 μεγεθυμένες κι ακριβείς αναπαραγωγές από τα περισσότερα άλμπουμ του καλλιτέχνη, (κάποια από εξαντλημένα βιβλία του κι άλλα από βιβλία που ακόμη κυκλοφορούν), θα έχει και 65 πρωτότυπα και χειροποίητα έργα του. Τα τελευταία έχουν ιδιαίτερη αξία, καθώς τα έφτιαξε όταν ακόμα δεν είχε υιοθετήσει τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας όπως κάνει σήμερα με τις γελοιογραφίες του.

Το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο φιλοξενεί γελοιογραφίες του Αρκά φέτος το καλοκαίρι-2
Το αφιέρωμα θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει 185 σκίτσα.

Ο ίδιος ο Αρκάς (που υπογράφει πάντα τα έργα του με αυτό το ψευδώνυμο), ποτέ δεν εμφανίζεται σαν πρόσωπο, όχι από ιδιοτροπία αλλά από επιλογή να γνωστοποιείται μόνον μέσα από τα εικαστικά του δημιουργήματα. Το οξύμωρον είναι πως  ενώ το πρόσωπό του παραμένει άγνωστο, τον αισθανόμαστε ως άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας, μέσα  από τις ιστορίες του, που μας είναι οικείες, βγάζοντας στην επιφάνεια όψεις κι εκδοχές από τον κρυμμένο μας εαυτό. Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγαλύτερή του συνεισφορά. Μπόρεσε να ανιχνεύσει τους πιο μύχιους φόβους, τα συμπλέγματα στον έρωτα και στο σεξ, να περιγράψει καυστικά περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις των Ελλήνων με τόσο καίριο τρόπο που δύσκολα μπορεί κάποιος να τον ανταγωνιστεί.

Το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο φιλοξενεί γελοιογραφίες του Αρκά φέτος το καλοκαίρι-3

Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Αθηνά Σχοινά θα ανοίξει την είσοδό της στο κοινό το Σάββατο 1η Αυγούστου δίχως εγκαίνια. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή