Ενας εικαστικός μοιράζεται την κρυφή μαγεία της Νισύρου

Ενας εικαστικός μοιράζεται την κρυφή μαγεία της Νισύρου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Νίσυρος συμπυκνώνει, στα λίγα τετραγωνικά της χιλιόμετρα, αξιοθέατα που άλλα νησιά δεν μπορούν καν να φανταστούν. Από τον κρατήρα του τρομερού της ηφαιστείου, «Στέφανο» τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι ντόπιοι για να τον ξορκίσουν, ώς τα αρχαιολογικά σπαράγματα της αρχαϊκής και ελληνιστικής περιόδου, το μικρό φρούριο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, την Παναγιά την Σπηλιανή, και τα ιαματικά λουτρά.  Είναι ένας τόπος που αποστάζει την Ιστορία και πάντα σου αφήνει πράγματα να ανακαλύψεις για την επόμενη φορά. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο πως ένας νεαρός εικαστικός που έχει σχέση αγάπης και όχι καταγωγής με τη Νίσυρο αποφάσισε όχι μόνο να αναδείξει την ομορφιά της αλλά και να τη μοιραστεί.

Ενας εικαστικός μοιράζεται την κρυφή μαγεία της Νισύρου-1

Η έδρα του SternaArtProject στον Εμπορειό.

Ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης περνάει τον μισό χρόνο εκεί και από δύο φιλόδοξα σχέδιά του, έχει καταφέρει να προσελκύσει στο νησί και άλλους δημιουργικούς και ανήσυχους ανθρώπους. Αρχικά έφτιαξε το 2014 το SternaArtProject, έναν μη κερδοσκοπικό καλλιτεχνικό οργανισμό με εκθεσιακή δράση και προγράμματα residency. Το εγχείρημα και οι συμμετέχοντες σε αυτό φιλοξενούνται σε αποκατεστημένη κατοικία με στέρνα που βρίσκεται στην Παντονίκη μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο του χωριού Εμπορειός. Πρόκειται για έναν από τα μεγαλύτερα σπίτια που είχαν κτιστεί και η σημερινή του μορφή προδίδει τη νέα του χρήση. Εκεί συναντιούνται οι εικαστικοί, συγγραφείς, φωτογράφοι και εισφέρουν τις ιδέες τους. Ετσι η στέρνα γίνεται μεταφορικά μια δεξαμενή νέων προτάσεων.

Ενας εικαστικός μοιράζεται την κρυφή μαγεία της Νισύρου-2

Πέρυσι και φέτος η εικαστική δράση εστιάστηκε στο islandhopping.

Φέτος διοργανώνεται μια εικαστική δράση που ξεκίνησε πέρυσι και επικεντρώνεται στο islandhopping. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος επισκέπτονται άλλα νησιά της γραμμής του πλοίου που περνά και από τη Νίσυρο για συλλογή εμπειριών, βιωμάτων και θραυσμάτων από το φυσικό περιβάλλον, τα οποία θα μετατραπούν σε έργα. Συμμετέχουν οι Πάκυ Βαλασσοπούλου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη και Ντόρα Οικονόμου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χατζηιωαννίδη. Τίτλος της δράσης: «Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι».

Ενας εικαστικός μοιράζεται την κρυφή μαγεία της Νισύρου-3

Οι καλλιτέχνες συλλέγουν θραύσματα και βιώματα.

Από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, κάτοικοι, πολιτιστικοί οργανισμοί (όπως ο ΝΕΟΝ), χορηγοί αλλά και καλλιτέχνες έχουν αγκαλιάσει τη Sterna. Αυτό έδωσε στον Γρηγόρη την ώθηση να σκεφτεί και κάτι ακόμα. Στο νησί δεν υπάρχει πόσιμο νερό και έτσι οι κάτοικοι καταναλώνουν 325.000 πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ετησίως. Ενα τέτοιο μπουκάλι φτιάχνεται μέσα σε 2 λεπτά, η χρήση του διαρκεί μερικές ώρες και το πλαστικό χρειάζεται 450 χρόνια για να διασπαστεί. Ο Χατζηιωαννίδης ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Νισύριο», που έχει ως στόχο την ανακύκλωση του πλαστικού στο νησί που ανέρχεται σε 27 τόνους κάθε χρόνο, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης σε όλες τις γενιές και τη δημιουργία αντικειμένων από τα απορρίμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή