Σπέτσες: Ο ποπ Αργοσαρωνικός μέσα από τα έργα του Μπενουά Παρέ

Σπέτσες: Ο ποπ Αργοσαρωνικός μέσα από τα έργα του Μπενουά Παρέ

Ο Γάλλος καλλιτέχνης εμπνέεται ξανά από από τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού και τις αποδίδει μέσα από μια σειρά ζωγραφιών που θα παρουσιαστούν στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ευρέως γνωστός για τα ζωγραφικά του έργα στα οποία συνδυάζει γωνιές και τοπόσημα ελληνικών νησιών με ποπ στοιχεία όπως τα έντονα χρώματα και η εκπληκτική λεπτομέρεια που θυμίζουν κόμικς. 

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Μπενουά Παρέ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1986 και -μεταξύ άλλων- εργάζεται ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, αγαπά πολύ το φωτεινό ελληνικό καλοκαίρι και μοιράζεται αυτή την αγάπη μέσα από πρωτότυπες ζωγραφιές με χαρακτηριστική τεχνική. Μετά τα νησιά των Κυκλάδων που παρουσίασε στην Πάρο το 2019, ο ζωγράφος εμπνέεται ξανά από τα ταξίδια του στη χώρα και δημιουργεί μια νέα σειρά έργων τέχνης. Αυτή τη φορά γοητεύεται από τις ομορφιές των νησιών του Αργοσαρωνικού και τις αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα ματιά – σαν να είναι μια σύγχρονη καρτ ποστάλ.

Σπέτσες: Ο ποπ Αργοσαρωνικός μέσα από τα έργα του Μπενουά Παρέ-1
Το Ποσειδώνιο με ήρωες κόμικς από τον Μπενουά Παρέ.

Τα μικρά λιμάνια, τα σοκάκια, η θέα από σπίτια που τα αγγίζει η θάλασσα, οι βάρκες, και η γενική ατμόσφαιρα στην Αίγινα, την Ύδρα, το Σούνιο και κυρίως τις Σπέτσες είναι σαν «ζωντανεύουν» στα μάτια του θεατή χάρη στην μοναδική τεχνοτροπία του Παρέ. Ιδιαίτερα οι Σπέτσες και το περίφημο Ποσειδώνιο σήμα κατατεθέν του νησιού, παρουσιάζονται με μια πολύ φρέσκια ματιά. Στις αγαπημένες του Σπέτσες λοιπόν, θα παρουσιαστεί η καινούργια δουλειά και πιο συγκεκριμένα στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts με την οποία ο Παρέ διατηρεί αποκλειστική συνεργασία. 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το κίνητρο όσον αφορά την επιλογή της θεματολογίας είναι ο θαυμασμός για την ομορφιά αυτών των τόπων, «όπου το ελληνικό φως γιορτάζει σε μια προσπάθεια να τα αποδώσω με τη δική μου χαρακτηριστική τεχνοτροπία, με έντονα, χαρούμενα, πλακάτα χρώματα, οριοθετημένα με μαύρα περιγράμματα, σε καθαρό σχέδιο, εμπνευσμένο από τα κλασικά κόμις της βέλγικης σχολής». 

Σπέτσες: Ο ποπ Αργοσαρωνικός μέσα από τα έργα του Μπενουά Παρέ-2
Σπέτσες, Μπενουά Παρέ. 

Και επειδή μερικοί από τους πιο γνωστούς ήρωες κόμικ αυτής της σχολής είναι οι Τεν Τεν και Μιλού, ο Παρέ δεν θα μπορούσε να τους παραλείψει στα έργα του. Οι αγαπημένοι animated χαρακτήρες πρωταγωνιστούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού και επισκέπτονται το Ποσειδώνιο, στα έργα που είναι αφιερωμένα στο πασίγνωστο ξενοδοχείο των Σπετσών, για να ζήσουν νέες περιπέτειες. 

Σπέτσες: Ο ποπ Αργοσαρωνικός μέσα από τα έργα του Μπενουά Παρέ-3
Σπέτσες, Μπενουά Παρέ

Ο Παριζιάνος Παρέ μεγάλωσε με την κουλτούρα των κόμικς και στη συνέχεια μελέτησε τις μορφές τους ώστε να τα ενσωματώσει στη δουλειά του. Αυτός είναι και ο στόχος του: να συνυπάρξουν αρμονικά η ζωγραφική με τα κόμικς μέσα από την αισθητική της ποπ αρτ που έχουν αγαπήσει πολλές γενεές, από τη δεκαετία του 1960, τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. 

Όσον αφορά τη διαμονή του στη χώρα, ο απόφοιτος της ΑΣΚΤ έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και μάλιστα δηλώνει πως αισθάνεται πλέον περισσότερο Έλληνας παρά Γάλλος. Κι αυτό το συναίσθημα, αποτυπώνεται και στην επαγγελματική του ζωή. 

Info
2 – 11 Σεπτεμβρίου, Kapopoulos Fine Arts Spetses Gallery: Ντάπια, Σπέτσες, 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή