Υαλουργίες, βιτρώ, ζώα του δάσους και δυναμικές γυναίκες

Υαλουργίες, βιτρώ, ζώα του δάσους και δυναμικές γυναίκες

Μέσα στην πληθώρα των εικαστικών εκθέσεων στην Αθήνα, η Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη ξετυλίγει έναν κόσμο φαντασίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην πληθώρα των εικαστικών εκθέσεων στην Αθήνα, η Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη ξετυλίγει έναν κόσμο φαντασίας. Είναι ένας κόσμος στο μεταίχμιο της χώρας του υποσυνειδήτου, με στοιχεία παραστατικά όσο και ρευστά, αλληγορικά και υπερρεαλιστικά. Η έκθεση της Αλεξίας Ιμάνο Μαρούλη, μιας ανερχόμενης εικαστικού ηλικίας 30 ετών, με καλές σπουδές στο Λονδίνο, στο Σαν Φρανσίσκο και στις Βρυξέλλες, μαθήτριας του Τάσου Μισούρα, παρουσιάζεται έως τις 28 Φεβρουαρίου στην γκαλερί Alma (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι) της Μαρίας Αλμπάνη.

Η Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη έχει μεγάλη έφεση στο σχέδιο. Μορφές ζώων και πτηνών γεννούν μια αίσθηση μυστικιστική, στην κόψη μιας κουλτούρας του δάσους και μιας χώρας των ονείρων. Η ίδια ενσωματώνει ερμηνείες φεμινισμού και ψυχαναλυτικής προβολής.

Υαλουργίες, βιτρώ, ζώα του δάσους και δυναμικές γυναίκες-1
The moon, υαλογραφία και βιτρώ

Παρότι υπάρχει στα περισσότερα έργα της μια καθαρή και ευανάγνωστη εικαστική χειρονομία, ελλοχεύει ένα στοιχείο σκοτεινό και δισυπόστατο.
Αυτό που εντυπωσιάζει σε αυτήν την παρουσίαση της δουλειάς της Αλεξίας Ιμάνο Μαρούλη είναι οι υαλουργίες και τα βιτρώ της της.

Υαλουργίες, βιτρώ, ζώα του δάσους και δυναμικές γυναίκες-2
La loba, ξυλοχρώματα και μολύβι σε χαρτί

Μια τεχνική, με την οποία δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι στην Ελλάδα τουλάχιστον σε επίπεδο σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας αλλά ίσως ούτε και εφαρμογής. Εργα που απαιτούν τεράστια επένδυση χρόνου και μια ικανή χειρωναξία, τα υαλουργήματα της Αλεξίας Ιμάνο Μαρούλη είναι αυτόνομες δημιουργίες βιτρώ, με σύγχρονη όσο και διαχρονική γλώσσα. Εχει σπουδάσει στο Βελγικό Κέντρο για βιτρώ Pierre Majerus και αργότερα στο Institut de Peinture Décorative Van der Kelen Logelain, από όπου αποφοίτησε με άριστα και της απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο. 

Τα βιτρώ της Αλεξίας Ιμάνο Μαρούλη εμπνέουν για να σκεφτεί κανείς τη διάχυση αυτής της τέχνης σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα. Και επιπλέον αποκαλύπτουν μια δημιουργό με προσήλωση και ταλέντο σε αυτό που προσφέρει. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή