Τα διαβατήρια της Ιστορίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν μια διάφανη ενδοσκόπηση στις διαδρομές της Ιστορίας είναι η έκθεση «Διαβατήρια, άδειες και πάσα: από τις συλλογές του ΕΛΙΑ». Μπορείτε να τη δείτε (έως 1/3) στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, μία από τις πιο «πολιτισμένες» κόγχες στο αθηναϊκό κέντρο, στην οδό Αμερικής 13. Εκεί, ανάμεσα σε πλήθος βιβλίων του ΜΙΕΤ, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, του Ιδρύματος της Βουλής, του ΕΛΙΑ και πολλών ακόμη πολιτιστικών φορέων (αυτόν τον μήνα υπάρχουν προσφορές) απλώνεται σε δύο σειρές προθηκών η μικρή αυτή έκθεση, σαν να έρχεται να προεκτείνει την πνευματικότητα αυτού του χώρου, σαν ο ίδιος ο χώρος να νομιμοποιεί την παράθεση των σπάνιων αυτών τεκμηρίων.

Αν σας αρέσει να παρατηρείτε λεπτομέρειες, θα τη χαρείτε αυτήν την έκθεση που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Πόρτολος σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μπαχάρα, που έκανε την έρευνα και έγραψε τα κείμενα. Από ένα πλουσιότατο υλικό, οι επιμελητές επέλεξαν εξαίρετα σπαράγματα, εξαίρετα λόγω της σπανιότητας και του ειδικού βάρους. Συνοπτικά είναι μια διαδρομή της ελληνικής γραφειοκρατίας, σαν μια κορδέλα ελληνικής κρατικής αυτοσυνειδησίας να ξετυλίγεται γύρω από πρόσωπα εν κινήσει. Θα δείτε σπουδαία έγγραφα από τις αρχές του 19ου αιώνα ώς την πρόσφατη δικτατορία του 1967, έγγραφα και καλλιγραφίες υψηλής αισθητικής, αλλά και πιο απλά διαβατήρια του Μεσοπολέμου. Οι πληροφορίες που φέρουν είναι σημαδιακές. Αν συντεθούν, συγκροτούν ως θραύσματα την ελληνική κρατική οντότητα, τη Μεγάλη Ιδέα και τα μεταναστευτικά ρεύματα. Συμπυκνωμένα, θα δείτε τις διαδρομές των προγόνων σας, όλο και κάποια ιστορία ή οικογενειακή αφήγηση θα ξυπνήσει μέσα σας. Το ΜΙΕΤ στην Αμερικής 13 είναι ένας θησαυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή