Επαναπατρισμός σπάνιου χειρογράφου

Επαναπατρισμός σπάνιου χειρογράφου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα πραγματοποιήθηκε χθες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η εκδήλωση για τον επαναπατρισμό του σπάνιου βυζαντινού χειρογράφου που είχε κλαπεί από τη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου Ορους και το 1983 περιήλθε στη συλλογή του αμερικανικού Μουσείου Γκετί. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω τον συνεχή αγώνα που καταβάλλει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στοιχειοθετήσει με τρόπο επιστημονικά αδιαμφισβήτητο τις απαιτήσεις της Ελλάδας και για την επιστροφή όλων των πολιτιστικών θησαυρών της που παράνομα έχουν εξαχθεί από το έδαφός της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, παραδίδοντας το κειμήλιο στον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου. «Η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται μεν σαφώς και συνεχώς από τα αποτελέσματα που έχουμε, αλλά πρέπει να συνεχιστεί, και βέβαια η κορύφωσή της θέλει επανένωση του συνόλου των γλυπτών του Παρθενώνα», συνέχισε.

Το αριστουργηματικό έργο, ένα μεταβυζαντινό Τετραυάγγελο, με εξαιρετικής τέχνης εικονογράφηση και την υπογραφή του γραφέα Θεοκτίστου, δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον 12o αιώνα – εποχή πλούσια στην παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν κυρίως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας και μεγάλα μοναστήρια της περιοχής. Αφαιρέθηκε από τη Μονή Διονυσίου την άνοιξη του 1960, όμως οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για την κλοπή. Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, πέρασε από ιδιωτικές συλλογές στη Νέα Υόρκη και τη Γερμανία, προτού καταλήξει στο Λος Αντζελες και το Μουσείο Γκετί, όπου μελετήθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό ως «Καινή Διαθήκη Ludwig II 4». Το Μουσείο αποφάσισε να το επιστρέψει στον τόπο προέλευσής του με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης «Ουρανός και Γη, Η τέχνη στο Βυζάντιο μέσα από ελληνικές συλλογές», εφαρμόζοντας το πλαίσιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Το κειμήλιο θα παραμείνει στο Βυζαντινό Μουσείο έως το τέλος Οκτωβρίου, προτού επιστρέψει στη Μονή Διονυσίου. Μαζί του εκτίθεται ένα αποσπασμένο φύλλο του χειρογράφου, που απεικονίζει τις προτομές των Δώδεκα Αποστόλων και ανήκε στη συλλογή του Μουσείου Κανελλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή