ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μαρμάρινη κεφαλή Ερμή μένει εκτός δημοπρασίας

marmarini-kefali-ermi-menei-ektos-dimoprasias-2047310

Μια μαρμάρινη κεφαλή Ερμή αποσύρθηκε από δημοπρασία του οίκου Bonhams, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο. Η απόσυρση έγινε έπειτα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αφού το γλυπτό εντοπίστηκε στον ηλεκτρονικό κατάλογο της δημοπρασίας, ζητήθηκε άμεσα η απόσυρσή του με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η κεφαλή περιέχεται σε κατασχεθέν φωτογραφικό υλικό, από το οποίο προκύπτει η πιθανή προέλευση και παράνομη εξαγωγή της από την Ελλάδα, οπότε ο οίκος την απέσυρε ενώ παρέπεμψε τον κάτοχο σε απευθείας επικοινωνία με το ελληνικό Δημόσιο.

Πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κεφαλή βρίσκεται σε κατάλογο του Ιταλού Τζιανφράνκο Μπεκίνα που στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Σημειώνεται ότι διακοπή μιας δημοπρασίας μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια.