Η νέα εποχή του παλαιού μουσείου

Η νέα εποχή του παλαιού μουσείου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύγχρονο επισκέψιμο χώρο με αποθήκη αρχαιολογικών ευρημάτων, επισκέψιμο εργαστήριο συντήρησης και μικρή έκθεση με υλικό από την ιστορία των αναστηλωτικών επεμβάσεων στα μνημεία πρόκειται να μετατραπεί το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο παραμένει κενό και αναξιοποίητο από την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου, το 2009. Η πρόταση χωροθέτησης νέων χρήσεων στις εγκαταστάσεις του παλαιού μουσείου, η οποία έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Συμβούλιου Μουσείων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, προβλέπει τη διατήρηση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου ως έχει και την κατάλληλη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων.

Στις αναμορφωμένες υπάρχουσες μουσειακές αποθήκες σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν διάσπαρτα μεγάλου μεγέθους αρχιτεκτονικά μέλη από τα μνημεία, καθώς και επιγραφές, που κινδυνεύουν από τη μακροχρόνια έκθεση στις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, το κοινό θα αποκτήσει για πρώτη φορά πρόσβαση στα εργαστήρια της ΥΣΜΑ και θα μπορεί να παρακολουθεί τους μαρμαροτεχνίτες να εργάζονται πίσω από ένα γυάλινο πέτασμα. Η μεταφορά εργαστηρίων και αποθηκών στο παλιό μουσείο θα επιτρέψει την απελευθέρωση τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνεται από αποθηκευτικά κοντέινερ και εργοταξιακές εγκαταστάσεις.

Φυσική προστασία

Χτισμένο το 1874 σε σχέδια του Παναγιώτη Κάλκου, το μουσειακό οικοδόμημα υπέστη σειρά επεμβάσεων και επεκτάθηκε σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα, το εμβαδό του αγγίζει τα 1.200 τ.μ., ενώ η παρούσα μορφή του είναι αποτέλεσμα τροποποιήσεων, που πραγματοποιήθηκαν το 1964 σύμφωνα με πρόταση του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού.

Το 2013, η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να μην κηρύξει το κτίριο ως διατηρητέο μνημείο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Απευθυνόμενη στα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισήμανε ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα κατεδάφισης του παλαιού μουσείου. «Για να προστατεύσεις ένα κτίριο δεν χρειάζεται να το κηρύξεις διατηρητέο, πόσο μάλλον όταν έχει την προστασία ενός αρχαιολογικού χώρου όπως η Ακρόπολη», δήλωσε.

Την πρόταση παρουσίασαν στο Συμβούλιο οι μελετητές Σοφία Μοσχονησιώτου και Στέλιος Δασκαλάκης από την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. Εναλλακτικές προτάσεις, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν τη δημιουργία παραδοσιακού καφενείου και εκθεσιακού χώρου, αναφέρθηκαν, όμως δεν συζητήθηκαν από το Συμβούλιο. Υπογραμμίστηκε, πάντως, ότι το παλιό μουσείο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι σε «ανταγωνισμό» με το νέο μουσείο. Αντίθετα, θα λειτουργεί συμπληρωματικά, ως ανεξάρτητος επισκέψιμος χώρος που αναδεικνύει μια λιγότερο προβεβλημένη διάσταση των μνημείων της Ακρόπολης – δηλαδή, ό,τι σχετίζεται με την ιστορία των αναστηλώσεων, τις παρεμβάσεις του παρελθόντος και το έργο των σημερινών συντηρητών αρχαιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή