Εντουαρντ Σνόουντεν, προτομή ολίγων ωρών

Εντουαρντ Σνόουντεν, προτομή ολίγων ωρών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απροσδόκητο θέαμα αντίκρισαν όσοι κάτοικοι του Μπρούκλιν διέσχισαν το πάρκο Fort Green το πρωί της Δευτέρας: στο βάθρο ακριβώς δίπλα στο μνημείο των νεκρών της Αμερικανικής Επανάστασης δέσποζε η μεγάλων διαστάσεων μπρούντζινη προτομή ενός οικείου προσώπου. Και για όσους δεν τον αναγνώρισαν με την πρώτη, το όνομα του Σνόουντεν στο κάτω μέρος του μνημείου δεν άφηνε καμία αμφιβολία. Λίγο προτού ξημερώσει, τρεις καλλιτέχνες και μία μικρή ομάδα εθελοντών είχαν τοποθετήσει το πορτρέτο του Εντουαρντ Σνόουντεν –φιλοτεχνημένο σε απομίμηση μπρούντζου, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια– στο άδειο βάθρο, γνωρίζοντας πως οι Αρχές της Νέας Υόρκης θα έσπευδαν να το απομακρύνουν. «Αν το κατεβάσουν αμέσως, σίγουρα θα απογοητευτούμε, ωστόσο πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο χάρη στο Ιντερνετ», αναφέρει ένας από τους καλλιτέχνες στο βίντεο που τράβηξε η ηλεκτρονική εφημερίδα Animal στη διάρκεια της –παράνομης– ακτιβιστικής δράσης (animalnewyork.com).

Πράγματι, οι φύλακες του πάρκου δεν άργησαν να καλύψουν το γλυπτό, το οποίο αφαιρέθηκε νωρίς το απόγευμα. Μέχρι τότε, όμως, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά και όσοι δεν είδαν την προτομή με τα μάτια τους είχαν την ευκαιρία να τη δουν στο Ιντερνετ, φωτογραφημένη από δεκάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες. «Επικαιροποιήσαμε το μνημείο για να αναδείξουμε εκείνους που θυσιάζουν την ασφάλειά τους στον αγώνα ενάντια στις σύγχρονες τυραννίες… Στόχος μας είναι να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο και να ενθαρρύνουμε περισσότερους επισκέπτες να αναλογιστούν τις θυσίες, που γίνονται για να προστατευτούν οι ελευθερίες τους», γράφουν στο «μανιφέστο» τους οι εμπνευστές του εγχειρήματος, χωρίς φυσικά να αποκαλύπτουν τις ταυτότητές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή