Flux Laboratory στο «κυνήγι» της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Flux Laboratory στο «κυνήγι» της καλλιτεχνικής δημιουργίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο εύκολο είναι σήμερα για νέους καλλιτέχνες να βρουν τον χώρο αλλά και τους πόρους προκειμένου να εκφραστούν; Στην Ελλάδα η απάντηση είναι περίπου αυτονόητη. Και στον υπόλοιπο κόσμο όμως, όπου, λόγω των τριγμών της κρίσης, η τέχνη σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι. Σε αυτό το περιβάλλον είναι σημαντική η συνδρομή των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Ενα από αυτά, το ελβετικό Fluxum και η ελληνικής καταγωγής διευθύντριά του Σίνθια Οντιέρ βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, προωθώντας το πρώτο από (δυνητικά) μια σειρά καλλιτεχνικών πρότζεκτ –με έμφαση στο θέατρο και στον χορό– τα οποία υποστηρίζει.

Στην παρουσίαση που μας έκανε στον πολυχώρο πολιτισμού metamatic:taf, στο Μοναστηράκι, η ίδια ξεκίνησε λέγοντας πως θέλει να μιλήσει από καρδιάς. «Το πρώτο βήμα είναι να γνωριστούμε και στη συνέχεια να σας δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Στα 12 χρόνια λειτουργίας το ίδρυμα έχει συνεργαστεί με 400 περίπου καλλιτέχνες σε πάνω από 2.000 πρότζεκτ. Από τη στιγμή όμως που η παραγωγή τελειώνει, ανήκει αποκλειστικά στον καλλιτέχνη για να την κάνει ό,τι θέλει», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως ως ίδρυμα δεν διατηρούν καμία οικονομική απαίτηση.

Τι μπορούμε όμως να δούμε από αύριο στο Ταφ (εγκαίνια στις 7 μ.μ.); Με τη συνδρομή του πειραματικού πολιτιστικού κέντρου Flux Laboratory, η Ελληνοελβετίδα σκηνοθέτις Daphne Bengoa δημιούργησε το μικρού μήκους φιλμ «Make Τoday to Βuild Τomorrow», το οποίο έρχεται να απαντήσει στην απαισιόδοξη εικόνα της σημερινής Ελλάδας, αντιπαραβάλλοντάς την με τη δημιουργική δραστηριότητα 7 νέων τεχνιτών/επιχειρηματιών, οι οποίοι βάζουν τα δυνατά τους και πετυχαίνουν. Πρόκειται για άτομα τα οποία εργάζονται πάνω στην ύλη· ένας γεωργός, ένας κουρέας, μία κατασκευάστρια παπουτσιών, ένας σεφ παρουσιάζονται μέσα από μια χορογραφία των κινήσεων της καθημερινότητάς τους, με τη συνοδεία της αφήγησης του Δημήτρη Παπαϊωάννου. «Πολλοί στο εξωτερικό έχουν την εικόνα των Ελλήνων που δεν δουλεύουν, δεν δημιουργούν και περιμένουν μόνο την εξωτερική βοήθεια για να ζήσουν. Εδώ δείχνουμε ανθρώπους που κάνουν ακριβώς το αντίθετο, και μάλιστα τα καταφέρνουν», μας είπε η δημιουργός της ταινίας, η οποία, αν και γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ελβετία, έχει στο έργο της έντονες επιρροές τόσο από την ελληνική όσο και από τη βασκική καταγωγή της.

Η έκθεση, εκτός του φιλμ, περιλαμβάνει και άλλα έργα του Flux Laboratory, μιας και το Ταφ παραχώρησε αφιλοκερδώς όλους του τους χώρους, προκειμένου να «εισβάλλει» το εργαστήρι, το οποίο και θα βρίσκεται εκεί μέχρι 5/2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή